avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1298 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Reclamatii repetate la primarie
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Reclamatii repetate la primarie

Sunt intr-o situatie crincena, de nemaipomenit!
Am concediat ca presedinte de asociatie, prin hotarirea AG o firma de administrare care nu facea treaba. Ne-au reclamat de razbunare la primaria de sector, am avut control acum citeva luni. Nu am primit amenda, au gasit ok.
Am angajat un nou administrator care nici asta nu face ce scrie in contract desi e platit cu o suma mare, ca si cum ar face toate operatiunile. De cite ori i-am atras atentia sa faca ce scrie in contract, tipa, ameninta, birfeste cu locatarii persoana mea.
Eu l-am adus pe acest om si este mizerabil ce face. Am decis sa reziliem si cu el si stiind probabil ca i se apropie finalul ne-a reclamat si asta la primarie, mi-a comunicat acum 2 zile ce a facut. El, care nu si-a facut treaba conform contractului.
Spuneti-mi, ce pot sa fac sa opresc asemenea abuzuri, chiar primaria vine la orice sesizare aiuristica? Noi ar fi trebuit sa-i reclamam pe acesti administratori, au facut si fac multe porcarii. Va dati seama ce mizerie, sa cistigi niste bani datorita unei asociatii, a unui om si cind te trage de mineca sa muncesti tu il reclami.
Ce pot sa fac?
Cel mai recent răspuns: elenamarta , utilizator 18:14, 30 Ianuarie 2012
Da, asa ar fi ideal insa.... in asociatia noastra, ca si in multe altele din tara, comitetul, membrii - NU FAC ABSOLUT NIMIC desi stiu care sunt sarcinile lor, desi au fost solicitati verbal, in scris de nspe mii de ori. Niciodata nu au facut nimic, nu e nimeni platit, asa a hotarit AG si nimeni nu poate fi constrins in vreun fel sa faca ce trebuie. Tocmai DE ACEEA s-a facut un astfel de contract, am delegat administratorului.
La ce sarcini anume va referiti ca nu intra in atributiile administratorului ci ale presedintelui?
Oricum nu semnezi un contract pe o suma considerabila si apoi zici ca nu mai faci, asta e inselaciune.
Nu mi-a raspuns nimeni cu constituirea garantiilor de catre administrator. E si in contract trecuta obligatia, nu a prezentat nici o garantie. Cum trebuia sa prezinte?
N-am de ce sa arunc cu pietre, ma ajutati, multumesc insa trebuie sa intelegeti ca la noi nu e ca la dvs. Nimeni nu vrea sa faca nimic si considera ca presedintele face totul intr-un bloc, nu e adevarat. Deci, la ce atributii ale presedintelui din lista mea va referiti?
In privinta garantiilor:
- faceti un contract civil intre asociatie, prin reprezentant legal presedinte si administratorul angajat, la notariat, cum ca acesta depune suma de bani X intr-un cont separat de fondurile asociatiei, cont tot al asociatiei si acesti bani vor fi insusiti de asociatie numai in conditiile unei hotarari judecatoresti in cazul delapidarii...sau in cazul incetarii CIM.
- creati un cont bancar special pentru aceasta garantie unde sa aveti acces amandoi impreuna. Scoaterea banilor se va face cu ambele semnaturi.

Totusi, eu va spun ca niciun administrator nu va accepta sa-si dea o suma mare de bani pe mana altcuiva, cunoscandu-se greutatea cu care ii recuperezi. Scuzati-ma, dar cred ca aceasta este o conditie iluzorie a contractului, iar administratorul a facut rau ca a semnat un contract care insumeaza o seama de conditii pe care stia din start ca nu le va indeplini. Dar la noi, la romani, acesta este un narav obisnuit si n-ar avea de ce sa va mire.
Conform legii nu este obligatorie constituirea garantiei de catre administrator sau cenzor, dar daca asa a hotarat asociatia dv si administratorul (pesoana fizica sau juridica) a cazut deacord, atunci este obligatoriu.
Cum se constituie? In mai multe moduri de garantii obisnuite, in bani, in garantii suplimentare ca ipoteca pe o proprietate (apartament, teren)...
Garantia in bani - poate fi virata suma totala stabilita, in contul bancar (de rulaj sau unul de depozit) ori in mai multe rate.
De exemplu daca s-a stabilit intre parti (adminstrator si conducerea asociatiei, presedinte, comitet) ca valoarea garantiei este de 10.000 lei, administratorul depune cei 10.000 lei in contul asociatie, fara ca acesta sa poata avea acces, sa si-i poata scoate singur.
La fel se poate cadea deacord ca din salariul lunar sa se retina direct pe statul de plata o suma fixa sau 10-30% din salariu pana cand se ajunge la suma de 10.000 lei. Acesti bani raman la dispozitia asociatiei si cel care i-a depus nu poate dispune nicicum de ei. Acestia se restituie la incetarea contractului, daca gestiunea este in regula la predare.
Ultima modificare: Luni, 16 Ianuarie 2012
Adriantot, moderator
Nu cred ca a fost o greseala din partea administratorului cind a semnat contractul. A vazut cifra mare pe contract si si-a propus de la inceput sa insele. Alta explicatie nu e pentru faptul ca si-a asumat obligatii, banii si-i ia integral (uneori fara acordul meu ca presedinte, ca la autoservire) dar la treaba ba. Eu asa am inteles de la alti administratori ca garantia se poate solicita de catre o asociatie. Mai ales in cazul nostru cind fostul administrator si-a insusit banii din incasari pe motiv ca avem datorie la ei. Aveam datorie dar asta nu e o metoda, banii asociatiei nu sunt la autoservire. Asta nu inteleg dumnealor. In ce conditii se retrage atestatul de administrator? Deja au intrecut orice limita.
Costica33 a scris:
Eu asa am inteles de la alti administratori ca garantia se poate solicita de catre o asociatie

Ati inteles ceva dar nu exact cum este prevazut in lege ca "garantia se poate solicita"!
Este mai usor sa cititi Legea 230/2007 art. 21 alin. (2), art. 22 si 35(1).
De asemenea HG 1588/2007 face precizari in art. 22(4).
Mai pe intelesul tuturor aceste garantii, daca se hotaraste ca trebuiesc, se discuta, se negociaza in functie de marimea gestiunii, de om, de sarcini... Unele asociatii se bazeaza mai mult pe altfel de garantii decat cele materiale: morale, profesionale... Acestea sunt legale si prevazute in HG 1588:
Art. 22. - (4) Administratorii trebuie să prezinte garanţii morale, materiale şi profesionale acceptate de comitetul executiv al asociaţiei de proprietari a clădirii pe care urmează să o administreze.

Alte discuții în legătură

Asociatia de locatari seecofee seecofee administratora a disparut acum citeva luni bune fara nici o explicatie iar presedintele desi nu are scoala pretinde ca acum el este si administrator si de cind ... (vezi toată discuția)
Garantii profesionale si materiale dara3923 dara3923 Va rog sa ma faceti sa inteleg ce inseamna 'garantii profesionale si materiale' in cazul unui administrator al unei asociatii de proprietari. Garantia ... (vezi toată discuția)
Expert contabil asociatie-atestat administrator? ingerasmic ingerasmic Buna ziua, va rog daca se poate sa ma ajutati sa lamuresc un aspect: sunt expert contabil tin contabilitatea la o asociatie de proprietari. In urma unui ... (vezi toată discuția)