avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1299 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Bunurile de proprietate personala dobandite inaintea ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Bunurile de proprietate personala dobandite inaintea casatoriei in cazul unui mariaj cu un cetatean strain

Buna ziua,

As dori un raspuns la intrebarea urmatoare: daca bunurile achizitionate (teren, case, automobile) de sotie inainte de casatoria cu un cetatean din Africa de Sud raman bunuri proprii ale acesteia. Casatoria se oficiaza in Africa de Sud iar legea locala stipuleaza ca bunurile chiar si cele achizitionate inaintea casatoriei devin automat bunuri comune dupa casatorie. Doresc sa stiu ca in momentul in care se doreste vanzarea unui bun al sotiei (Romania) achizitionat inaintea casatoriei, deci in momentul procesului de vanzare sotul (Africa de Sud) va trebui sa isi dea acordul pentru vanzare, sau daca legea romaneasca se aplica pe teritoriul Romaniei in acest caz si nu este nevoie de acordul sotului pentru vanzare.
Multumesc,
Irina Deac
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 21:06, 8 Aprilie 2012
Dupa parerea mea, daca are si el bunuri sa zicem in mod egal cu cele pe care le aveti dvs. sau chiar mai mult nu ar exista in prezent necesitatea incheierii unui contract prenuptial.
Asadar, intr-o atare situatie nu riscati nimic...deoarece nu pierdeti nimic.

Contractul prenuptial oriunde il incheiati va fi valabil foarte probabil si in Romania.Ma refer la posibilele inadvertente dintre dreptul Sud African si dreptul roman.

Cat priveste discutia cu legea aplicabila in functie de domiciliu este extrem de dificil de purtat in acest moment deoarece nu avem deloc practica judiciara.

Este de remarcat faptul ca legea romana este inversa in ceea ce priveste dispozitiile sale cu legea din republica Sud Africana.
Adica daca nu incheiati contract prenuptial sunt considerate bunuri proprii toate bunurile dobandite mai inainte de incheierea casatoriei.
Legea sud africana seamana foarte mult cu sistemul de drept anglo saxon, cum are spre exemplu SUA.

Diferenta de legislatie in ceea ce priveste bunurile imobile va face aplicabila legea romana daca nu este compatibila cu legea sud africana.
Ultima modificare: Miercuri, 4 Aprilie 2012
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:
Dupa parerea mea, daca are si el bunuri sa zicem in mod egal cu cele pe care le aveti dvs. sau chiar mai mult nu ar exista in prezent necesitatea incheierii unui contract prenuptial.
Asadar, intr-o atare situatie nu riscati nimic...deoarece nu pierdeti nimic.

Dar de ce sa nu evite o situatie de genul celei descrise de Dvs. mai sus? In eventualitatea unui divort (pe care sincer nu-l doresc doamnei, insa niciodata nu se poate prevedea ce urmeaza) probabil ca ar trebui sa se prezinte in fata instantei si pentru aceste bunuri. Posibil sa nu iasa cu nervii la fel de tociti ca din instantele romanesti, dar tot e o pierdere de timp. Ma indoiesc totusi, avand in vedere ca mie mi se pare chiar rigid acest aspect din legislatia sud-africana privind regimul matrimonial.

IrinaDeac a scris:
Intrebarea a fost pusa pentru a se evita situatia stanjenitoare a incheierii unui contract prenuptial. Cum ma sfatuiti sa procedez astfel inca bunurile mele sa ramana bunurile mele in orice situatie, fericita sau nefericita?

Stimata doamna, tocmai pentru a evita alte probleme v-as sfatui sa uitati de acesta situatie "stanjenitoare" cum ii spuneti Dvs si incheiati un contract prenuptial.:sorry:
:vishenka:

Sigur ca in timpul casatoriei se pot intampla multe lucruri...
Se poate intampla ca sotul sa vanda sau sa piarda tot, spre exemplu...
In general in discutiile verbale face to face se dezbat problemele cel mai bine.
In scris este foarte greu...cel mult mici repere generale...

In cazul in care nu incheie contract prenuptial va beneficia de legea sud africana si va deveni bun comun tot ce are sotul...deoarece este considerat bun comun...
Ultima modificare: Miercuri, 4 Aprilie 2012
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Foarte interesant cazul cat si dezbaterea! Totusi,dupa cum atii aratat pe prima pagina a topicului,in dreptul international privat scrie clar: "Efectele generale ale căsătoriei sunt supuse legii reşedinţei obişnuite comune a soţilor, iar în lipsă, legii cetăţeniei comune a soţilor. În lipsa cetăţeniei comune, se aplică legea statului pe teritoriul căruia căsătoria a fost celebrată."

Asadar factorul care primeaza in aceasta situatie este resedinta comuna. Cel mai potrivit pentru doamna in cauza ar fi sa insiste ca resedinta comuna sa fie in Romania,chiar daca ei vor locui in Africa de Sud. Vad ca fiind singura sansa de a fi "in siguranta",in situatia in care vrea sa evite un contract prenuptial (din motive personale). Totodata este interesant ca legiuitorul a facut referire la resedinta si nu la domiciliu. Deci pot avea domiciliul in statul african (pentru linistea sotului :p ),dar resedinta sa fie in Romania,pentru linistea deplina a concetatenei noastre.

Astept pareri.
Ultima modificare: Joi, 5 Aprilie 2012
Raoul_mw, utilizator
Conform legii, in termen de 6 luni de la incheierea casatoriei va trebui sa solicitati transcrierea/inscrierea casatoriei in registrele de stare civila romanesti. Cu acea ocazie, va trebui sa optati pentru legea aplicabila regimului matrimonial: legea sud-africana sau legea romana. Daca alegeti legea romana, trebuie sa specificati si regimul matrimonial ales... si inteleg ca v-ar avantaja regimul comunitatii legale. Puteti, de asemenea, sa alegeti regimul separatiei de bunuri sau regimul comunitatii conventionale - dar in acest caz trebuie sa incheiati in prealabil o conventie matrimoniala. Legea aplicabila si regimul matrimonial ales se vor inscrie pe marginea actului de casatorie.

Alte discuții în legătură

Succesiune-sotul cetatean strain mihaelaw mihaelaw In 2007 am achizitionat un apartament PE numele meu, (avand cetatenie dubla si domiciliul in strainatate) in Romania. In 2011 sotul a decedat. Acum aflu ca tb. ... (vezi toată discuția)
Casatorie in legea americana mihaelapetrescu63 mihaelapetrescu63 care este diferenta intre casatorie in legea romaneasca si cea in legea americana? (vezi toată discuția)
Contract prenuptial in germania deltablu deltablu Prietena mea este disperata nestiind ce sa mai faca.S-a casatorit in urma cu 17 ani in Germania facand acest contract prenuptial.Acum casatoria lor a luat ... (vezi toată discuția)