buna ziua vreau sa-mi spuneti cum procedez ca sa divortez,avem un copil de 5 ani unde trebuie sa merg la judecatorie sau la primarie si ce acte am nevoie multumesc.
Pentru actiunea de divort se plateste taxa de timbru judiciar in valoare de 39 lei si timbru judiciar in valoare de de 30 de bani. Aceste taxe se pot depune si ulterior depunerii cererii de divort. In schimb daca aveti si de partajat bunuri comune se va plati taxa in valoare de 3% din valoarea masei partajabile. (in cazul unui apartament in valoare de 50.000 euro taxa de timbru este de aproximativ 6450 ron, taxa pe care nu o veti plati in cazul solutionarii prin procedura medierii).
Mediatorul este o persoana special pregatita, aptă să faciliteze negocierile dintre partile aflate in litigiu şi să le sprijine pentru soluţionarea conflictului, prin obţinerea unei soluţii reciproc convenabile, eficiente şi durabile.
Parcurgand procedura medierii partile (in cazul de fata sotii) vor stabili cu ajutorul mediatorului solutionarea cea mai convenabila nevoilor fiecaruia, rolul mediatorului fiind acela de a constientiza partile sa se concentreze pe rezolvarea litigiului si nu pe lupta dintre ele. Solutionarea diferendelor prin mediere este una de tip castig-castig fata de solutionarea prin justitia clasica care este de tip castig-pierdere. Prin mediere solutia adoptata de parti va satisface nevoile ambelor parti.
Divortul prin justitia clasica de cele mai multe ori se transforma intr-un razboi intre fostii soti in care fiecare se va bucura de pierderea celuilalt si se va gandi mai putin la castigul sau si toate acestea in detrimentul copiilor. Sunt multe de discutat in privinta medierii in cazul divortului, in curand va fi procedura obligatorie.
Mediatorul nu este totuna cu avocatul, este o profesie diferita desi foarte multi avocati s-au specializat ca mediatori.
Onorariul mediatorului este negociabil si de regula mai mic decat al avocatului datorita faptului ca solutionarea prin mediere este cu mult mai rapida decat prin judecata si mai putin solicitanta.
Divort
IRINA38
Buna ziua,
sant casatorita de 17 ani , detinem un apartament, o masina , un credit prima casa prin care am achizitionat o garsoniera, un credit nevoi ... (vezi toată discuția)
Divort
daniela70
Buna ziua!
Sotul meu doreste sa-i dau acordul pentru depunerea cererii de divort.
Mentionez ca avem un copil minor , un apartament si o masina, dobandite ... (vezi toată discuția)