avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 832 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere necorespundere profesionala
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere necorespundere profesionala

Buna ziua
Va solicit ajutorul in cazul in care, ca reprezentant angajator, as dori sa concediez o persoana ptr. ca nu corespunde profesional locului de munca.
Care ar fi procedura de urmat? In Codul muncii scrie ca il pot concedia doar dupa o evaluare prealabila cf. procedurii de evaluare stabilite prin CCM sau CCM - national. Care ar fi aceea?
Daca nu dispun de alte locuri de munca vacante potrivit pregatirii angajatului mai am obligatia de a solicita sprijinul AJOFM?
Mentionez ca are mai multe atentionari pe mail si avertismente scrise pt neindeplinit sarcinile de serviciu.
Am auzit ca procedura este greoiae dar nu am incotro si trebuie sa o rezolv.
Multumesc
Cel mai recent răspuns: adelaida_07 , utilizator 19:07, 24 Octombrie 2008
Dacă în cursul derulării raporturilor de muncă, angajatorul constată că salariatul nu corespunde profesional postului pe care este încadrat, poate decide desfacerea contractului individual de muncă.
În această situaţie, este obligatorie evaluarea prealabilă a salariatului, conform procedurii stabilite prin contractul colectiv de muncă încheiat la nivel naţional sau la nivel de ramură aplicabil, precum şi prin regulamentul intern
Evaluarea salariatului pentru necorespundere profesională se face de către o comisie numită de către angajator. Din comisie va face parte şi un reprezentant al sindicatului, desemnat de acesta, al cărui membru este salariatul în cauză.
Comisia va convoca salariatul şi îi va comunica acestuia în scris, cu cel puţin 15 zile înainte:
a) data, ora exactă şi locul întrunirii comisiei;
b) modalitatea în care se va desfăşura examinarea.
Examinarea va avea ca obiect activităţile prevăzute în fişa postului salariatului în cauză.
Necorespunderea profesională poate fi susţinută de comisie prin dovezi de îndeplinire necorespunzătoare a sarcinilor profesionale, prin examinare scrisă, orală, practică şi alte probe.
Angajatorul este obligat să ofere salariatului alte locuri de muncă vacante din unitate, compatibile cu pregătirea profesională şi capacitatea de muncă stabilită de medicul de medicină a muncii, salariatul având la dispoziţie un termen de 3 zile lucrătoare pentru a-şi manifesta expres opţiunea pentru locul de muncă oferit. Dacă angajatorul nu dispune de locuri de muncă vacante, are obligaţia de a solicita sprijinul agenţiei judeţene de ocupare a forţei de muncă, pentru găsirea unui loc de muncă pentru salariatul concediat.
Decizia de concediere trebuie luată în termen de 30 de zile calendaristice de la data constatării situaţiei de necorespundere profesională. Decizia va fi emisă în scris, va fi motivată în fapt şi în drept, va cuprinde durata preavizului, termenul în care poate fi contestată şi instanţa de judecată la care se contestă, precum şi lista locurilor de muncă disponibile şi termenul de exprimare a opţiunii. Decizia produce efecte de la data comunicării salariatului.
mirela onea a scris:

Am studiat si eu Codul muncii si CCM 2007-2010 la nivel national dar nu ma dumiresc asupra "evaluarii prealabile a angajatului conform procedurii de evaluare stabilite prin CCM". Cum se aplica? Ce trebuie scris?
Nu am mai facut niciodata o astfel de evaluare.
Multumesc

Aici nu va poate nimeni spune exact ce trebuie sa scrieti in evaluare, doar dvs. stiti in ce consta necorespunderea profesionala pe care ati constatat-o.
In primul rand seful direct trebuie sa faca un raport in care sa arate exact care au fost lipsurile care au dus la concluzia ca salariatul nu corespunde prfesional locului de munca. De aici trebuie sa porniti.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Necorespunzator profesional loredanaelena loredanaelena buna seara am primit un referat ptr un salariat care nu corespunde profesional, trebuie sa-i fac convocare? art 268 alin 3 este ok sa il trec in convocare in ... (vezi toată discuția)
Necorespundere profesionala marijka25 marijka25 o persoana este angajata in baza unui atestat emis de o autoritate cu valabilitate pe timp determinat. In desfasurarea activitatii acestui salariat s-au ... (vezi toată discuția)
Concediere vasileid vasileid buna ziua, se poate ca dupa mai mult de 1 an de concediu medical, la revenirea la locul de munca sa fi testat in plan profesional si sa fi demis pe motive de ... (vezi toată discuția)