avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1304 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... buna! iesirea din tara a copilului minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

buna! iesirea din tara a copilului minor

in legatura cu scoaterea copilului minor din tara.Am avut o relatie de concubinaj din care avem un copil minor,care e pe numele meu si la care prin sentinta judecatoreasca platesc pensie de intretinere si drept la vizita.Mama copilului a primit custodia copilului prin aceeasi sentinta iar acum vrea sa plece cu copilul din tara. Asi dori sa va intreb daca il scoate din tara cum ramane cu dreptul la vizita si cu pensia de intretinere? Multumesc
vasil a scris:

Mai am încă o întrebare. Dacă deschid un proces de cerere de împărţire a custodiei asupra copilului,mai poate părăsi ţara cu copilul minor pe timpul desfăşurării procesului? Multumesc tuturor care au avut bunăvoinţa şi amabilitatea să răspundă

Deschiderea unui proces nu consider ca ar fi suficienta.
Ar trebui sa obtineti o hotarare judecatoreasca prin care sa se suspende exercitarea dreptului respectiv, ceea ce poate fi teribil de complicat...desi nu pare...sa fie asa...

In privinta obligativitatii pensiei de intretinere in conditiile in care va pierdeti exercitarea unui drept sunt de acord cu dvs. ca nu este deloc echitabil, insa raportarea existentei dreptului se face la interesul superior al minorului si nu la locul de stabilire a domiciliului mamei impreuna cu copilul.

Se poate discuta despre posibilitatea modificarii programului de vizitare in alt sens, dar si acest aspect este teribil de complicat...

Pentru a va lamuri pe deplin cu privire la aceste drepturi si la posibilitatile concrete, estimari in functie de ce se intampla in raport de ceea ce se poate ivi in cursul procesului ar trebui sa incarcati sa cautati sa consultati verbal un avocat din localitatea dvs. sau din localitatea unde va avea loc procesul in conditiile in care sunteti foarte hotarat sa incercati un proces.

Ce intelegeti prin custodie comuna?
Expuneti exact tot ce considerati dar pe scurt si punctual.

Cred ca va aflati intr-o anumita eroare de drept.
Drepturile sunt mai extinse decat pe vechea lege dar nu cred ca in sensul in care vreti dvs.
De aceea va cer o scurta expunere.
In primul rand vreau sa va spun ca eu caut orice cale legala pt a pastra copilul in tara deoarece il iubesc enorm si avem o relatie afectiva deoserbita,in sensul ca sunt implicat in cresterea si educarea lui,stam impreuna 3 zile pe saptamana si 4cu mama. Am fost de acord cu incredintarea lui la mama si am platit benevol pensie de intretinere,dupa cum apare si in sentinta judecatoreasca. Acum sunt disperat pt ca mama vrea sa plece cu el din tara,eu simt ca si cum l.ar lua de langa mine.Iar eu nu pot sa fac nimic s.o împiedic.Va rog daca stie careva o cale legala sa ma ajute. Multumesc tuturor
Incercati sa faceti actiune in instanta in acest sens, depinde insa de situatia concreta, sanse reale sa blocati libertatea de circulatie a minorului si a mamei sale nu sunt foarte mari. Insa, repet, depinde.
vasil a scris:

In primul rand vreau sa va spun ca eu caut orice cale legala pt a pastra copilul in tara deoarece il iubesc enorm si avem o relatie afectiva deoserbita,in sensul ca sunt implicat in cresterea si educarea lui,stam impreuna 3 zile pe saptamana si 4cu mama. Am fost de acord cu incredintarea lui la mama si am platit benevol pensie de intretinere,dupa cum apare si in sentinta judecatoreasca. Acum sunt disperat pt ca mama vrea sa plece cu el din tara,eu simt ca si cum l.ar lua de langa mine.Iar eu nu pot sa fac nimic s.o împiedic.Va rog daca stie careva o cale legala sa ma ajute. Multumesc tuturor

Singura cale sigura in timp ar fi sa obtineti stabilirea domiciliului minorului la dvs.Adica cum s-ar zice sa obtineti reincredintarea minorului pe vechea lege.
Este insa o cale foarte grea de urmat...

O cale mai simpla ar fi sa obtineti un drept de vizita chiar daca minorul ar parasi teritoriul Romaniei.Spun mai simpla dar este si ea complicata insa aveti sanse mai mari.

Sa obtineti o hotarare judecatoreasca prin care sa ii suspendati dreptul mamei de a parasi teritoriul Romaniei este teribil de greu sa obtineti si trebuie argumente juridice extrem de sofisticate.Din acest motiv nu v-as recomanda sa incercati aceasta cale.

Dreptul de vizita va poate ajuta cel mai mult.Veti putea sa va mai vedeti copilul in tara sau chiar si in strainatate dupa ce va fi recunoscuta hotararea in acel stat.
Ar fi bine sa va grabiti sa deschideti procesul.

Alte discuții în legătură

Schimbare autoritate parinteasca oam69oag oam69oag Buna ziua! Conform noului Cod Civil autoritatea parinteasca poate fi hotarata pt ambii parinti. Intrebarea mea este urmatoarea: daca minorul a fost ... (vezi toată discuția)
Incredintat copilul mamei, ea poate iesi din tara cu el fara acordul lui? Saromandus Saromandus Buna seara, As dori sa stiu daca, in urma pronuntarii unei sentinte de divort, este incredintat copilul mamei, aceasta poate sa iasa cu copilul din tara, mai ... (vezi toată discuția)
Plecare din tara cu copil minor doina80 doina80 Sunt divortata, am sentinta de custodie definitiva si irevocabila si doresc sa plec din tara cu fiul meu pt o perioada mai mare. Tatal are drept de vizita, in ... (vezi toată discuția)