avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... bilet la ordin in alb
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

bilet la ordin in alb

Buna ziua,
ma gasesc intr-o situatie neplacuta si va solicit ajutorul. Mi-ati putea raspunde, va rog, la problema pe care o prezint mai jos:
societatea la care eram administrator a contractat un credit in noiembrie 2007, ca si garantii rezulta din hotarare AGA pentru contractarea creditului ipoteca de gr. 1 asupra unui imobil al societatii si imputernicirea administratorului doar pentru semnarea documentelor de credit, nu ni s-a comunicat dorinta bancii de a se emite si un bo in alb si din aceasta cauza aceasta garantie accesorie nu figureaza decat in conventia de credit impreuna cu ipoteca de gr. 1 insa nu se specifica cererea de avalizare de catre mine, administrator a bo. desi l-am avalizat.
In timp s-a schimbat si administratorul societatii ( eu) si asociatii de la acea vreme. Nu s-au mai platit tarele de credit de peste 1 an.
In acest moment societatea se afla in reorganizare judiciara.
Banca a completat BO su scadenta februarie 2012.
Eu nu am primit din partea bancii sau a unui executor nici o adresa oficiala.
Ce sanse sunt sa fiu executata eu dat fiind ca:
- BO este garantie accesorie deci intai s-ar trebui scos la licitatie imobilul
- conform legii posesorul cambialei in alb care nu a completat-o timp de 3 ani de la emitere pierde dreptul de a o completa.
Am citit legea si actul cadru al BNR publicat in MO in 14.06.95
In temeiul art. 12 din Legea nr. 38/1934 asupra cambiei si biletului la ordin:
Pct. 70. – Cambia in alb este un titlu care cuprinde numai semnatura tragatorului, iar uneori si o parte din mentiunile cerute de art. 1 din Legea asupra cambiei si biletului la ordin.
Pct. 78. – Completarea cambiei in alb va trebui sa se efectueze in termen de trei ani de la data reala a emiterii. Nerespectarea termenului legal pentru completarea titlului face ca posesorul titlului sa decada din dreptul de a-l completa dupa expirarea lui, decadere care poate fi invocata atat de tragator, cat si de oricare dintre debitorii cambiali.
Pct. 79. – Termenul de trei ani nu poate fi prelungit prin conventia partilor.

As vrea sa instiintez banca in mod oficial ca nu intentionez sa-mi asum vreun debit al societatii mai ales ca prin modificarea raportului dintre mine si societate prin revocarea din functia de administrator am pierdut calitatea de avalist.Mai mult au trecut 4 ani de la emiterea BO si pana la completarea acestuia de catre banca.
Aceasta opozitie privind decaderea bancii trebuie sa o invoce societatea? sa astept actiunea bancii si raspunsul societatii inainte de a incepe eu orice demers?
Banca ar trebui sa scoata la licitatie imobilul pentru a-si acoperi debitul
Credeti ca in cazul in care banca s-ar indrepta impotriva mea am sanse sa fac cu succes opozitie prin invocarea trecerii perioadei de 3 ani pentru completarea biletului si modificarea raportului dintre mine si societate, ar fi trebuit sa se emita un nou bilet la ordin mai ales ca este completat pe modelul vechi.
Va multumesc frumos pentru rabdare si sper ca veti avea timp sa imi dati o parere.
Monica M.

Cel mai recent răspuns: mma , utilizator 23:31, 11 Ianuarie 2014
nu s-au mai platit ratele de mai mult de un an, nu stiu exect data pana nu cer informatii de la banca sau din contabilitatea societatii dar in linii mari administratorul judiciar mi-a vorbit de
peste un an.
Incerc maine sa trimit actele toate in localitate un altui avocat pe care il cunosc sa vedem ce se poate face si daca gasim vreo modalitate de opozitie o sa actioneze acesta.
m-am gandit de-asemenea sa contactez un birou de avocatura destul de cunoscut din Bucuresti pentru o consultanta telefonica.
Nu pot sa cred ca pentru restul vietii as putea ramane in urmarirea bancii pentru orice bun sau venit. oare se poate ca si peste 10 ani banca sa trimita regulat somatii ca sa intrerupa prescriptia?
Este mai mult decat binevenita orice idee privind demonstrarea decaderii.
Va multumesc nespus.
Consultati si alti avocati daca credeti, dar inainte stringeti toate actele si informatiile, ceea ce v-am scris deja, orice corespondenta intre banca si administratorul judiciar, ca avalist aveti tot dreptul sa aveti acces la intregul dosar de la banca la fel ca si societatea.
Puteti angaja un avocat sa afle aceste informatii ar fi primul lucru de facut in opinia mea si nu ar trebui sa va ceara mult, pentru a gasi solutii bune trebuie sa aveti toate datele in mod corect, nu presupuneri.

Despre decadere: trebuie demonstrat logic, pe baza de inscrisuri si cu argumente ca a fost completat dupa noiembrie 2010.
Bancile in general incep sa ia masuri, notificari, etc.. dupa o intirziere mai mare de 90 de zile in plata ratelor (3 rate), ar fi bine sa cititi cu atentie acae conventie sa vedeti cum au formulat.
Dupa 3 ani de la ultima rata platita se prescrie dreptul la actiune, au completat biletul avind in vedere acest lucru.
Aflati va rog cu exactitate ce s-a platit , pina cind si povestea cu dobinda.
O sa va mai scriu si eu ce rationament vad.
Ultima modificare: Luni, 5 Martie 2012
eugen82, utilizator
In cazul meu executarea silita a avalistului biletului la ordin se prescrie in 3 ani sau in 10? BO avalizat de mine e garantie intr-un contract de credit imobiliar. Toata lumea imi spune ca prescriptia e de 3 ani dar am acest dubiu. sau in 10 ani se prescrie executarea silita a imobilului asupra caruia s-a pus ipoteca ca si garantie in contractul de credit?
Multumesc mult.

Ultima modificare: Sâmbătă, 11 Ianuarie 2014
mma, utilizator
Dar in acest caz executarea silita a avalistului biletului la ordin se prescrie in 3 ani sau in 10? BO avalizat de mine e garantie intr-un contract de credit imobiliar. Toata lumea imi spune ca prescriptia e de 3 ani dar am acest dubiu. sau in 10 ani se prescrie executarea silita a imobilului asupra caruia s-a pus ipoteca ca si garantie in contractul de credit?
Multumesc mult.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bo avalizat instituit cu titlu executor micha20 micha20 Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu urmatoarea problema: Am avalizat un BO in 30 iun.2006 pt un credit de investitii la o societate. In 2009 banca a cerut ... (vezi toată discuția)
Bilet la ordin avalizat in nume personal ksimona ksimona In data de 21.12.2006 societatea noastra a luat un credit in valoare de 200.000 euro, garantat cu ipoteca si bilet la ordin fara scadenta si suma avalizat in ... (vezi toată discuția)
Recurs ??? maque maque Va rog sa ma sfatuiti in urmatoarea problema: Impotriva unei comunicari care admite investire cu formula executorie a unui bilet la ordin ce se depune? ... (vezi toată discuția)