avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1291 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale probleme cu actionarul minoritar al unei societati pe ...
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

probleme cu actionarul minoritar al unei societati pe actiuni

Suntem o societate pe actiuni si avem probleme cu unul dintre actionarii minoritari. Am facut modificari la actul constitutiv al societatii si pentru a inregistra acest act la Registrul Comertului este nevoie de semnatura tuturor actionarilor. Unul dintre actionarii minoritari refuza sa vina sa semneze actul constitutiv actualizat. Actul constitutiv actualizat ne este necesar ulterior pentru obtinerea unor licente, autorizatii. Intr-un fel, acest actionar tergiverseaza desfasurarea in conditii normale a activitatii. Cum putem prpceda in acest caz? Il putem actiona in instanta pentru prejudiciile create societatii? Ce parere aveti?
Actul constitutiv fie el actualizat sau nu se semnaza numai de asociati sau de actionari, atunci cand e posibil ( pentru ca el reprezinta acorul lor de vointa). In cazul S.A. -urilor cand numarul actionarilor este mare la ultimul punct din AGA se imputerniceste o persoana din conducerea executiva pentru a semna Actul Constitutiv. Eu asa procedam cand lucram consilier juridic.
Actul actualizat nu e niciun acord de vointa. Acordul de vointa e asupra textului intitial si al modificarilor. E la fel cu consolidarea actelor normative: numai actul initial si fiecare act modificator in parte conteaza si ele trebuie sa indeplineasca anumite cerinte. Actul consolidat poate fi facut de un organ conex, gen consiliul legislativ (asta nu se intampla la noi, numai in UE cu privire la jurnalul oficial...) si nu angajeaza raspunderea celui care il intocmeste. Este un document informativ si atat.

Daca ar fi sa mergem la logica dvs, nu s-ar mai face hotarari de modificare ci doar acte constitutive actualizate semnate de asociati :)
Dar in cazul in care nu a fost imputernicita o anumita persoana sa semneze actul constitutiv, iar acel actionar nu vrea sa vina sa semneze actul? Am uitat sa mentionez ca sunt 5 actionari. Ce putem face? Dumnealui tergiverseaza, iar noi avem nevoie de actul constitutiv actualizat. Societatea se poate intoarce impotriva lui pt prejudciile create?
Haideti s-o luam altfel: daca tot se poarta "eu asa am facut cand...", atunci pot si eu sa spun ca eu i-am pus tot timpul pe administratori sa semneze, chiar in lipsa unei imputerniciri. Cum spuneam, la registru NU se face control de legalitate pe actul actualizat, deci nu sunt probleme.
Poate nu inteleg eu.
Actul constitutiv actualizat se depune le Reg. Com. atunci cand se produce o madificare a acestuia printr-o hot. AGA., acesta continand modificarile aduse de aceasta. Prin aceasta manopera, indirect, actul constitutiv precedent devine caduc.
Ce inscris dovedeste de exemplul contractul de societate?.

Alte discuții în legătură

Este obligatorie semnarea de catre toti actionarii a actului constitutiv actualizat la schimbarea formei juridice din sa in srl? ddorel_58 ddorel_58 Buna tuturor, Printr-o hotarare extraordinara a actionarilor s-a hotarat cu majoritate de voturi schimbarea formei juridice a societatii, din SA in SRL si s-a ... (vezi toată discuția)
Greseala in actul constitutiv actualizat ririana ririana ma confrunt cu urmatoarea problema: am actualizat actul constitutiv in urma unor modificari aduse acestuia, dar....avocatul mi-a spus ca in vechiul act ... (vezi toată discuția)
Modificare act constitutiv srl crysenc crysenc Buna ziua, am si eu o intrebare legata de modificarea unui act consitutiv al unui SRL care are 30 de asociati. In primul rand doresc sa precizez ca ... (vezi toată discuția)