avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 536 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Contractul-cadru privind conditiile acordarii ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Contractul-cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru anii 2011-2012

Conform art.73 din CONTRACT-CADRU privind condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2011 – 2012 aprobat prin HOTÃRÂREA GUVERNULUI Nr. 1389 din 28 decembrie 2010 (actualizată), pacientii, apatinatorii au dreptul la rambursarea cheltuielilor cheltuielilor cu medicamentele care au fost achiziţionate prin contribuţie personală pentru realizarea actului medical pe perioada internării.

Contractul-cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2011 – 2012 aprobat prin HOTÃRÂREA GUVERNULUI Nr. 1389 din 28 decembrie 2010 (actualizata),
ART. 73
(1) Spitalele sunt obligate să suporte pentru asiguraţii internaţi în regim de spitalizare continuă şi în regim de spitalizare de zi toate cheltuielile necesare pentru rezolvarea cazurilor respective, inclusiv pentru medicamente, materiale sanitare şi investigaţii paraclinice, precum şi pentru situaţiile prevăzute la art. 72 lit. a), b) şi c).
(2) În situaţia în care asiguraţii, pe perioada internării în spital, în baza unor documente medicale întocmite de medicul curant din secţia în care aceştia sunt internaţi şi avizate de şeful de secţie şi managerul spitalului, suportă cheltuieli cu medicamente, materiale sanitare şi investigaţii paraclinice la care ar fi fost îndreptăţiţi fără contribuţie personală, în condiţiile prezentului contract-cadru, spitalele rambursează contravaloarea acestor cheltuieli la cererea asiguraţilor.
(3) Rambursarea cheltuielilor prevăzute la alin. (2) reprezintă o obligaţie exclusivă a spitalelor şi se realizează numai din veniturile acestora, pe baza unei metodologii proprii.


Am avut mama, pensionara si beneficiara a sistemului de asigurari de sanatate, internata in spital si fiecare zi de spitalizare era însoţită de “listuţa” de medicamente, predată de asistentă aparţinătorilor bolnavilor, deci inclusiv mie sau celor din familie care veneau la mama mea.
Erau listuţe, într-adevar, cum au mai scris şi alţii pe la Sugestii şi Reclamaţii, pe site-ul spitalului, scrise pe orice fel de foiţă, hârtie refolosibilă, fără nici un fel de semnatură sau parafă, dar pe care le- am tratat în permanenţă cu maximă atenţie şi am cumpărat întocmai şi la timp toate medicamentele indicate.
Având ceva idee, în toată nebunia durerii, că parcă am auzit ceva de dreptul de a se deconta, am luat de fiecare dată bonurile fiscale cu denumirile complete ale medicamentelor, suma de rambursat ajungind la sfirsitul perioadei la 935 de lei.

Este adevarat ca bonurile mele fiscale nu erau insotite de ceea ce se spune la articolele mentionate anterior, respectiv "avizul sefului de sectie si a managerului spitalului", dar este o realitate ca in acel spital, cel putin tot salonul mamei mele era tratat la fel, respectiv se achizitionau de apartinatori zilnic, medicamente pentru actul medical.
ATIT TIMP CIT LEGEA RECUNOASTE DREPTUL LA RAMBURSARE DIN VENITURILE SPITALELOR, NU INTELEG DE CE CONDUCEREA SPITALULUI TRECE CU VEDEREA PRACTICA DE A SOLICITA APARTINATORILOR SA ACHIZITIONEZE MEDICAMENTE, FARA A SE INGRIJI SA NU LE AFECTEZE, INCALCE DREPTUL LA RAMBURSARE, CONSFINTIT PRIN LEGE, LASIND SA CIRCULE NISTE DOCUMENTE OBSCURE SI SPECULIND SITUATIA PSIHOLOGICA STRESANTA IN CARE NU ITI POTI PERMITE SA NU CUMPERI MEDICAMENTELE SOLICITATE SI UTILIZATE DE CADRELE MEDICALE, CHIAR DACA IN MOD FORMAL NU SINT OBTINUTE SI TOATE AVIZELE NECESARE IN ACEST SENS DE LEGE.

Consider cel putin din acest punct de vedere un act de indisciplina vadita in cadrul spitalului, de a solicita cumpararea de medicamente, fara aprobarea sefului de sectie si a managerului spitalului, aprobari necesare conservarii dreptului legal la rambursarea contravalorii acestor medicamente.
Pe de alta parte, bineinteles ca din punct de vedere al acestui cadru legal consider si o incalcare grava in fapt a dreptului pacientilor.
In cadrul audientei acordate "cam in greata de managerul spitalului", acesta a recunoscut ca acele listute reprezinta un "act de prostitutie intelectuala" (neavind o forma adecvata, parafa, etc). In plus, din punctul dinsului de vedere multe din medicamentele din "listute", dinsul considera ca mai mult ca sigir ca erau in farmacia spitalului si ca pe diverse considerente cadrele medicale nu le-au folosit de acolo. In viziunea managerului spitalului, vina este in principal a apartinatorilor care dau curs solicitarilor din asemenea "listute" si nu vin inainte de a le da curs sa ii sesizeze dinsului. Adica pentru felul in care o sectie intreaga, poate un spital intreg procedeaza asa sint de vina apartinatorii/pacientii care trebuie sa se ingrijeasca nu doar de sanatatea bonavilor lor din spital ci sa fie si vigilenti in relatia cu cadrele medicale pentru ca acestea sa nu le incalce drepturile! Nu cumva aceasta vigilenta ar trebui sa o asigure exact managerul spitalului?!

Cum trebuie apreciat juridic un asemenea fapt?

P.S. Eu inteleg ca in situatia actuala este putin probabil ca spitalele sa poata avea si venituri din care sa ramburseze medicamentele cumparate pentru actul medical cu contributie personala. Dar nu inteleg de ce trebuie sa ni se incalce dreptul consfintit prin lege la rambursare, respectiv la a ne da dreptul de a detine documentele legale prin care sa ni se recunoasca ca am participat la actul medical cu o anumita contributie personala.

Cine stie, poate ca, in timp, vazind ca nu pot fi platite asemenea contributii personale, ar putea fi compensate asemenea drepturi de creanta cu debite in relatia cu bugetul statului pe care inerent le avem fiecare.
Multumesc inca o data.
Chiar pe loc, in cadrul audientei l-am intrebat: "bine daca erau medicamentele in farmacie, de ce a trebuit sa mi se solicite sa le cumpar?". Raspunsul domnului manager a fost ca sint incompetenti si ca ar trebui sa ii dea afara, dar oricum are prea multe pe cap, inclusiv cu lipsa de finantare de la Casa de Sanatate, cit si cu lipsa cadrelor medicale. Plus ca Legea, Contractul -cadru este o prostie!
Bineinteles ca acest raspuns este in primul rind o dovada a incompetentei dinsului, si mai ales o lipsa de respect elementar pentru lege si pacient, fara de care nu ar mai fi nevoie de postul dinsului.
Dar pentru a demonstra acest lucru ramine sa se gaseasca energie pentu a citi, scrie, consulta, sesiza...
Inca din 6 aprilie am trimis si Casei de Asigurari de Sanatate [Editat] aspectele legate de achizitia medicamentelor cu contributie personala in cazul pacientilor asigurati internati in Spitalul Clinic Judetean de Urgenta [Editat]. Am asteptat mai mult de o luna si pentru ca nu am primit nici un raspuns am transmis, la sfirsitul lunii mai a.c., Presedintelui Romaniei de unde am primit raspuns ca scrisoarea a fost directionata catre Ministerul Sanatatii care trebuie sa raspunda, in termenul legal, Administratiei Prezidentiale, cit si mie in calitate de petent.
Sa speram intr-o clarificare macar si o alta atitudine macar pe viitor, caci reparatie probabil ar fi prea mult...

Va multumesc, inca o data, pentru mesaje.
Ultima modificare: Joi, 14 Iunie 2012
Gabriela Pintea, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum pot recupera banii cheltuiti pe medicamente in timpul spitalizarii? emanoil1 emanoil1 In timpul spitalizarii am cumparat medicamente in valoare de aproximativ 200 lei pe zi timp de o saptamana. Ce acte si cui sa ma adresez pt. recuperarea ... (vezi toată discuția)
Evaziune fiscala, furt calificat... in serviciile medicale din spitalele romanesti. AdrianMG AdrianMG Buna ziua! Cu totii stim ca, ca si cetateni ai Romaniei, avem obligatii, responsabilitati si drepturi. Unele dintre obligatiile noastre este plata taxelor ... (vezi toată discuția)
Amenintare ContSters409644 ContSters409644 Buna ziua. Lucrez la farmacia unui spital de stat,in general suntem bine aprovizionati, insa sunt perioade in care nu avem anumite medicamente. Pentru a ... (vezi toată discuția)