avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1297 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Jurisprudenţă Contraventii - precedent amenzi anulate pentru lipsa ...
Discuție deschisă în Jurisprudenţă

Contraventii - precedent amenzi anulate pentru lipsa semnaturii olografe

Un nou fenomen se propagă în instanţele din România: anularea amenzilor pentru neplata rovinietei, motivul fiind că procesele-verbale trimise prin poştă nu sunt semnate. Găselniţa a apărut în ultimele săptămâni, fiind folosită de câţiva avocaţi din Cluj, iar judecătorii încep să anuleze pe bandă rulantă aceste amenzi. Încă o dată, nişte jurişti isteţi speculează o mică scăpare a legii spune că documentele pe hârtie trebuie să aibă semnătură olografă. Cealaltă este valabilă doar pentru actele în format electronic.

Amenzi usturătoare pentru lipsa rovinietei

În ultimele luni, mii de români care nu şi-au cumpărat rovinieta pentru a putea circula pe drumurile publice au primit acasă procese-verbale de sancţionare emise de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR). Amenzile sunt usturătoare, între 250 şi 500 de lei, la care se adaugă un tarif de despăgubire de 28 de euro (118 lei).

CNADNR identifică numerele de înmatriculare ale maşinilor şi le compară cu cele din baza de date naţională, unde sunt identificaţi cei care n-au plătit rovinieta.

Avocaţii celor care contestă amenzile în Justiţie au sesizat că pot invoca lipsa unei semnături oficiale pe fiecare proces verbal în parte. Din cauza numărului mare de amenzi aplicate, acestea sunt tipărite şi ştampilate de Centrul pentru Studii Tehnice Rutiere, nemaifiind semnate.

Nimeni nu s-a gândit în 2001 la semnătura electronică

Există însă o prevedere în Ordonanţa 2/2001, privind regimul de aplicare a contravenţiilor pe teritoriul României, care obligă semnarea acestor procese-verbale, sub sanţiunea nulităţii absolute. Oficialii CNADNR susţin că documentele sunt valabile pentru că au semnătura electronică a agentului constatator. Aici intervine o altă lege (445/2001) care spune, pe scurt, că "înscrisul în formă electronică este destinat pentru a fi citit prin intermediul unui program informatic". Aici e hiba: şoferii prinşi fără rovinietă spun că amenzile le primesc pe hârtie şi nu "printr-un program informatic".

Gafa ar putea fi speculată în întregul sistem judiciar pentru că, în 2001, când s-a publicat Ordonanţa privind regimul contravenţiilor în România nimeni n-a prevăzut posibilitatea folosirii semnăturii electronice, aceasta nefiind inclusă în textul legii. În acest moment, la Cluj, sunt zeci de amenzi anulate tocmai din acest motiv.

Norocoşii care au obţinut anularea în instanţă

Judecătorii pretind în instanţă ca procesul-verbal de contravenţie să conţină obligatoriu o serie de date legate de instituţia care l-a emis, sancţiunea aplicată, numele şi prenumele agentului constatator şi semnătura acestuia. Dacă lipseşte un singur element, conform Ordonanţei 2/2001, procesul-verbal este nul de drept (conform articolului 17). Judecătorii au început să dea dreptate contestatarilor.

"Analizând textul proceselor verbale de constatare şi sancţionare a contra venţiei, adresate de CNADNR, se constată cu uşurinţă că semnătura agentului constator ce atrage nulitatea procesului verbal lipseşte cu desăvârşire, ceea ce antrenează automat sancţiunea nulităţii absolute", se arată într-unul de la Judecătoria Cluj Napoca.

De exemplu, un clujean norocos este Ioan Cornea, care a fost susprins de camerele companiei de drumuri în localitatea Gilău, judeţul Cluj, circulând fără rovinietă. ªi în cazul acestuia procesul verbal nu a fost semnat. În cazul lui Cornea, judecătorul a decis că procesul verbal este lovit de nulitate absolută deoarece nu cuprinde printre altele şi semnătura agentului constatator. ªi astfel Ioan Cornea a câştigat procesul.

"Se constată că semnătura agentului constator ce atrage nulitatea procesului verbal lipseşte cu desăvârşire.“
JUDECÃTORIA CLUJ NAPOCA, pasaj din sentinţa prin care o amendă a fost anulată

Cel mai recent răspuns: geamira , utilizator 19:20, 28 Februarie 2013
crinadragomir a scris:

Tu din ce oras esti Livis,ca si eu am niste amenzi care au venit dupa mai mult de 180 de zile E vreo lege in care e trecut acest termen? Imi poti spune cat de complicat a fost ? Ti-ai luat avocat , de cate ori te-au chemat in instanta ?

Crina,
Sunt din Pitesti si amenda a fost "obtinuta" in Tartasesti pt. lipsa rovigneta.
Contestatia am trimis-o prin posta la Judecatoria Dimbovita si am cerut judecarea in lipsa.
Nu mi-am luat avocat pentru ca sunt in stare sa redactez si eu o contestatie. Modele sunt pe internet si chiar aici pe AvN la documente utile
Procesul verbal de contraventie a fost incheiat dupa aprox. 5 luni si 2 saptamini de la data contraventiei iar eu am primit acest proces verbal dupa aprox. 6 luni si o saptamina.
Am cerut anularea procesului verbal pe motiv ca nu l-am primit in termen. La acea data nu stiam si aceasta "gaselnita"cu semnatura olografa - nu sunt avocat si nici nu am citit legea foarte atent.
Am depus contestatia in termenul prevazut de lege (15 zile).
Nu m-am prezentat la proces pentru ca am cerut judecarea in lipsa.
Nu am intrat in posesia sentintei motivate dar am vazut sentinta pe site-ul Judecatoriei Dimbovita.
Astept sa primesc prin posta sentinta ca sa pot sa-mi recuperez banii pe amenda, pt. ca amenda am achitat-o dar nu am achitat despagubirea de 28 euro la CNADNR.

OG 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor este cadrul legal.
Termenul in care contravenientul trebuia sa intre in posesia procesului verbal de contraventie era de o luna de zile de la data contraventiei dar se pare ca a fost modificat la 6 luni. Nu stiu care este actul legislativ care a modificat acest termen.

Succes in ceea ce intreprinzi!
Si in Bucuresti instanta da hotarari de anulare a proceselor verbale.

Brigada de Politie Rutiera obligata de Judecatoria Sectorului 6 Bucuresti sa despagubeasca soferii ale caror masini au fost ridicate ilegal

Sentinta civila a Judecatoriei sector 6 in favoarea petentului AICI. [ link extern ]

S-a obtinut in instanta, in premiera, obligarea Politiei Rutiere la despagubiri pentru emiterea in mod ilegal a unei dispozitii de ridicare a unui autoturism parcat in sectorul 6 din Bucuresti.
Prin plangerea contraventionala formulata s-a solicitat atat anularea procesului-verbal de contraventie si a notei de constatare intocmite de intimata DGPMB – Brigada de Politie Rutiera in mod nelegal, cat si obligarea intimatei la plata despagubirilor materiale pentru ridicarea masinii fara temei legal.
Prin hotararea pronuntata la data de 19.02.2010, instanta de judecata a dispus anularea procesului verbal de contraventie intocmit de intimata ca nelegal, cu consecinta exonerarii petentului de plata amenzii in cuantum de 240 lei si inlaturarea celor 3 puncte de penalizare, precum si anularea notei de constatare intocmita de intimata in vederea luarii masurii ridicarii masinii. In plus, intimata Brigada de Politie Rutiera a fost obligata si la repararea prejudiciului creat contestatorului prin intocmirea unui proces-verbal si a unei note de constatare ilegale care au dus la ridicarea masinii contestatorului.
Prejudiciul cauzat a fost reprezentat de „taxa” de 500 lei pe care contestatorul a fost obligat sa o achite S.C. Ilcor Auto S.R.L. pentru recuperarea autovehiculului ridicat in baza unei dispozitii ilegale a politiei.
Temeiul juridic in baza caruia Brigada de Politie Rutiera a fost obligata la despagubirea contestatorului pentru prejudiciul cauzat este reprezentat de art. 998 C.Civ., conform caruia „Orice fapta a omului, care cauzeaza altuia prejudiciu, obliga pe acela din a carui greseala s-a ocazionat, a-l repara”.
Descarca model de plangere contraventionala AICI [ link extern ] /

Ultima modificare: Sâmbătă, 28 Ianuarie 2012
Luisa Mitroi legalista.ro, Consilier juridic
luckystar a scris:

la instantele din judetul hunedoara nu tine acest argument...

Darie Tudor a scris:
Interesant!
Inseamna ca acestia sunt colegi cu prietenul meu de pe TIR si habar nu au ca exista Ordonanta nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor.
Scrie negru pe alb
Art. 17
Lipsa .... a semnaturii agentului constatator atrage nulitatea procesului-verbal. Nulitatea se constata si din oficiu.

Unde-i lege nu-i tocmeala, de acord, insa ... cat timp legiuitorul a inteles sa considere ca neplata taxei de drum prezinta pericol social si de vreme ce nu exista nici cel mai mic dubiu in privinta existentei contraventiei, formalismul pare usor exagerat.
1. Ratiunea pentru care lipsa semnaturii agentului constatator atrage nulitatea procesului verbal este ca nu se poate stabili cine a intocmit procesul-verbal. Intrucat OG 2/2001 nu face distinctie intre procesele verbale redactate cu scris de mana si cele redactate cu scris la masina de scris sau computer e necesar ca, indiferent de forma de redactare, sa existe semnatura agentului constatator al contraventiei pentru ca acesta, daca a consemnat lucruri neadevarate, poate fi urmarit pentru falsul intelectual comis.
2. Usor diferita este situatia proceselor-verbale redactate in sistem automat de un computer in urma unei inregistrari video facuta tot de un computer care functioneaza tot in sistem automat. In aceste cazuri nu exista, de fapt, un agent constatator (Nu cred ca exista angajati care stu cu ochii pe monitor pentru ca sa vada filmarile).
3. Consecinta celor de mai sus este, in mod paradoxal, in favoarea CNADR. De fapt, un inscris intocmit de un computer, fara sa existe vreo dovada ca un om a constatat prin propriile simturi ca fapta contraventionala exista si fara sa fie redactat de aceasta persoana nici macar nu are valoarea unui proces-verbal (legea numeste inscrisuri numai hartiile mazgalite de oameni cu intentia de a produce efecte juridice, or, in speta, nu exista un astfel de inscris).
4. Cat timp termenul de prescriptie al contraventiei nu s-a implinit CNADR poate sa delege un functionar care sa vizualizeze inregistrarile, sa intocmeasca procese-verbale semnate de agentul constatator si sa le trimita prin posta. Autoritatea de lucru judecat nu priveste decat lipsa totala de efecte a asa-zisului proces-verbal intocmit de un computer, nu fapta in sine (cu privire la acest aspect nu prea exista indoiala) si nici un alt proces-verbal legal intocmit.
:(
Stimate dle Tudor
Ma numesc Tiberiu. Am apreciat expunerea dvs pe aceasta tema. Si eu ma aflu in situatia de hotari ce sa fac in legatura cu p-v primit de la CNADNR. Insa, m-am gandit la o solutie oarecum diferita de ceea ce se discuta aici, si anume: Daca presupunem ca documentul fara semnatura autentica nu poate fi considerat un inscris si prin urmare nu-mi este opozabil, nu ar fi mai bine sa ignor in aceasta faza p-v ce mi-a fost comunicat. Abia atunci cand CNADNR va sesiza instanta, voi dovedi ca documentul nu-mi este opozabil, deoarece nu intruneste elementele necesare pt a fi considerat un inscris. Ce parere aveti? va multumesc anticipat atat dvs cat si celor care vor comenta pe aceasta varianta
M-am gândit şi eu la această idee, anume că ceea ce primim noi nu este procesul-verbal semnat în formă electronică, ci doar o imprimare posibil îndoielnică a înscrisului în formă electronică, căci acesta - înscrisul în formă electronică - este întocmit pe cu totul alte suporturi decât hârtia, anume suport electronic, optic etc. Altfel spus, CNADNR ar trebui să îmi trimită un CD cu procesul-verbal în formă electronică şi cu semnătură electronică cu tot pentru a putea pretinde că mi l-am comunicat, nu-i aşa?

Alte discuții în legătură

Proces verbal amenda rovinieta fara semnatura olografa leorot leorot Am contestat o amenda de rovinieta pe motivul lipsei semnaturii olografe. Am pierdut la judecatorie. Citez din hotararea ... (vezi toată discuția)
Contestatie amenda rovinieta - semnatura electronica dana_toader dana_toader Buna ziua, Am primit zille trecute doua procese verbale pentru lipsa rovinieta. Procesele sunt incheiate la data de 11.01.2012, pentru ca as fi fost prinsa ... (vezi toată discuția)
Amendă rovinietă anthynidiany anthynidiany În data de 25.07.2016 am primit o amendă pentru că am circulat fără rovinietă în data de 11.02.2016. Procesul verbal scrie că e întocmit pe data de ... (vezi toată discuția)