am primit factura la intretinere pe noiembrie.eu am ct de apartament dar am constatat ca in factura de la intretinere apar ca plata si tevile de la sist centralizat.n ar fi o problema ca asa e legea dar cei care nu au centrale nu platesc si ei tevile.e corect?eu dau pe tevi 23lei iar cel fara centrala 13lei citirea repartitoareleor.m am adresat verbal administratorului dar nici nu m a bagat in seama.unde pot face o reclamatie?ce pot face?
...si noi credeam ca noi nu suntem in stare sa intelegem calculele lor, se pare ca intradevar nimeni nu poate intelege modul lor de calcul.
De fapt si de drept, procentele astea nu sunt afisate in centralizator, procentele le-am calculat noi pentru fiecare in parte (scazand suma citirii repartitoare/apartament) deoarece ni s-a parut ciudat ca unii aveau de plata la consum comun 55 ron, unii 80 ron, unii 40 ron, unii 60 ron, unii 70 ro, unii 7 ron, unii 20 ron.
Fisa arata c-am asa:
Consum comun/ Ron Consum individiual/ Ron Citire repartitor/ Ron
60 70 12
Problema de fond este ca "partea" cota procentuala pentru partile de uz comun (subsol, casa scarilor, etc. ) si cea pentru consumul individual prin coloanele care traverseaza apartamentele se face de comun acord cu As. de proprietari, astfel acestea se pot "stabili" in functie de ...... mai mari sau mai mici, asa incat toti sa plateasca - "dar partea leului" poate fi mai mare pentru cei cu CT sau al celor fara CT, in functie de cum s-au inteles cei dela ISTA cu administratia asociatiei de locatari, si asta numai din necunostiinta, indolenta sau cu buna stiinta al celor din administratia asociatiei de locatari, la inventarierea coloanelor si a corpurilor radiante pentru partile comune (casa scarilor, subsol, apartamente) si a celor individuale , inclusiv cu starea lor de izolatie, pentru stabilirea si calcularea suprafetelor echivalente termic, care poate fi foarte diferit, asa cum am aratat mai sus in functie de "interesele " unora sau altora, dar intotdeauna in defavoarea celor debransati din sistemul centralizat - ca doar de acolo se mananca o paine calda si cozonac, fara efort prea mare (ISTA, furnizorii, operatorii, ANRSC, primarii, etc.) traind bine pe spinarea altora.
Nu cred ca dvs platiti 23lei partile comune si cei cu repartitoare platesc doar cititul repartitoarelor(daca este asa, inseamna ca este un abuz)
La mine in bloc sunt exact ca si la dvs, unii cu centrale si altii doar cu repartitoare
Cei cu centrale platesc exact ca dvs, cei cu repartitoare platesc cat consuma+partile comune+cititul repartitoarelor. Am sa va spun ceva(un mic secret); cred ca in blocul dvs sunt apartamente in care nu locuiesc nici-o persoana dar, sunt cu repartitoare pe calorifere.
Veti ramane uimit sa vedeti ca si dansii platesc ca si dvs+cititul repartitoarelor
Sper ca v-am fost de ajutor , prezentandu-va situatia din blocul in care locuiesc eu.
Sfat:
Pe viitor nu va mai adresati....verbal administratorului.
Adresati-va in scris cu numar de inregistrare(nu radeti, sunt obligati sa va dea nr de inregistrare-fiecare asociatie are un....secretar), si inca ceva....nu va adresati administratorului(este un simplu angajat), adresati-va doar presedintelui si daca nu va raspunde adresati-va ....primariei de care apartineti
Si tot legat de "interese" in repartizarea costurilor pentru partile de uz comun, cum se face ca parterele comerciale, motivate pe diverse considerente, ca nu folosec partile comune, ca au surse proprii, sau mai stiu ce alte motive si astfel nu contribuie la plata acestora (exp. subsol ), cota lor fiind suportata tot de locatari, contravenind printre altele si la L. 230/2007, art.32 (... nu va fi exceptat dela obligatia de a contribuila plata cheltuielilor comune, ca urmare a renuntarii la folosirea unei prti din proprietatea comuna ............ )?
Probabil pentru ca nu sunt asociati, dar de ce nu ii intrebati pe ei?.
Si referitor la painea alba si cozonacul mancat de la cei debransati, in afara de cei bransati care in loc sa plateasca cat inregistreaza gigacalorimetrul la care sunt bransati , ceilalti toti sunt numai chibiti.