avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1290 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... cine trebuie sa-mi citeasca apometrele?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

cine trebuie sa-mi citeasca apometrele?

Pana asta vara era un locatar care ne citea apometrele,semnam frumos pe hartie, iar banii pentru citirea apometrelor se sototeau in fiecare luna/familie, pe centralizator.Apoi s-a schimbat atat conducerea cat si personalul asociatiei,iar casierul vine sa citeasca apometrele,fara sa anunte,de obicei vine la ora 1-2 ziua,cand cei mai multi locatari sunt la serviciu.L-am informat sa vina seara,dar nu vrea.Consumul de apa mi-l trece cat considera,nu semnez nucio hartie si in plus scrie cu creionul.
Ce pot face in situatia data?
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 16:07, 4 Februarie 2012
Diferentele datorate preciziei apometeelor sunt neglijabile.
Citirea apometrelor in zile diferite pot da diferente in plus sau in minus si de la o luna la alta dar, de exemplu intr-un trimestru sau semestru acestea se anuleaza, se egaleaza automat fara a fi nevoie sa stresam proprietarii ca la armata cu ora exacta a citirii.
Ingineriile, da, pot sa le faca un incepator, dar depistand unul, doi si dati drept exemplu, pusi sa plteasaca cat nu face, se lecuiesc si se mai si umplu de rusine.

In situatia in care instalatiile comune sunt in stare buna, fara scurgeri, avarii...sunt mai multe metode care pot duce la a avea mereu egalitate intre apometrul de scara si suma apometrelor din apartamente.
Iata una: eu nu cred ca toti proprietarii dintr-o asociatie, oricat de corecti ar fi, oricat s-ar tine cineva de capul lor..., deci nu cred ca vor aduce, vor citi apometrele individuale luna de luna. La noi proximativ 10% din apometre nu se citesc lunar din diferite cauze. Daca pentru acestia stabiliti, prin regulamentul de gestionare a apei, ca vor fi pusi la plata cu o cantitate de apa mai mare, o sa va iasa consumul. Noi am stabilit 7 m.c de persoana pe luna si-avem adese a un surplus de apa sau excedent valoric. Adica acel consumul dat de suma apometrelor individuale este mai mare decat al apometrului de scara.
Dar mai sunt si alte metode si poate o sa va mai spun altadata.
mixandra a scris:

@ynocentta Diferentele aceste apar datorita faptului ca: 1) precizia apometrelor din ap. si a contorului din subsol sunt diferite 2) citirile in ap. si cele din subsol de fac in zile diferite , sau 3) cineva face totusi niste "inginerii" ...

1-Hotul neprins ramane proprietar cinstit
Precizia apometrelor individuale cu cel de bransament este insinifianta
2-La noi in asociatie citirea atat bransament general cat si la consumatorii indiviiduali se realizeaza pe data de 25 ale luni.Cum deja vecinii sunt economi la extremis,se ajuta inclusiv in directia citirii si comunicarii consumurilor ,astfel ca in 25 ale lunii exista o jumatate de ora de mobilizare generala in care la fiecare scara 2- 3 persoane verifica daca mai exista apometre,daca acestea inregistreaza consum si consemneaza in registru index individual
Am precizat in alt topic ca am cunostiinta despre o infima parte din inventica romaneasca in ceea ce priveste furtul din instalatia de alimentare cu agent termic care in ciuda a numeroase controale nu a fost depistata,in final aflandu-se despre modalitatea de consum ilicit datorita denunutului fiului proprietarilor

Da, asa e, nu aveti diferente semnificative sau deloc intre factura si consumul declarat + cel estimat pentru ca le estimati celor care nu declara cate 7 mc / persoana si daca sunt 3 in familie inseamna 21 mc, dar ei poate in realitate consuma 8 mc in total.
Pai diferenta de la 21 la 8 o rezolvati luna asta cu acestia, dar cand vor declara indecsii luna viitoare, aceasta diferenta o acoperiti probabil de la alti "estimati", ca inteleg a nu fi o estimare fara regularizare, nu?.
Asta nu inseamna ca nu aveti diferente, ci ca rostogoliti aceasta diferenta, mai mica sau mai mare de la o luna la alta.
Daca v-ar da toti citirea in aceeasi zi, dar toti, s-ar constata ca exista aceasta diferenta, mai mica sau mai mare, repet.

Si noi rostogolim aceasta diferenta:
- la cei estimati le punem un consum mediu calculat la consumul declarat pe scara, pe principiul ca nu pot iesi din rand cu un consum extrem, iar la regularizare nu vom avea diferente prea mari intre estimat si consumat real;
- pe cei cu 3 estimari consecutive ii "penalizam", impartindu-le 70% din aceste diferente. Mentionez ca daca valoarea diferentei depaseste pentru fiecare "penalizat" valoarea de 300 lei, umblam la procent, micsorandu-l, pentru ca aceste sume nu se mai regularizeaza si nu putem sa-i punem pe ei sa plateasca o foarte mare parte din aceste diferente;
- restul de 30% din diferente le impartim pe cota-parte indiviza.

Si pot sa va spun ca in unele luni aceasta diferenta este la valoarea de 2-3 lei / garsoniera, in alte luni ajunge si la 8 -9 lei (mai ales de cand s-a scumpit apa rece cu repercusiuni si in pretul apei calde), iar in alte luni, cam de 2-3 ori pe an este aproape de 0.
De aici concluzia ca se autocompenseseaza aceste diferente si ca ele, diferentele, se creaza din cauzele subiective: declararea indecsilor fara zecimale, date diferite ale citirii intre proprietari, dar si fata de citirea bransamentului, cat si factorilor obiectivi: clasa diferita de precizie, montarea defectuoasa a contoarelor, vechimea aparatelor si neverificarea lor la expirarea termenului de garantie metrologica.

Furtul de apa este o cauza aparte si se poate depista relativ usor, verificandu-i pe cei care declara cantitati foarte mici de apa in raport cu numarul persoanelor si cu activitatile casnice (stiute printre vecini).

Tevile "curgatoare" sau avariile sunt cauze care nu mai trebuie comentate, daca exista.
Ultima modificare: Sâmbătă, 4 Februarie 2012
elga50, moderator
elga50 a scris:

Pai diferenta de la 21 la 8 o rezolvati luna asta cu acestia, dar cand vor declara indecsii luna viitoare, aceasta diferenta o acoperiti probabil de la alti "estimati", ca inteleg a nu fi o estimare fara regularizare, nu?.

Daca v-ar da toti citirea in aceeasi zi, dar toti, s-ar constata ca exista aceasta diferenta, mai mica sau mai mare, repet.

Aveti intr-un fel dreptate. Dar am explicat ceva mai sus si precizez si-acum ca de 20 de ani nu a fost vreo luna in care sa avem indexul tuturor apometelor. Practic nu-i putem gasi acasa pe toti in aceeasi zi, chiar daca anuntam la radio si-apelam la jandarmerie.
Iar diferente pot exista, nu am spus ca nu sunt, dar sunt atat in plus cat si in minus de la o luna la alta. Numai ca pe o prioada de 3-6-12 luni aceste diferente dispar.
Regularizarea o facem dar in anumite limite firesti, stabilite in regulamentul nostru de gestionarea a apei. Acum cateva zile apare un proprietar care a avut pe liste luna de luna cate 7 m.c./pers (doua pers in familie). Omul platea luna de luna, odata prin banca, odata prin casierie, altadata trimitea banii pe un vecin..., dar uita mereu sa aduca apa. Acum a venit cu indexul, administratorul a fost si-a verificat... Nu adusese citirea de 7 luni. S-a discutat cu proprietarul, s-a consemnat si o sa i se afiseze "zero" m.c pe luna ianuarie. Aceasta "compensare" acopera doar jumatate din diferenta de consum ce a platit-o deja in ultimile 7 luni. Noi regularizam doar pe ultimele trei luni si nu mai mult.
Acest proprietar se va stradui de acum inainte sa vina mai des cu indexul.
Repet ca nu am avut vreodata toate apometrele citite intr-o luna, dar sunt convins ca in momentul cand se va intampla acest lucru, vom avea acelasi echilibru, datorita faptului ca instalatiile comune sunt in stare buna de functionare.
Iar in cazul cand intr-o luna ar rezulta consum mai mic decat cel de pe apometrul de scara (si-am avut acesata sitiuatie), avem suficiente rezerve din lunile anterioare ca sa nu plateasca nimeni mai mult decat arata indexul apometrului sau.
Citirea apometrelor o facem intr-o plaja mare de timp ( teoretic o sapatamana, practic cam de pe la 23 ale lunii pana la 17 ale lunii urmatoare, ziua cand definitivam listele pentru a le afisa pe 18 dimineata) si luam in calcul numai numarul de metri cubi fara zecimale.

O situatie asemanatore avem si la repartizarea consumului de energie electrica unde factura vine din doua in doua luni, cu estimari, cu regularizari la 6 luni sau mai recent cu promisiunea de citire la fiecare doua luni. Nu putem astepta regularizarea cand peste 2 luni in asociatie sunt alti chiriasi, alt numar de persoane... Estimam si avem mici rezerve mereu.
Ultima modificare: Sâmbătă, 4 Februarie 2012
Adriantot, moderator
La noi subsolul e curat-curat. Nu curge picatura de apa si....e cam maricel, ca sa zic asa! :)
Ei bine, diferenta a fost in decembrie de cca 1.500 lei (AC +AR). De unde, Doamne iarta-ma, a ajuns aceasta diferenta? Ca bransamentele le citim si noi in urma operatorilor si acolo nu e gresit.
Contorul de AR abia a fost schimbat de cateva luni, ca la AR se inregistreaza diferenta mult mai mare decat la AC.
Raspunsul meu, cu certitudine de la wc-uri, unde le curge la fir bazinul. Ce sa le faci? Ii pui sa-si repare si peste o saptamana incepe sa le curga din nou, de bine ce si-au reparat!
O mie si una de cauze, o mie si una de povesti, o mie si una de scuze, o mie si mult de lei de plata. Asta-i viata la bloc!
Trebuie sa ai grija sa nu se sara calul, ca farmacie nu poti face...si cine zice ca face, sa ia o administratie de bloc si dupa un an de zile mai stam de vorba!!! :)
Ultima modificare: Sâmbătă, 4 Februarie 2012
elga50, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Repartizarea diferentelor de apa veracuciula veracuciula Ce se poate face in cazul in care unii vecini nu dau citirea contorului de apa iar noi ceilalti suntem obligati mereu sa platim pierderile de apa chiar daca ... (vezi toată discuția)
Diferenta mare intre citirile apometrelor din apartamente si contorul general de apa rece zamcanuvictoria zamcanuvictoria Ne confruntam cu aceasta problema de mai bine de un an. Am verificat la metrologie contorul general - este in parametri. Am verificat daca exista eventuale ... (vezi toată discuția)
Citire contoare apa rece Roger25 Roger25 Buna ziua, As dori sa descriu problema de pe scara mea (dar si de pe altele invecinate, apartinand de aceeasi asociatie de proprietari): in fiecare luna pe ... (vezi toată discuția)