avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1289 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... concubinajul
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

concubinajul

tot se vorbeste despre faptul ca in cazul in care convietuiesti cu cineva minim 5 ani,bunurile achizitionate pot fi considerate ca bunuri comune,indiferent pe numele cui figureaza in acte.Stie cineva vreun act normativ in care ar exista aceste reglementari? In speta, X a convietuit cu Y in concubinaj 4 ani,perioada in care au achizitionat un teren doar pe numele lui Y. Urmeaza casatoria, iar dupa 5 ani se introduce divortul de catre Y . X solicita si un partaj,dar vine Y cu intampinare si sustine ca nu-i revine nimic deoarece acest teren e bun propriu fiind cumparat inainte de casatorie. Multumesc anticipat pentru comentarii.
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 21:17, 2 Noiembrie 2008
Va rog frumos sa cititi "Simulatia" de autor Flavius Baias.Si eu ca si dvs. aveam inainte de a citi aceasta carte aceeasi opinie.Mi-am schimbat-o si am si aplicat-o in cauzele mele.Solutiile instantelor au confirmat sustinerile mele anterioare.
Daca aveti practica judiciara referitoare la speta aflata in discutie pe forum, sunt chiar interesata!
In discutie a fost adus faptul daca acest termen de minim 5 ani ar conduce la calificare bunului ca fiind comun.
In nici o reglementare actuala nu este prevazut acest termen .
Bunul , prin acordul de vointza al celor doi concubini , poate fi calificat bun proprietate comuna pe cote parti ,fiecare avand o cota parte ideala , abstracta si matematica din dreptul de proprietate .
Aceasta forma de coproprietate poate fi ,intr-adevar sistata prin imparteala.
Nicidecum nu este vorba despre un bun proprietate in devalmasie , dobandit de catre soti.
cermak gruianu a scris:

Pe calea partajului, X poate dovedi ca terenul desi achizitionat anterior casatoriei pe numele lui Y este de fapt bun comun deoarece in cota de 1/2 ( sau alta cota, depinde de contributia lui X la dobandirea bunului) a contribuit si X la dobandirea lui. Atentie, cel care contesta calitatea de bun comun, trebuie sa timbreze la valoarea contestata a bunului!Av. Gruianu Iuliana (Cermak)


Revin asupra comentariului anterior, sublinierea aparţinîndu-mi.

Care text de lege permite răsturnarea sarcinii probei în acest caz, impunînd pîrîtului să dovedească el lipsa comunităţii de bunuri şi să achite taxa de timbru la valoare doar pentru faptul că se opune pretenţiilor reclamantului, contestînd temeinicia acestora?

Liviu S.Bordaş
Nu exista niciun text legal in aceasta chestiune a rasturnarii sarcinii probei.
De asemenea, nu exista nicio reglementare legala in legatura cu cei 5 ani si dobandirea coproprietati asupra bunului.
E posibil ca aceasta confuzie sa isi aiba izvorul in uzucapiune dar acolo termenul de 10 ani.

Concubinul care a investit bani intr-un bun imobil, spre exemplu, va avea un drept de creanta, nu un drept de coproprietate din moment ce nu figureaza in actul de vanzare-cumparare.
Problema apare acolo unde poate surveni prescriptia extinctiva, in afara de dificultatea probatoriului.
Este injust sa existe o diferenta de regim juridic intre soti si concubini in privinta termenului de prescriptie extinctiva.
Este ca si cum obligi doi oameni sa se casatoreasca pentru a deveni coproprietari, conditionandu-i.

E posibil sa imi vina in curand un caz asemanator care cred ca va dura mai mult de un an.O prima problema va fi termenul de prescriptie cu privire la drepturile de creanta.Daca voi trece de acest aspect, va urma probatiunea care va fi deosebit de greoaie.

avocat Claudiu Lascoschi
Noul Cod civil va modifica si aceasta situatie care in fapt exista dar in drept nu este reglementata.
Artificiile juridice la care se recurge in prezent sunt intr-adevar greoaie in materia probatoriului iar practica instantelor este diferita, nu este unitara, dupa cum si parerile specialistilor sunt diferite. Practica judiciara si legislatia actuala o confirma.

Alte discuții în legătură

Concubinaj Dana Dana stie cineva ce lege stabileste situatia juridica a bunurilor in cazul relatiei de concubinaj? Ma refer atat la bunuri obtinute in perioada concubinajului cat ... (vezi toată discuția)
Viata in concubinaj mierla mierla ce se intampla dupa 5 ani petrecuti in concubinaj?ce drepturi legale pot avea partenerii dupa despartire in ceea ce priveste partajul....exista o lege???am ... (vezi toată discuția)
Partaj coachizitie Borza Borza Buna' Va rog cine are sa imi trimita un model de partaj in coachizitie.*concubini Multumesc (vezi toată discuția)