avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 421 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Cum procedez pentru a renunta la permisul de conducere?
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Cum procedez pentru a renunta la permisul de conducere?

Va rog ajutati-ma in urmatoarea problema: cum procedez pentru a renunta la permisul de conducere auto? ce act trebuie sa-mi elibereze cei de la evidenta permiselor daca depun cerere de renuntare? mai figurez in evidenta lor ca fost detinator de permis?
Cel mai recent răspuns: Lepshutz , utilizator 23:30, 9 Ianuarie 2017
Buna ziua, si eu ma aflu intr-o situație asemănătoare , am avut permisul suspendat pana luna aceasta, permis românesc care este preschimbat in permis nemțesc, îl pot obține doar dacă dau testul mpu, as dori sa știu dacă pot renunța la permisul nemțesc sau dacă îl pot anula si sa îl fac din nou in țara pentru ca in germania as avea șanse mici sa îl iau.
Buna ziua,

in primul rand revin cu cateva amanunte referitoare la studentul roman, despre care vorbeam in 2015:
Acesta a dat dupa expirarea perioadei de interdictie de a mai lua un permis, studentul a dat un examen pentru categoria B+E, a obtinut permisul, si acesta l-a putut echivala in germania. Totul a durat insa un an de zile. Cel mai mult a durat echivalarea in Germania, deoarece institutia de aici a vrut sa obtina confirmarea domiciliului din Romania. De asemenea, de MPU nu a fost nevoie. Teoretic nici nu aveau dreptul sa ceara MPU cei din Germania, dar pentru mai multa siguranta, permisul a fost echivalat (nu preschimbat) conform § 28 Abs. 5 FeV in Hessen, unde MPU se cere obligatoriu doar daca alcoolemia a fost peste 1,6 la mie. Intre 1,1 si 1,6 este la latitudinea functionarului sa ceara MPU, in cazul studetului nu a facut-o.

@Nicolae772 In ceea ce priveste situatia dumneavoastra, nu cred ca veti putea scapa de MPU. Dumneavoastra ati avut permis preschimbat. Un permis preschimbat (Umschreibung) in Germania este din cate stiu eu un permis german si tratat ca atare. Daca el a fost suspendat (Fahrverbot), atunci dreptul de a conduce se dobandeste automat cu expirarea perioadei (de maxim 3 luni), clipa in care ar trebui sa primiti si permisul inapoi. In cazul dumneavoastra cred insa mai degraba ca acest permis a fost anulat (Fahrerlaubnis-Entzug). In aceste cazuri se poate dicta obligatia de a face MPU pentru a redobandi permisul.

INSA: Obligatia de a face MPU se ordona in general doar odata cu cererea de redobandire a permisului, nu in clipa in care acesta este anulat. Daca dumneavoastra ati depus deja o cerere si vi s-a cerut MPU, atunci nu cred ca mai puteti scapa de MPU nici daca faceti permis in strainatate si cereti preschimbare. In clipa in care statul a emis un document oficial in care dumneavoastra va este interzis sa conduceci in Germania inainte de a face un astfel de test, este aproape imposibil sa reusiti sa conduceti legal fara a face acel test.

Si daca inca nu vi s-a cerut MPU, daca aveti domiciliul stabil in Germania, sunt putine exceptii prin care se poate face un permis in strainatate. De obicei se cere o sedere in strainatate de minim 6 luni, si (daca domiciliul in Germania este mentinut in aceasta periada) sa fiti student la o universitate in tara straina (pe baza legislatiei europene pentru studenti, acestia au dreptul de a obtine permisul de conducere si la locul studiului, nu doar in tara de provenienta).

DAR chiar si daca nu vi s-a cerut inca MPU si reusiti LEGAL sa obtineti un permis in alt stat membru al uniunii europene, atunci cand veti cere in Germania echivalarea acelui permis conform § 28 A. 5 FeV, este foarte probabil ca vi se va cere MPU. Cu toate ca o astfel de decizie nu ar fi conforma cu dreptul european, functionarii iau uneori decizii dupa cum vor ei, care trebuie contestate la judecatorie, mai ales in cazuri in care normele relevante tin de drept european.

In concluzie: nu cred ca aveti sanse sa scapati de MPU.
In orice caz, va doresc multa bafta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Permis retinut pentru alcool in germania miklosfulop miklosfulop buna am si eu o intrebare la care nu gasesc raspuns :( pe data de12 mai mia fost retinut permisu pt alcol #-o 1,62 in sange asa ca mi sa suspendat dreptul ... (vezi toată discuția)
Salut - anulare permis in strainatate andrei-andreiul andrei-andreiul am si eu o intrebare ca nu am fost lamurit ...mi sa anulat permisul de conducere pentru consum de alcool pe o perioada de 3 ani in afara romaniei eu fiind ... (vezi toată discuția)
Obtinerea unui nou permis de conducere in urma suspendarii acestuia in germania herr.Solo herr.Solo Buna seara. Mi-a fost suspendat dreptul de a conduce in Germania pana la absolvirea testului MPU (idioten test). Am inteles ca pot evita acest test care e ... (vezi toată discuția)