Buna ziua
Sunt angajata la o societate de 7 luni,am primit o oferta mult mai buna de la o alta firma,dar problema este ca ar trebui sa incep lucrul in cateva zile.
Seful meu actual nu vrea sa-mi accepte demisia doar daca raman pana la terminarea preavizului.In caz contrar pe perioada preavizului ma va ponta ca nemotivat.Inrebarea mea este daca ma poate cita in instanta pentru a cere despagubiri pt.perioada de preaviz .Vreau sa mai precizez ca am facut un curs platit de societate si am semnat toti o hartie ca in cazul in care plecam de la societate in termen de un an trebuie sa platim suma cursului inapoi.
Sunt de acord cu asta dar vreau sa stiu daca exista un temei legal care specifica in cate rate trebuie platit aceste sume, fiindca este o suma destul de mare nu am cum sa platesc intr-o singura rata.
Multumesc frumos
Puteti pleca a doua zi insa la nemotivate.Aveti grija sa va primeasca ceilalti in aceste conditii. Cursul trebuie sa-l platiti daca ati semnat un angajament.Va pot actiona in judecata si veti plati apoi si cheltuielile de judecata. Daca sunt neiertatori va trebui sa-l platiti intr-o rata. Nu exista temei legal pentru esalonare.Decat intelegerea partilor.Incercarti s-o obtineti dupa ce plecati.Garantati-le ca isi vor primi banii in rate si semnati in acest sens chier un angajament de plata.Insa apoi respectati-l.
In actul aditional ar fi trebuit sa se precizeze si modelitatea de plata a acelor despagubiri ....
Va puteti da demisia , iar angajatorul este obligat s-o inregistreze ... optiunea este a dvs daca efectuati sau nu preavizul ... in cazul in care nu-l efectuati , atunci angajatorul are posibilitatea de a efectura sau nu cercetarea disciplinara a dvs in vederea aplicarii unei sanctiuni disciplinare, inclusiv desfacerea disciplinara a c.i.m.
De asemenea, in cazul in care doriti sa platiti acel curs exista posibilitatea incheierii unui acord cu angajatorul in acest sens, potrivit art.254 alin.3 si 4 C.mun.
Daca angajatorul nu si-a respectat obligatiile care ii revin prin CIM sau CCM, cum ar fi neacordarea concediului de odihna comform legii, neplata la buget a sumelor datorate pentru salariati, etc, puteti demisiona fara preaviz, cf art 81(8) din codul muncii