avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1297 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Avantaje infiintare IF sau SRL
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Avantaje infiintare IF sau SRL

Ce avantaje am daca deschid o Societate familiala fata de un SRL?
Cel mai recent răspuns: dohanicamihaela , utilizator 08:50, 12 Martie 2012
scuze pentru 2%
avantaje ca IF este faptul ca CODUL Muncii dispare munciti non stop dar si platiti lunar daca nu aveti calitate de salariat pe fiecare membru 232 lei la CASA de pensii, aveti vechime ceea ce este ceva pozitiv, problema intervine la indemnizatia de crestere a copilului pana la 2 ani.La activitatea de comert nu se recomanda SRL datorita volumului mare de acte primare.

Avantaj SRL amenziile deosebit de mari , falimentul.

Oricum legal poti sa ai "n" SRL uri dar un SINGUR PFA/I.I./I.F. Este optiunea fiecaruia ce fiscalitate adopta si ce doreste sa faca conform legii, in mediul rural se recomanda PFA.
Ultima modificare: Vineri, 2 Martie 2012
olden, utilizator
"Oricum legal poti sa ai "n" SRL uri dar un SINGUR PFA/I.I./I.F. Este optiunea fiecaruia ce fiscalitate adopta si ce doreste sa faca conform legii, in mediul rural se recomanda PFA."

Am 2 PFA-uri, unul inregistrat la finante si celalalt la ORC ! Nu pentru ca asa am dorit, ci pt ca ORC nu a acceptat sa-mi pastrez codul fiscal primit de la AFP, desi aveau acordul scris al acestora si codurile CAEN sunt aceleasi.
Finantele cumuleaza veniturile obtinute sub cele 2 CIF-uri intr-o singura declaratie, "pt ca asa vrea sistemul de calcul"
Cum se depun declaratiile in cazul in care pt unul dintre codurile de inregistrare a fost depasit plafonul si trebuie platit TVA-ul ?
Sa tineti cont si de raspunderea juridica. Pentru SRL raspunderea este limitata la capitalul social si, in extremis (insolventa, executare silita), la activele societatii. la IF raspunderea este personala, asta si pentru ca IF nu are personalitate juridica. In acest sens OUG 44/2008:

Art. 30
(1) Întreprinderea familială nu are patrimoniu propriu şi nu dobândeşte personalitate juridică prin înregistrarea în registrul comerţului.
(2) Prin acordul de constituire a întreprinderii familiale, membrii acesteia pot stipula constituirea unui patrimoniu de afectaţiune.
(3) În cazul prevăzut la alin. (2), prin acordul de constituire sau printr-un act adiţional la acesta se vor stabili cotele de participare a membrilor la constituirea patrimoniului de afectaţiune. Dacă membrii întreprinderii convin în unanimitate, cotele de participare pot fi diferite de cele prevăzute pentru participarea la veniturile nete sau pierderile întreprinderii.

Art. 31
Membrii întreprinderii familiale sunt comercianţi persoane fizice de la data înregistrării acesteia în registrul comerţului şi răspund solidar şi indivizibil pentru datoriile contractate de reprezentant în exploatarea întreprinderii cu patrimoniul de afectaţiune, dacă acesta a fost constituit, şi, în completare, cu întreg patrimoniul, corespunzător cotelor de participare prevăzute la art. 29 alin. (1).
Sunt curioasa cum ati reusit sa obtineti CIF direct de la finante pt PFA, fara sa treceti prin ORC???
Eu stiu ca doar pentru profesii libere (ceea ce nu-i tot una cu PFA) se dau CIF-uri direct de la finante.

Alte discuții în legătură

Infiintare asociatie familiala slk268 slk268 Va rog frumos sa imi spuneti si mie care sunt conditiile si documentele necesare pentru infiintarea unei asociatii familiale , in scopul vanzarii diferitelor ... (vezi toată discuția)
A.f. infiintare si deschidere punct de lucru adinaadina adinaadina Am si eu doua intrebari: -ce acte sunt necesare pentru a infiinta un A.F., (este vreo diferenta fata de intreprinderea familiala)? -dar pentru infiintare ... (vezi toată discuția)
Despre intreprinderea familiala alinutza9 alinutza9 Va rog sa-mi spuneti cite puncte de lucru poate avea o intreprindere familiala si daca acestea trebuie sa fie in localitatea din raza primariei care a eliberat ... (vezi toată discuția)