As dori si eu un sfat referitor la cazul urmator si la ce anume risca prietenul meu (A).,
A se duce la B sa il traga la raspundere pentru ca a depasit termenul de restituire al bunurilor conform contractului de inchiriere. In urma refuzului lui B de a innapoia bunul, A il tavaleste pe jos (il loveste) cerand recuperarea bunurlor imprumutate conform contractului de inchiriere ce expirase, apoi A scoate un pistol (are permis de port arma) si il arata (sau ameninta ?) pe B cu el in vederea restituirii bunului.
Intre timp, alertata de trecatori, apare politia il aresteaza pe A pe loc, si ajunge in fata judecatorului cu propunerea de arestare preventiva 30 de zile pentru "tentativa de talharie"
Intrebarile mele sunt :
1. recuperarea bunului propriu poate insemna tentativa de talharie ?
2. se mai poate schimba incadrarea initiala si daca da, cat de intemeiata vi se pare cauza si ce risca prietenul meu (A) ?
3. ce sfaturi ar trebui sa primeasca legat de conduita in cadrul procesului ?
Domnule avocat ce spun eu si ce intelegeti dvs. Vorbeam despre incadrarea juridica, nu despre dreptul omului de a isi recupera sau nu bunurile astfel. Este evident faptul ca o infractiune s-a savarsit, dar nu consider ca este cea de talharie
Cine a spus ca trecem peste instanta, executori etc. Acel om oricum va raspunde penal, dar va raspunde pentru o anumita infractiune, iar incadrarea se va face si in functie de regimul pe care il aveau bunurile la momentul respectiv.
Nu "dl A" va stabili ce regim aveau bunurile ci instanta, si nu, faptul ca acel contract expirase nu ii da dreptul sa isi recupereze bunurile astfel, pt a intelege mai bine la ce ma refer.
Sper ca de data aceasta ati inteles ca discutia era despre incadrarea juridica a faptei si nu o absolvire totala de raspundere penala doar pt ca bunurile nu mai erau detinute legitim.
sunt de acord cu domnul Patrascu. Nu putem sa spunem ca nu este furt doar pt ca s-a depasit termenul locatiunii ! Furtul sau talhalaria se vor retine, in mod normal !
Ce regim considerati ca au acele bunuri daca nu mai exista niciun contract intre cei doi si proprietarul nu este de acord ca acea persoana sa le mai detina?
Credeti ca acea persoana le mai detine legitim in acest caz cand proprietarul si-a exprimat clar vointa ca le doreste inapoi?
In aceasta situatie nu sunt indeplinite elementele contitutive ale infractiunii de furt pt a afirma ca a savarsit infractiunea de talharie.
Nu consider eu nimic asupra regimului acelor bunuri,las o instanta competenta sa decida si sa considere asupra acestui regim,apoi mergem de manuta cu un executor si luam bunurile, chiar daca este neplacut pentru proprietar nu vad alta solutie legala.
Aceasta ar fi fost cea mai buna decizie, dar unii oameni aleg o altfel de solutie mai putin legala. Ramane de vazut ce va decide instanta.
O zi buna in continuare!
Cam confuz
steli100
care este diferenta dintre talharie , furt calificat , santaj ....deoarece sunt anchetat intr'
un caz de \"furt calificat\" ...si as vrea sa stiu exact la ce ... (vezi toată discuția)