avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1239 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Infractiune sau abatere disciplinara?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Infractiune sau abatere disciplinara?

Buna ziua,
Va rog respectuos sa ma ajutati intr-o problema. Unei cunostinte care se afla in regim de detentie momentan i s-au intamplat urmatoarele: la momentul intrarii intr-unul din penitenciarele in care a fost detinut (cel mai recent) i s-a inregistrat un tel mobil pe care-l detinea. Ulterior, aflandu-se in regim semi-deschis, i s-a permis utilizarea acestuia intr-un anumit interval orar, intr-un anumit spatiu din incinta. Dupa momentul utilizarii acestuia, telefonul trebuia lasat la poarta, urmand a i se mai permite folosirea lui intr-o alta zi.
Fiind sezonul sarbatorilor de iarna si persoana in cauza fiind una din cele la care se apela in legatura cu activitatile socio-culturale mai des (facand parte dealtfel si din trupa de teatru a penitenciarului), acesta, la solicitarea urgenta de a aduce un cablu electric in interiorul unei incinte unde accesul cu tel mobil era interzis, a intentionat lasarea telefonului la poarta unde ar fi trebuit sa se afle doua cadre ce asigurau paza, insa, din cauza insistentelor celorlalte cadre care se ocupau cu organizarea spectacolului de colinde de a aduce acest cablu cat mai repede a omis predarea acestui telefon. Dealtfel, poarta de acces era deschisa si in niciun caz nu a fortat intrarea pe acolo ca sa ,,introduca fraudulos'' cine-stie-ce... lucru considerat suspect. Asadar, in timp ce se afla in interiorul incintei cu pricina, tel a sunat, iar el a mers si l-a depus pe biroul comandantului.
Ca prim efect al acestui gest (pe care Comisia de cercetare a acestor fapte e posibil sa-l clasifice ca ,,infractiune?), i s-a intocmit un referat de incident care a fost inaintat unei Comisii spre analiza. Concluzia acestei comisii inca nu a venit, insa, preventiv, ne interesam in ce masura aceasta ar putea afecta durata ,,sederii'' acestuia in cadrul Penitenciarului (in urma calculelor pe care le-a facut, asta s-ar fi intamplat undeva la sf lui ianuarie 2012) sau daca, apeland la un avocat, putem imbunatati situatia lui.
Va multumesc din suflet!
Un An Nou plin de reusite tuturor.
Cel mai recent răspuns: doberv , utilizator 21:08, 5 Ianuarie 2012
asa cum spunea si colegul meu anterior, depinde strict de judecator, nu exista o regula. este posibil ca cele 15 evidentieri sa fie mult mai importante decit o singura abatere. ideal este ca in fata comisiei sau la instanta sa explice exact conditiile de fapt si daca judecatorul este un cunoscator al regulilor penitenciarului atunci va intelege. va recomand de asemenea sa scoateti o lista a convorbirilor si sa demonstrati ca nu au existat convorbiri telefonice in acel interval de timp, deci nu a existat o incalcare grava a regulilor penitenciarului.
aici nu vorbim despre o abatere disciplinara ci efectiv despre o infractiune.
nu depinde decat de cei ce vor instrumenta dosarul penal pentru savarsirea infractiunii prevazute de legea 275/2006
Art. 74^2 - Introducerea de bunuri si obiecte interzise in penitenciar
(1) Introducerea in mod ilicit in penitenciar a bunurilor si obiectelor interzise a se afla in posesia persoanelor private de libertate, in scopul utilizarii de catre acestea, se pedepseste cu inchisoare de la o luna la 2 ani sau cu amenda.
ca sa uiti ca ai telefonul asupra ta e putin probabil avand in vedere ca tocmai pentru a efectua o convorbire telefonica ai fost insotit in spatiul special amenajat.
totusi cred ca vorbim despre o persoana clasificata in regim deschis si nu semideschis.
nu este cazul deoarece persoana respectiva avea dreptul la acel telefon. atit timp cit nu se dovedeste intentia, nu exista infractiune. simpla posesie nu echivaleaza cu intentia ceruta de lege ptr ca infractiunea sa existe. este suficient sa sustina ca a fost o simpla eroare, atit cit sa inlature intentia directa / indirecta.
Daca gresesc sa ma corectati dvs.
Eu cred ca :
Persoana la care faceti referire , cunostea regulamentul locului de detentie si prevederile legale care sunt aduse la cunostinta de personalul de supraveghere din toate
penitenciarele , chiar la incarcerare.

Aceasta persoana detinuta este posibil sa fi vrut sa faca vreun "troc" cu un alt detinut in vederea folosirii telefonului de catre acesta intr-o zona in care detinutii , prin regimul de detentie nu beneficiau de aceasta facilitate.
Mai mult , cunoscand despre interdictie si despre consecintele faptei , nu cred ca persoana la care va referiti nu raporta personalului de supraveghere detinerea unui telefon mobil , cum nu cred ca supraveghetorii ar fi insistat , daca li se aducea la cunostinta situatia respectiva , ca detinutul la care va referiti sa patrunda in spatiul interzis cu telefonul in posesia sa
Din contra , detinutul nicio secunda nu a avut in intentie sa predea telefonul pentru ca patrunzand intr-un spatiu interzis folosirii sale , a avut un scop precis si nu cred ca in fata comisiei ar putea invoca ca a uitat telefonul in buzunar tocmai in acel moment.
Astfel de "trocuri" in limbajul argotic al locurilor de detentie se fac mereu , numai ca uneori ele sunt depistate , uneori , ca si in cazul de fata , datorita unei simple sonerii , care suna pe neasteptate.
Persoana la care va referiti a fost abila in momentul in care telefonul i-a sunat(fara sa banuiasca acest lucru) si stiind ca soneria telefonului va alerta cadrele aflate , atunci ea a mers si a predat telefonul la biroul comandantului.
Daca gresesc rationamentul imi cer scuze anticipat , dar in mod cert detinutul , astfel cum va explica si colegul de forum"doberv" , a savarsit infractiunea prev. de art.74/2 din Lg.nr.275/2006 si este pasibil de sanctiunile aratate de d-sa prin reproducerea continutului acestuia.
Eu cred ca tot ce poate invoca este recunoasterea cu sinceritate a faptei prin predarea mobilului conducerii locului de detentie sau faptul ca daca ar fi avut alte intentii , ar fi oprit inainte de a patrunde tocmai in acel loc , soneria telefonului.
La alegerea sa !
Recunoasterea faptei , de la primele cercetari si in instanta ii poate micsora cuantumul snactiunii privative de libertate prin reducerea limitelor pedepsei cu 1/3 , iar cea amenzii prin reducerea cu 1/4(art.320 ind.1 c.pr.pen.)
Ultima modificare: Miercuri, 4 Ianuarie 2012
Radu Gabrian, Mediator
Fapta este "infractiune" ce atrage o pedeapsa. Cel mai probabil i se va schimba regimul de detentie la semi-deschis sau inchis. Avocatul ajuta, pentru ca asistenta este obligatorie la persoanele private de libertate. Introducerea telefonului din "greseala" este exclusa, pentru ca pana la zona indicata de dumneavoastra, persoana a trecut de cel putin doua "filtre" intentia deci a existat. Pentru neglijenta vor fi anchetate cadrele penitenciarului responsabile cu asistenta si perchezitia persoanei

Alte discuții în legătură

Detinut - telefon mobil ioana_moraru92 ioana_moraru92 daca unui detinut i se gaseste asupra lui in arest telefon mobil si exista dovezi care este sanctiunea si cat i se adauga la pedeapsa?de exemplu daca avea de ... (vezi toată discuția)
Disperare raport penitenciar melinaR melinaR nu stiu cum sa incep nepotul mai are 11 luni pina la comisia de eliberari conditionate sint disperata nu stiu cum sa l ajut ptr ca a facut o gresala si a fost ... (vezi toată discuția)
Angajare detinut ancuta butnaru ancuta butnaru AM AUZIT CA PERSOANELE CONDAMNATE IN REGIM DE DETENTIE SEME-DESCHIS POT FI ANGAJATE DE S,C SI DE PERSOANE FIZICE .EU AM FIRMA CU MAI MULTI ANGAJATI DAR AM ... (vezi toată discuția)