avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1237 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... CUM E POSIBIL ASA CEVA ?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

CUM E POSIBIL ASA CEVA ?

"Curtea de Casatie italiana a decis ca o mama de etnie roma care cerseste pe strada cu propriul copil nu poate fi condamnata pentru exploatare de minori, pentru ca "un asemenea comportament face parte din traditia culturala" a romilor."

[ link extern ]

"Justitia nu poate "penaliza comportamente care intra in traditia culturala a unui popor."

Nici nu stiu ce sa mai comentez in legatura cu subiectul acesta; mi se pare incredibil ce s-a intamplat.

Sunt in stare de soc.
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 21:38, 1 Decembrie 2008
In Iunie 2006, a fost condamnata de Curtea cu juri la 6 ani de inchisoare!
Curtea de Apel din Napoli a condamnat pe Mia V. la 5 ani de inchisoare, in 2007, pt "sclavie” si "rele tratamente in familie” („Il Matino) – ori, acuzatiile nu prea se potrivesc cu fapta.
Judecatorii de la Curtea de Casatie italiana au considerat, pe langa faptul ca e o "traditie” si faptul ca nu statea acolo toata ziua – in restul timpului se poate presupune ca femeia avea grija de copil, se juca etc etc.
Aceasta decizie a C.C. a starnit controverse inclusiv in randurile italienilor – fie ei jurnalisti, oameni ai legii sau cetateni fara preocupari de gen.
Altfel spus, nu doar romanii se arata indignati de motivarea pe care a dat-o Curtea pt aceasta decizie...
In alta ordine de idei, ar fi fost chiar prea mult sa o inchida pe femeie 5 ani pt cersetorie!
Fiind in plina "criza economica” au, probabil, un "buget de austeritate” si au considerat ca nu e cazul sa plateasca "intretinerea” si pt femeie (la puscarie) si pt copil (in alta institutie)... Ca motivarea e de domeniul absurdului e o alta problema si multi o numesc "scarbosenie”. Asa ca, nu va faceti probleme: nu suntem singurii indignati!

Cersetoria nu poate fi eradicata decat in momentul in care cei care se cred "buni la suflet” nu mai arunca bani celor care intind mana...
Ultima modificare: Duminică, 30 Noiembrie 2008
trope_doi, utilizator
In ceea ce priveste ultimele doua randuri ai sigur dreptate, dar numai teoretic.
Si eu mai dau bani la batrani cand ii vad si nu cred ca voi proceda altfel.Sunt oameni cu adevarat saraci care risca sa moara de foame:(
Cat priveste romii sigur ca e foarte simplu sa nu le dai bani daca cersesc.Atata timp cat nu te fura, nu fac talharii si alte fapte mai grave totul e O.K.
Politia sau carabinierii trebuie sa-si faca si ei treaba.Daca patruleaza in mod corespunzator si indeparteaza elementele care ne strica dispozitia nu vor mai fi cersetori pe strazi.Politia chiar are aceasta atributie din punct de vedere legal.
Nu vad utila sub nicio forma sanctionarea lor atata timp cat functia de preventie poate sa-si produca efectele.

Cat priveste exprimarea ta ,, care se cred buni la suflet,, cred ca unii dintre ei chiar sunt buni la suflet sau vor sa isi mai spele pacatele.
Mila este un sentiment crestinesc adanc inradacinat si chiar daca sunt buni sau nu la suflet daca fac o fapta buna este un lucru imbucurator.Toata treaba e sa ,,simti,, cui sa dai cativa lei sau euro.

In afara de faptul ca statul italian trebuia sa plateasca intretinerea pe durata detentiei mai risca sa fie si condamnata la CEDO.Exista cazuri in care romii au castigat la CEDO pe ceva foarte asemanator (tot traditia... a decis;) )

Daca citesti acea motivare sigur vei uita sa inchizi gura:) de uimire.
Chiar si eu am fost putin mirat cand am citit hotararea prima oara si dupa cum vezi, desi sunt foarte tolerant, nu prea ma las impresionat asa usor de argumentele care nu le consider in asentimentul unei ratiuni pure...

A doua oara insa am prins abstractul motivarii dupa ce prima oara eram putin enervat.Poate ca am avut si eu o scapare din punctul de vedere al lipsei de impartialitate ( prima as spune)Daca era vorba de clientii mei as fi fost cu adevarat obiectiv, poate ca de aceea am avut o scapare in ceea ce priveste toleranta si obiectivitatea.
Dar una peste alta, a fost o hotarare corecta, justa se poate spune.:thumbup:

avocat Claudiu Lascoschi
Ultima modificare: Duminică, 30 Noiembrie 2008
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Raman la ideea anterioara: sunt prea multi oameni care doar “cred ca au suflet bun” (vor sa vada altii ca ei sunt darnici si intelegatori cu cei mai putin norocosi) pt ca arunca bani la cersetori. N-am vazut prea multi care sa se aplece asupra unui om al strazii cazut in zapada, de ex. Poate e beat, dar tot om ramane si nu aleg eu ca acesta sa moara in zapada – daca tot am trecut pe acolo... N-am prea vazut oameni care sa ia un batran cersetor de brat si sa il duca la un azil (de zi sau de noapte) – in orasele unde acestea exista... In schimb, am vazut destui cersetori – tineri sau batrani, cu handicap grav - real sau fals – care sunt organizati. Am cunoscut batrani care erau trimisi la cersit de membrii familiei – persoane perfect apte de munca, dar fara chef de munca. Un “patron” a oferit unei femei 100 mii lei (in anii ‘90) pt a-i curata zapada in fatza magazinului (o poteca de nici 2 m!), dar femeia a refuzat pe motiv ca ea... nu face asa ceva! Asemenea exemple mai am o multime! O batrana a refuzat sa vina zilnic intr-un restaurant si sa stearga praful pe mobilier si pervaze, pt 10 lei pe zi...
Am intalnit si oameni saraci care vin si te roaga sa le dai ceva de lucru pt 5 lei pe zi... Acestia sunt saraci, dar nu cersesc...
Nu cred ca oamenii saraci – atat de saraci si singuri incat sunt nevoiti sa cerseasca – pot fi ajutati prin a le arunca bani...
Fara suparare, a incuraja cersetoria nu mi se pare o fapta buna.
Ultima modificare: Luni, 1 Decembrie 2008
trope_doi, utilizator
Voi ati citit hotarea/hotararile?

Unde?
Motivarea este punctul nevralgic. Cred ca si la asfel de greseli trebuie sa se autosesizeze drepturile omului. Nu poate fi data vina pe un lucru gresit ca fiind traditie.

Alte discuții în legătură

Pareri despre cedo aaee aaee [b]Nu vi se pare ca in ultima vreme daunele platite victimelor sunt cam mici iar timpul de 5-6 ani in care se rezolva cauzele e cam lung, ar trebui sa se ia ... (vezi toată discuția)
Proces castigat de despagubiri in cuantum enorm de mic ContSters193672 ContSters193672 O persoana a castigat in italia un proces de despagubiri in urma detentiei injuste de 336 zile domiciliar si 55 carcera. Au calculat italienii 50mii euro, ceea ... (vezi toată discuția)
Sentinta finala la casatione italia CIULEILACRAMIOARA CIULEILACRAMIOARA Buna ziua ! Locuiesc in italia , sunt convivente cu un barbat italian. In urma unei sentinte definitive gratie a unei erori judiciare a Curtii de Casatie-Roma, ... (vezi toată discuția)