avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1311 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Munca suplimentara?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Munca suplimentara?

Buna dimineata,
Situatia este: la angajator se presteaza munca in ture, stabilite dupa un grafic, cu respectarea tuturor prevederilor legale in materie.
Rezulta din ture ca, intr-o luna, unii angajati muncesc mai multe ore, fiind platiti in plus dupa codul muncii.
Mai rezulta insa si ca, in alte luni, aceeasi angajati lucreaza mai putin decat un total de 8hxnr. zile.
Salariul este stabilit in suma/luna, deci angajatiii primesc aceeasi suma de bani si daca lucreaza mai putin de 8h/zi.
In aceste luni, angajatorul vrea sa cheme oamenii la munca suplimentara pana la 8h/zi (nedorind sa le reduca din salariu).

Este legal sa procedeze astfel?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: unom88 , utilizator 14:47, 30 Martie 2010
adelaida_07 a scris:

In mod normal diferenta ar trebui sa fie mica, chiar nesemnificativa.
In caz contrar programarea nu este corect facuta. Nu se respecta suscesiunea turelor. O succesiume a turelor de 8 ore in 3 schimburi, de 12 cu 24 sau alta suscesiune asemanatoare nu poate sa dea diferenta atat de semnificativa cat sa devina o problema la salariu.
Cu alte cuvinte un program corect facut nici nu genereaza ore suplimentare, acele ore in plus datorita succesiunii turelor nici nu sunt ore suplimentare, ele vin in completare in luna urmatoare.

Totusi o saptamana are 168 ore, deci nu cred ca ai dreptate ca nu exista ore suplimentare in cazul turelor asa cum le-ai exemplificat. 168:3=56 ore pe saptamana, ceea ce depaseste cu mult norma de 40 ore/saptamana
Munca suplimentara efectuata peste programul normal de lucru, dupa parearea mea, ar trebui justificata in fata angajatorului, respectiv ce face efectiv fiecare salariat de nu reuseste sa tremine treba in 8 ore sau mai putin, ma rog. Ideea e ridicola hai sa dam dupa munca si rasplata. Orice retinere din salariu este interzisa spune codul muncii. mai bine se renunta definitiv la orele suplimentare chiar daca sunt mai bine platite ( pe ideea asta de plata mai buna se poate lua CO medical ca e mult mai bine platit) si se incerca ture de 8 ore. cred ca undeva cineva incerca sa speculeze ceva. Angajatii stau freaca menta si se baga la ore suplimentare de dragul de a sta si cred ca il tepuiesc pe patron. Eu personal nu sunt de acord cu asta. daca nu se justifica activitatea fiecarui salariat in parte nu are de ce sa mai stea peste program. oricum in final tot patronul saracul plateste indeficianeta slariatilor prin plata luminii, utilitatilor unor angajati smecheri.
luciandumitrescu07 a scris:

Munca suplimentara efectuata peste programul normal de lucru, dupa parearea mea, ar trebui justificata in fata angajatorului, respectiv ce face efectiv fiecare salariat de nu reuseste sa tremine treba in 8 ore sau mai putin, ma rog. Ideea e ridicola hai sa dam dupa munca si rasplata. Orice retinere din salariu este interzisa spune codul muncii. mai bine se renunta definitiv la orele suplimentare chiar daca sunt mai bine platite ( pe ideea asta de plata mai buna se poate lua CO medical ca e mult mai bine platit) si se incerca ture de 8 ore. cred ca undeva cineva incerca sa speculeze ceva. Angajatii stau freaca menta si se baga la ore suplimentare de dragul de a sta si cred ca il tepuiesc pe patron. Eu personal nu sunt de acord cu asta. daca nu se justifica activitatea fiecarui salariat in parte nu are de ce sa mai stea peste program. oricum in final tot patronul saracul plateste indeficianeta slariatilor prin plata luminii, utilitatilor unor angajati smecheri.

Este posibil sa aveti dreptate..., din pacate#-o

In cazul expus de mine, insa, culmea:), vorbim de munca suplimentara pe bune, necesara si efectuata corect.

In alta ordine de idei, voi sustine pana in panzele albe ca nu vorbim de munca suplimetara daca aceasta a fost solicitata de angajator si accepata de salariat, si voi argumenta cu C. muncii:
Art. 117. - (2) Munca suplimentară nu poate fi efectuată fără acordul salariatului, cu excepţia cazului de forţă majoră sau pentru lucrări urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori înlăturării consecinţelor unui accident.
Art. 118. - (1) La solicitarea angajatorului salariaţii pot efectua muncă suplimentară cu respectarea prevederilor art. 111.

Ultima modificare: Marți, 28 Octombrie 2008
smeagull, utilizator
Aveti dreptate in ceea ce priveste acordul salariatului corelat cu solicitarea angajatorului, insa tendinta multor angajatori este aceea de a pretinde mai mult de la proprii salariati decat poti efectiv sa faci in 8 ore pe zi. Acum depinde si de munca efectuata. va pot da o mie de exmple, eu fiind consilier juridic intr-o fabrica metalurgica care face productie si unde daca se strica un utilaj ca e prea vechi sau din varii motive 500 de muncitori stau in timpul normal de lucru si apoi incearca sa recupereze timpul pierdut facand ore suplimentare si tot asa...
Depinde foarte mult de aspectul si felul munciii. Pana la urma tot intelegerea partilor este accea care conteaza. Nici o lege din lumea asta nu poate impune sau trece peste vointa partilor.
fv a scris:

Totusi o saptamana are 168 ore, deci nu cred ca ai dreptate ca nu exista ore suplimentare in cazul turelor asa cum le-ai exemplificat. 168:3=56 ore pe saptamana, ceea ce depaseste cu mult norma de 40 ore/saptamana

Sincer nu inteleg ce anume vreti sa spuneti.
Daca in loc de luna ati scris saptamana "Totusi o saptamana are 168 ore" daca va referiti la o luna acum nu inteleg de ce le impatiti aceste ore la 3 si nu la 4 , daca 3 este numarul de saptamani, intrucat in general luna are 4 saptamani nu 3.
Pentru ca o saptama are 120 ore nu 168 pentru ca nu trebuie omis faptul ca o succesiune corecta trebuie sa tina cont si de zilele libere saptamanale.
Ultima modificare: Marți, 28 Octombrie 2008
adelaida_07, utilizator

Alte discuții în legătură

Munca in schimburi - pontaj - plata Gabriela Negrut Gabriela Negrut Buna ziua, Nu stiu exact cum se procedeaza corect insituatia urmatoare: o firma de paza, are angajatii cu cim de 8h/zi. Cu toate acestea angajatii lucreaza ... (vezi toată discuția)
Regulament intern program de lucru winer winer Am 2 probleme va rog cineva sa ma ajute:(( 1.firma are mai multe activitati de ex. restaurante,reparatii auto,pensiune. Trebiue sa intocmesc pentru ... (vezi toată discuția)
Repaus minim dupa tura de 12 ore noaptea Iryna28 Iryna28 Buna ziua, Am o nelamurire si va rog sa ma ajutati. Daca un angajat lucreaza in ture de 12 ore (7:00-19:00 si 19:00-7:00) si dupa tura de zi (7:00-19:00) ... (vezi toată discuția)