cermak gruianu a scris:
Pe calea partajului, X poate dovedi ca terenul desi achizitionat anterior casatoriei pe numele lui Y este de fapt bun comun ....
Atentie, cel care contesta calitatea de bun comun, trebuie sa timbreze la valoarea contestata a bunului!
Nu are importanta ca bunul este prezumat a fi propriu, daca se dovedeste contrariul pe calea partajului.
Av. Gruianu Iuliana (Cermak)
Am inteles exact ce se discuta aici.
Si sunt de acord cu tot ce a scris pana acum dl. Liviu Bordas.
Ce m-a facut insa sa intervin au fost exact aceste contradictii in spusele dnei Gruianu... in cadrul aceluiasi raspuns, de la o fraza la alta. (ba il prezuma comun, atunci cand pune problema celui "care contesta", ba zice ca-i prezumat a fi propriu...)
Prezumtia de comunitate nu se aplica pentru bunurile dobandite in timpul concubinajului. (credeti ca trebuie sa mai explic? E aproape o axioma.)
Sunt convinsa ca dl Flavius Baias o fi scris ceva interesant prin cartea domniei sale (chiar am sa o studiez) dar ma indoiesc profund (din ce stiu eu ca scrie domnia sa) ca o fi facut pe undeva vreo confuzie intre raporturile patrimoniale dintre soti (in cadrul carora legea pune accentul pe comunitatea de bunuri) si raporturile patrimoniale dintre concubini - acestea din urma fiind supuse normelor dreptului comun care reglementeaza proprietatea pe cote-parti.