avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1305 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Deducere
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Deducere

O persoana cu doua contracte de munca, jumatate de norma,societati diferite,beneficiaza de deducere personala in ambele parti?
Cel mai recent răspuns: ContSters136493 , utilizator 20:23, 19 Ianuarie 2012
Obligarea salariatului de a declara locul de munca cu privire la functia de baza contravine Codului Muncii ... Codul fiscal face mentiunea ca se acorda si nu ca este obligatorie declararea functiei de baza ...


Angajatorul pt. a putea acorda aceasta deducere ,in cf. cu CF trebuie sa cunoasca daca nu locul exact de munca al cumulardului,pt. a nu intra in contradictie cu CM,faptul ca acesta beneficiaza deja de aceasta deducere,fara alte amanunte.

www.avocatnet.ro/content/art... :


"O singura problema s-ar spune ca ar exista – aceea a deducerii din venitul net lunar salarial a unei sume sub forma de „deducere personala”, acordata pentru fiecare luna a perioadei impozabile numai pentru veniturile din salarii la locul unde se afla functia „de baza”, conform art. 56 alin. (1) din Codul fiscal.

Avand in vedere acest aspect, s-a apreciat7, ca si in prezent „angajatorul trebuie sa solicite la angajare declaratia privind functia de baza”.

Insa, nu credem ca o asemenea solutie corespunde scopului dorit de legiuitorul care a eliminat din Codul muncii conceptul functiei „de baza” (necoreland ideea cu prevederile mai sus mentionate). In ceea ce ne priveste, salariatul va face o declaratie cu privire la faptul ca beneficiaza de „deducerea personala” in alta parte, fara a fi obligat sa precizeze si unde. Altfel s-ar stabili o obligatie peste cele stabilite de noul Cod al muncii (acesta guvernand raporturile de munca si nu Codul fiscal, ceea ce ar fi impotriva solutiei teleologice de interpretare a normelor celor doua coduri"
Un articol nu constituie un izvor de drept ... ”angajatorul trebuie sa solicite la angajare..” contravine prevederilor Codului Muncii ... nicaieri nu scrie ca la angajre , salariatul are obligatia de a face acea declaratie la care se face referire .. de fapt, niciun act normativ nu prevede care sunt actele necesare pentru o angajare ...
Teoria ca teorie,dar practic,in cazul unui control ANAFde ex.,cum poti face dovada ca ai respectat prevederea din Codul Fiscal cf. careia deducere se acorda doar la functia de baza,daca tu ca si angajator nu cunosti daca angajatul tau mai primeste sau nu deducere in alta parte?(si ma refer in special la cei cu part time,in principal,de obicei acestia sunt angajati cuun cumul de functii la 2 sau mai multi angajatori)
Cum poate ANAF-ul sa ma forteze sa iau acea declaratie angajatului atata timp cat Codul fiscal nu reglementeaza raporturile de munca ? .. in acest sens, consider ca este un conflict de legi ....

p.s
pana in prezent, nu am avut obstacole cu cei de ANAF pe acest subiect ...posibil in viitor , daca sunt cam obtuzi in ceea ce priveste aspectul ca un Cod reglementeaza ceva, iar celalat Cod altceva.
Ultima modificare: Joi, 19 Ianuarie 2012
Cornel Vasile, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Deducere personala cim cu timp partial sandr_ela sandr_ela Buna ziua, Daca sunt salariati cu CIM cu timp partial (4 ore ), avand functiile de baza la aceste CIM-uri, beneficiaza de deduceri personale? Multumesc (vezi toată discuția)
Deducere personala de baza pentru angajat pensionar ASKIM3GET ASKIM3GET Buna ziua Am angajat un pensionar cu 2 ore si 150 lei salariu brut. Trebuie sa-i acord deducere personala de baza sau nu? Va multumesc (vezi toată discuția)
Deducere pentru copil pana in 2 ani alexandru andra alexandru andra Se poate ca tatal sa beneficieze de deducere avand in vedere ca mama primeste indemnizatie pentru crestere si ingrijire copil pana la 2 ani? Cei de la ... (vezi toată discuția)