avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 505 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Inundatie vecin
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Inundatie vecin

Buna,

Acum o saptamana, l-am inundat pe vecinul de sub mine.

Pur si simplu, a crapat teava dintre teava comuna de alimentare si ceasul meu de apa rece....practic inainte de robinetul meu.

Am sunat imediat administratorul si presedintele de scara,dar pana s-a oprit apa total per bloc l-am inundat pe vecin.....tavanul este practic scorojit pe 1 mp...si colturile peretilor sunt probleme.

Vecinul era plecat in ziua respectiva....acum s-a intors si imi cere daune de 10 mil ceea ce mi se pare enorm pt o camera si o baie de garsoniera...
Are baza pentru a ma actiona in judecata?

Va multumesc.



Ultima modificare: Luni, 16 Ianuarie 2012
silviu_brat, utilizator
Cel mai recent răspuns: bsterea , utilizator 11:24, 19 Ianuarie 2012
Daca evenimentul s-a produs datorita disfunctionalitatilor la instalatie parte individuala,asociatia de proprietari nu are obligatia sa se implice pentru solutionarea eventualelor litigii cauzate ca urmare a consecintelor inundatiei
Administratia nu are autoritatea si competenta sa efectueze expertize tehnice care sa constate defectiunea
Stimata doamna. Ma simt "obligat" sa fac "niste" precizari:
Ca in codul rutier unde orice referire la manevre se refera strict la cele VOLUNTARE, asa si legea invocata de dvs. se refera la un act VOLUNTAR dovedibil in instanta de data aceasta.
Eu am subliniat faptul ca este un ACCIDENT. Teava cu pricina sau "mustiucul" de teava este in administrarea proprietarului. Art 17 din legea 230/2007 face referire la o persoana cu act voluntar de daunare a unei proprietati invecinate. Proprietarul nu a facut act voluntar ci a constatat ca ea (teava) a cedat. Este obligat doar de bunul simt sa aduca despagubiri pe cale AMIABILA. De aceea se incheie polite de asigurare din cauza intamplarii unui ACCIDENT. Asigurarea valabilla este de raspundere civila pentru daunele provocate tertilor.
Deci, in opinia mea, nu sunt in eroare.
Am facut referire la revizii deoarece, la centralele pe gaz, de exemplu, exista obligatia ca din 2 in 2 ani sa se efectueze revizie. Daca aceasta revizie nu este executata si se intampla un ACCIDENT, proprietarul este OBLIGAT la plata daunelor. In cazul acestei banale bucati de teava, neexistand lege care sa oblige la verificare de specialitate, proprietarul nu este obligat la plata daunelor. Deoarece, si ma repet, ESTE UN ACCIDENT. Si, la drept vorbind, ca sa ne amuzam putin, teava ar trebui trasa la raspundere! De ce s-a spart? :foottap:
Sper ca am fost clar de aceasta data.
Cu stima
e r o n a t vezxi legea 230 :hammer:si hg de functionare a asociatiilor de proprietari .
Proprietarul avea obligatia legala de a se asigura ca toate instalatiile proprii functioneaza si sunt in buna stare. Spargerea instalatiei si inundarea vecinului il face pe proprietar pasibil de plata la despagubiri materiale pentru distrugerile produse.

Legea 230/2007 legea infiintarii, organizarii si functionarii asociatiilor de proprietari spune:

Art. 14. - Proprietarul este obligat sa mentina proprietatea sa individuala, apartament sau spatiu cu alta destinatie decat aceea de locuinta, in stare buna, pe propria cheltuiala. Niciun proprietar nu poate incalca, afecta sau prejudicia dreptul de proprietate comuna sau individuala a celorlalti proprietari din condominiu.
Art. 17. - Daca proprietarul unui apartament ori spatiu sau oricare alta persoana care actioneaza in numele sau provoaca daune oricarei parti din proprietatea comuna sau unui alt apartament ori spatiu, respectivul proprietar sau respectiva persoana are obligatia sa repare stricaciunile ori sa plateasca cheltuielile pentru lucrarile de reparatii.

Articolul 17 din lege nu face deosebire intre prejudicii create cu rea-vointa sau din intamplare.
Legea nu este interpretabila

Recomand proprietarului sa aduca un evaluator specializat care sa stabileasca cheltuielile necesare pentru repararea prejudiciului cauza.
Ganditi-va ca inafara de materiale mai este necesara si mana de lucru. Oricum, 1000 de lei mi se pare nejustificat.
Ultima modificare: Miercuri, 18 Ianuarie 2012
Alexandru Munteanu, Avocat
bsterea a scris:

neexistand lege care sa oblige la verificare de specialitate, proprietarul nu este obligat la plata daunelor.


Respect opinia dvs
Realitatea demonstreaza ca proprietarii care promoveaza actiuni impotriva vecinilor a caror instalatii au cauzat prejudicii,au castig de cauza
Inclusiv ,implicarea asigurarii facultative a locuintei asigura castig de cauza proprietarului prejudiciat de consecintele cauzate de instalatia existenta la nivelul altei proprietati

Alte discuții în legătură

Asociatia de proprietari - cheltuieli ale asociatiei Eugen-Sterian Bercea Eugen-Sterian Bercea Buna ziua, la asociatia noastra de proprietari, s-a infundat o teava de scurgere care a produs inundarea unui apartament! Proprietarul apartamentului solicita ... (vezi toată discuția)
Plata teava comuna de apa rece daniela moldovan daniela moldovan intro bucatarie s-a spart teava comuna de apa rece si a inundat apartament de dedesubt.cine plateste pagubele aferente apartamentului inundat ?(o noua ... (vezi toată discuția)
Chirias sau proprietar in cazul unei inundatii stoica_valentin9000 stoica_valentin9000 Buna ziua! As vrea sa stiu cine trebuie sa discute cu vecinul de deasupra in privinta reparatiilor in cazul unei inundatii? Are chiriasul obligatii in aceasta ... (vezi toată discuția)