avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 737 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Medierea on-line
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Medierea on-line

Medierea on-line este o practica destul de rara atat in Occident cat si in Romania, dar este o solutie agreata in situatia in care partile se afla la distanta una de celalata si isi doresc sa rezolve conflictul rapid si eficient. Chiar daca incurajez medierea “ fata in fata” cabinetul in care imi desfasor ativitatea detine tehnica moderna necesara unui proces de mediere on-line, de calitate.

Intr-o societate dinamica in care relatiile se construiesc pe Facebook sau pe alte retele de socializare, in care angajarile se fac pe site-uri dedicate, iar afacerile se fac pe internet, nu vad de ce solutia cea mai moderna de rezolvare a conflictelor, medierea, nu ar putea fi, de asemenea, tendinta societatii moderne in care traim.

Sigur ca procedurile si formalitatile necesare, in cazul in care acordul de mediere este unul necesar instantei, ingreuneaza eficienta solutiei oferita de medierea on-line.

Dar, pentru inceput, medierea on-line poate fi foarte eficienta confictelor extrajudiciare, creand partilor sansa de a-si rezolva conflictele rapid, modern si profesionist.

Printre noutatile aduse de Codul Civil (NCC) se numara si reglementarea logodnei, pasul de dinaintea casatoriei. Conform noilor reguli in materie civila, logodnicul care nu mai vrea sa se casatoreasca datoreaza fostului partener despagubiri, fiind totodata obligat sa returneze darurile oferite in vederea oficializarii mariajului. In plus, avand in vedere ca logodna poate fi dovedita cu orice fel de mijloace de proba, inclusiv statusul de pe retelele sociale (“relationship status”), cu siguranta in practica vom avea parte de situatii cel putin interesante.

In aceasta situatie conflictul creat de ruperea logodnei este unul pretabil medierii, iar in cazul in care partile, fosti parteneri, se afla la distanta unul de celalalt, relatia se poate incheia amiabil, on-line, exact asa cum a inceput, scutind partile de stresul pe care il presupune judecarea in formulele clasice in instantele de judecata.


Mediator Petru Mustateanu
Ultima modificare: Luni, 9 Ianuarie 2012
Alin Popescu, administrator
Cel mai recent răspuns: alex77727 , utilizator 18:23, 19 Ianuarie 2012
Domnule Vasile,
Multumesc pentru gandurile bune!
Mult succes pe mai departe. Intr-o buna zi am credinta ca ADR-ul va vedea si la noi luminita de la capatul tunelului, spre beneficiul cat mai multor justitiabili si profesionisti in ADR din aceasta tara.
Cu aceeasi consideratie,
Alex

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Proces comercial vad vad Vreau sa intentez un proces comercial unui partener de afaceri,neserios si din cate stiu la procesele comerciale,ca mai am unul pe rol inceput anul ... (vezi toată discuția)
Legea medierii a trecut de senat Zeno Daniel Sustac Zeno Daniel Sustac V-a aparea o noua profesie,cea de mediator.O noua profesie liberala,cu tenta juridica.Teoretic instantele se vor degreva de cauze si justitia v-a functiona mai ... (vezi toată discuția)
Arbitraj jurist28 jurist28 Bună seara. HEEEEEEELp#-o. am o speta cu acest inedit arbitraj, însă procedura civilă zice că în cerea pe care o formulez trebuie să indic ... (vezi toată discuția)