avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1292 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale probleme cu actionarul minoritar al unei societati pe ...
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

probleme cu actionarul minoritar al unei societati pe actiuni

Suntem o societate pe actiuni si avem probleme cu unul dintre actionarii minoritari. Am facut modificari la actul constitutiv al societatii si pentru a inregistra acest act la Registrul Comertului este nevoie de semnatura tuturor actionarilor. Unul dintre actionarii minoritari refuza sa vina sa semneze actul constitutiv actualizat. Actul constitutiv actualizat ne este necesar ulterior pentru obtinerea unor licente, autorizatii. Intr-un fel, acest actionar tergiverseaza desfasurarea in conditii normale a activitatii. Cum putem prpceda in acest caz? Il putem actiona in instanta pentru prejudiciile create societatii? Ce parere aveti?
Am mai spus deja: dovada se face prin actul constitutiv initial plus modificarile inregistrate la RC, fiecare in parte. In actul constitutiv actualizat pot sa scriu orice, ca nu mi-l verifica nimeni, ce dovada sa faca?...
Am spus deja: Actul Constitutiv precedent devine caduc, Actul Constitutiv actualizat reflecta starea actuala a firmei, acesta a fost si rationamentul legiuitorului cand a introdus aceasta modificare.
Daca imi permiteti, art.5 alin.6 arata ca actul constitutiv va fi semnat de catre asociati sau fondatori.
Art.204 alin.7 arata foarte precis ce poate omite din forma actualizata.
Semnatura/semnaturile de pe actul constitutiv reactualizat - nu pot lipsi.
Asa cum se arata mai sus in topic adunarea generala poate imputernicii pe cineva cu redactarea, semnarea si indeplinirea formalitatilor pentru actul constitutiv reactualizat.

Ah, imi cer scuze, in fapt problema era lipsa semnaturii, sfatul de a convoca o noua adunare generala in care sa obtineti o hotarare, valida in conditiile actului constitutiv, pentru semnarea actului reactualizat este foarte buna. Pe viitor cand se va mai pune problema modificarii veti putea lua aceasta hotarare in aceeasi sedinta cu hotararea de modificare.
Ultima modificare: Joi, 30 Octombrie 2008
ContSters20980, utilizator
Alineatul 7 nu are nicio legatura, vorbeste despre omiterea fondatorilor...

Uite ce frumos spun si altii:

"Vointa majoritatii este cea care se impune, iar vointa societatii este data chiar de aceasta vointa majoritara. Ca atare societatea, adica reprezentantii ei legali, exprima insasi vointa vointa majoritara si deci e suficient ca atat actul modificator cat si actul constitutiv actualizat sa fie semnat doar de catre reprezentantul legal al societatii. Nimic nu impiedica insa asociatii ca prin hotararea adunarii generale [...] sa fie desemnata o alta persoana [...]".
(Cristina Cucu, Marilena veronica Gavris, Catalin-Gabriel Badoiu, Cristian Haraga, Legea societatilor comerciale comentata, ed Hamangiu 2007)
Regula este ca actul constitutiv sa fi semnat de asociati/actionari.
Exceptia de la regula este atunci cand o alta persoana semneaza actul costitutiv dar numai in baza unei hot. AGA.
Actul constitutiv fiind actul de vointa al asociatilor nu poate fi semnat decat de acestia.
Actul costitutiv nu este un act administrativ ca sa poata fi semnat de Administrator.

Alte discuții în legătură

Este obligatorie semnarea de catre toti actionarii a actului constitutiv actualizat la schimbarea formei juridice din sa in srl? ddorel_58 ddorel_58 Buna tuturor, Printr-o hotarare extraordinara a actionarilor s-a hotarat cu majoritate de voturi schimbarea formei juridice a societatii, din SA in SRL si s-a ... (vezi toată discuția)
Greseala in actul constitutiv actualizat ririana ririana ma confrunt cu urmatoarea problema: am actualizat actul constitutiv in urma unor modificari aduse acestuia, dar....avocatul mi-a spus ca in vechiul act ... (vezi toată discuția)
Modificare act constitutiv srl crysenc crysenc Buna ziua, am si eu o intrebare legata de modificarea unui act consitutiv al unui SRL care are 30 de asociati. In primul rand doresc sa precizez ca ... (vezi toată discuția)