As dori si eu un sfat referitor la cazul urmator si la ce anume risca prietenul meu (A).,
A se duce la B sa il traga la raspundere pentru ca a depasit termenul de restituire al bunurilor conform contractului de inchiriere. In urma refuzului lui B de a innapoia bunul, A il tavaleste pe jos (il loveste) cerand recuperarea bunurlor imprumutate conform contractului de inchiriere ce expirase, apoi A scoate un pistol (are permis de port arma) si il arata (sau ameninta ?) pe B cu el in vederea restituirii bunului.
Intre timp, alertata de trecatori, apare politia il aresteaza pe A pe loc, si ajunge in fata judecatorului cu propunerea de arestare preventiva 30 de zile pentru "tentativa de talharie"
Intrebarile mele sunt :
1. recuperarea bunului propriu poate insemna tentativa de talharie ?
2. se mai poate schimba incadrarea initiala si daca da, cat de intemeiata vi se pare cauza si ce risca prietenul meu (A) ?
3. ce sfaturi ar trebui sa primeasca legat de conduita in cadrul procesului ?
Nu conteaza daca este o detinere legala sau nebazata pe un act.
Nu va fi infractiune decat daca se recupereaza bunul pe infractiune flagranta.
In orice alta ipoteza se va lua in seama infractiunea savarsita indiferent care ar fi aceasta.
Asa este legal si au fost condamnate destule persoane in astfel de cazuri...
Domnilor avocati si celorlalti ce au raspuns, va multumesc mult pentru opiniile pertinente si timpul acordat.
Poate conta faptul ca partea vatamata a recunoscut in procesul verbal de la politie ca detinea ilegal bunurile de la care a plecat cearta ?
(chiar daca nu exista o hotarare judecatoreasca sau un flagrant cum s-a mentionat mai sus de catre domnii avocati)
Este tardiva sau nu deschiderea in paralel a unei actiuni in instanta pentru a obtine dovada ca bunurile nu erau obtinute legat din momentul incheierii contractului de inchiriere ?
Pentru obtinerea bunurilor este necesara o hotarare judecatoreasca civila.
Daca persoana care le detine refuza restituirea acestor bunuri in urma procesului veti obtine castig de cauza si veti putea executa silit hotararea judecatoreasca.
Adica executarea se va face prin intermediul unui executor judecatoresc.
Nu veti putea executa singur hotararea judecatoreasca, ci prin executor, prin forta de constrangere a statului.
1 -recuperartea bunurilor trebuiua facuta pe baza de actriune judecatoreasca nici decum lovire , fapta este de natura " agresiune " ,deoarece nu a atentat in a -l deposeda de bunuri aflate asupra victimei - sa i le ea.
2 - fapta de talharie , ca incadrare nu se justifuica,deci se poate schimba ion agresiune ,lovire cu urmari etc, prietenul risca o condamnare penala .
3 - sa redcunoasca ca a gresit procedand astfel si sa cada la intelegere cu victima ptr o despagubire onorabila - impacarea si renuntarea la pretentii de catre victima.
Cam confuz
steli100
care este diferenta dintre talharie , furt calificat , santaj ....deoarece sunt anchetat intr'
un caz de \"furt calificat\" ...si as vrea sa stiu exact la ce ... (vezi toată discuția)