elga50 a scris:
Pai diferenta de la 21 la 8 o rezolvati luna asta cu acestia, dar cand vor declara indecsii luna viitoare, aceasta diferenta o acoperiti probabil de la alti "estimati", ca inteleg a nu fi o estimare fara regularizare, nu?.
Daca v-ar da toti citirea in aceeasi zi, dar toti, s-ar constata ca exista aceasta diferenta, mai mica sau mai mare, repet.
Aveti intr-un fel dreptate. Dar am explicat ceva mai sus si precizez si-acum ca de 20 de ani nu a fost vreo luna in care sa avem indexul tuturor apometelor. Practic nu-i putem gasi acasa pe toti in aceeasi zi, chiar daca anuntam la radio si-apelam la jandarmerie.
Iar diferente pot exista, nu am spus ca nu sunt, dar sunt atat in plus cat si in minus de la o luna la alta. Numai ca pe o prioada de 3-6-12 luni aceste diferente dispar.
Regularizarea o facem dar in anumite limite firesti, stabilite in regulamentul nostru de gestionarea a apei. Acum cateva zile apare un proprietar care a avut pe liste luna de luna cate 7 m.c./pers (doua pers in familie). Omul platea luna de luna, odata prin banca, odata prin casierie, altadata trimitea banii pe un vecin..., dar uita mereu sa aduca apa. Acum a venit cu indexul, administratorul a fost si-a verificat... Nu adusese citirea de 7 luni. S-a discutat cu proprietarul, s-a consemnat si o sa i se afiseze "zero" m.c pe luna ianuarie. Aceasta "compensare" acopera doar jumatate din diferenta de consum ce a platit-o deja in ultimile 7 luni. Noi regularizam doar pe ultimele trei luni si nu mai mult.
Acest proprietar se va stradui de acum inainte sa vina mai des cu indexul.
Repet ca nu am avut vreodata toate apometrele citite intr-o luna, dar sunt convins ca in momentul cand se va intampla acest lucru, vom avea acelasi echilibru, datorita faptului ca instalatiile comune sunt in stare buna de functionare.
Iar in cazul cand intr-o luna ar rezulta consum mai mic decat cel de pe apometrul de scara (si-am avut acesata sitiuatie), avem suficiente rezerve din lunile anterioare ca sa nu plateasca nimeni mai mult decat arata indexul apometrului sau.
Citirea apometrelor o facem intr-o plaja mare de timp ( teoretic o sapatamana, practic cam de pe la 23 ale lunii pana la 17 ale lunii urmatoare, ziua cand definitivam listele pentru a le afisa pe 18 dimineata) si luam in calcul numai numarul de metri cubi fara zecimale.
O situatie asemanatore avem si la repartizarea consumului de energie electrica unde factura vine din doua in doua luni, cu estimari, cu regularizari la 6 luni sau mai recent cu promisiunea de citire la fiecare doua luni. Nu putem astepta regularizarea cand peste 2 luni in asociatie sunt alti chiriasi, alt numar de persoane... Estimam si avem mici rezerve mereu.