avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1291 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale probleme cu actionarul minoritar al unei societati pe ...
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

probleme cu actionarul minoritar al unei societati pe actiuni

Suntem o societate pe actiuni si avem probleme cu unul dintre actionarii minoritari. Am facut modificari la actul constitutiv al societatii si pentru a inregistra acest act la Registrul Comertului este nevoie de semnatura tuturor actionarilor. Unul dintre actionarii minoritari refuza sa vina sa semneze actul constitutiv actualizat. Actul constitutiv actualizat ne este necesar ulterior pentru obtinerea unor licente, autorizatii. Intr-un fel, acest actionar tergiverseaza desfasurarea in conditii normale a activitatii. Cum putem prpceda in acest caz? Il putem actiona in instanta pentru prejudiciile create societatii? Ce parere aveti?
Stimate domn, nu va inteleg catusi de putin avand in vedere mai ales ca actele administrative nu au cum sa apartina unei societati comerciale... Probabil confundati procesul verbal cu hotararea AGA, nu stiu, dar deja ceea ce spuneti sunt axiome! N-am de gand sa mai repet ca vointa asociatilor e modificarea unui element statutar, nu adoptarea altui act constitutiv, daca nu vreti sa intelegeti eu sincer n-am ce sa fac. Regret insa ca nu aduceti si un argument pentru "regula" expusa mai sus, dar eu una ma opresc aici, nu mai are sens continuarea.
Cineva sigur nu intelege. Oare actele emise de Administrator nu sunt acte administrative interne?
Andreea Lisievici a scris:

Alineatul 7 nu are nicio legatura, vorbeste despre omiterea fondatorilor...

Uite ce frumos spun si altii:

"Vointa majoritatii este cea care se impune, iar vointa societatii este data chiar de aceasta vointa majoritara. Ca atare societatea, adica reprezentantii ei legali, exprima insasi vointa vointa majoritara si deci e suficient ca atat actul modificator cat si actul constitutiv actualizat sa fie semnat doar de catre reprezentantul legal al societatii. Nimic nu impiedica insa asociatii ca prin hotararea adunarii generale [...] sa fie desemnata o alta persoana [...]".
(Cristina Cucu, Marilena veronica Gavris, Catalin-Gabriel Badoiu, Cristian Haraga, Legea societatilor comerciale comentata, ed Hamangiu 2007)

Intr-adevar spun altii foarte frumos "sa fie desemnata o alta persoana", idea este ca acel act constitutiv reactualizat trebuie sa fie semnat, iar asociatii hotarasc cine sa il semneze.
Multumesc frumos.
Cat despre alin.7 are legatura, si inca una mare, pentru ca arata celor care se incumeta sa reactualizeze un act constitutiv singurul lucru care este permis sa fie omis din act.

Cu multa placere.
codrutamaghear a scris:
Intr-adevar spun altii foarte frumos "sa fie desemnata o alta persoana", idea este ca acel act constitutiv reactualizat trebuie sa fie semnat, iar asociatii hotarasc cine sa il semneze.

Aici discutam tocmai ce se intampla daca nu hotarasc.

Cat despre alin.7 are legatura, si inca una mare, pentru ca arata celor care se incumeta sa reactualizeze un act constitutiv singurul lucru care este permis sa fie omis din act.

Nu cred ca vorbea cineva de vreo lipsa! Cine semneaza nu imi suna deloc a lipsa...

Cu multa placere.

Banuiesc ca incalcarea regulamentului prin folosirea boldului era marea favoare, altfel nu-mi explic pentru ce...
Andreea Lisievici a scris:

Actul constitutiv actualizat e o formalitate si se semneaza numai de administrator. Nu inteleg de unde cerinta asta a semnaturii tuturor...

Administratorul nu are voie sa semneze actul constitutiv reactualizat numai daca are hotararea asociatilor in acest sens, valida in conformitate cu prevederile legale si ale actului constitutiv.
Cerinta semnarii de catre asociati se regseste in art.5 alin.6 L31/1990,r. Iar lipsurile permise in actul constitutiv reactualizat la art.204 al.7.
Cat despre lipsa credeam ca persoana care a deschis topicul exact asta arata ca ii lipseste semnatura unuia din asociati.
Imi cer scuze Doamna daca cumva v-am deranjat.

Alte discuții în legătură

Este obligatorie semnarea de catre toti actionarii a actului constitutiv actualizat la schimbarea formei juridice din sa in srl? ddorel_58 ddorel_58 Buna tuturor, Printr-o hotarare extraordinara a actionarilor s-a hotarat cu majoritate de voturi schimbarea formei juridice a societatii, din SA in SRL si s-a ... (vezi toată discuția)
Greseala in actul constitutiv actualizat ririana ririana ma confrunt cu urmatoarea problema: am actualizat actul constitutiv in urma unor modificari aduse acestuia, dar....avocatul mi-a spus ca in vechiul act ... (vezi toată discuția)
Modificare act constitutiv srl crysenc crysenc Buna ziua, am si eu o intrebare legata de modificarea unui act consitutiv al unui SRL care are 30 de asociati. In primul rand doresc sa precizez ca ... (vezi toată discuția)