avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1309 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Talharie
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Talharie

Salut.

As dori si eu un sfat referitor la cazul urmator si la ce anume risca prietenul meu (A).,

A se duce la B sa il traga la raspundere pentru ca a depasit termenul de restituire al bunurilor conform contractului de inchiriere. In urma refuzului lui B de a innapoia bunul, A il tavaleste pe jos (il loveste) cerand recuperarea bunurlor imprumutate conform contractului de inchiriere ce expirase, apoi A scoate un pistol (are permis de port arma) si il arata (sau ameninta ?) pe B cu el in vederea restituirii bunului.
Intre timp, alertata de trecatori, apare politia il aresteaza pe A pe loc, si ajunge in fata judecatorului cu propunerea de arestare preventiva 30 de zile pentru "tentativa de talharie"

Intrebarile mele sunt :
1. recuperarea bunului propriu poate insemna tentativa de talharie ?
2. se mai poate schimba incadrarea initiala si daca da, cat de intemeiata vi se pare cauza si ce risca prietenul meu (A) ?
3. ce sfaturi ar trebui sa primeasca legat de conduita in cadrul procesului ?

Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 17:14, 19 Aprilie 2012
In instanta nu o sa tina acuzatia de talharie. "Furtul" din talharie este o infractiune calificata prin scop. (iar "A" nu vroia sa isi insuseasca propriul bun pe nedrept, ci doar sa-i aplice o corectie lui "B")
In plus, in momentul faptei, bunul se afla asupra lui "B"?
In timpul urmaririi penale de obicei judecatorii nu stau sa citeasca dosarul, pentru ca la fond nu o sa le mai fie repartizat tot lor. D'aia si-a luat mandat prietenul dvs.
Oricum, reprobabila actiunea prietenului....
Chestiunea cu insusirea pe nedrept este vecina cu folosirea de violente pentru a obtine un bun in mod ilegal in acest caz.
Talharia este un furt + violenta.
Daca fapta are caracteristici de furt si s-a folosit violenta s-a ajuns la talharie.
Judecatorii sunt destul de atenti.
Nu va luati dupa zvonuri aiurea conform carora judecatorii nu se uita atenti in doare.
Sau...nu confundati arta avocatului de a prinde pe picior gresit instanta confundand acest lucru cu lipsa de analiza a dosarului.
Avocatul studiaza dosasul mult mai atent decat judecatorul ( atunci cand...are timp sau cand poate...dar nu neaparat prin corelare la timp...atunci cand poate...) si cauta aspecte de fapt si de drept exacte, dincolo de ceea ce sustine parchetul...
Ultima modificare: Miercuri, 18 Aprilie 2012
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Din moment ce bunurile respective au fost remise de catre A lui B pe baza unui intelegeri prealabile, recuperarea lor de catre A de la B prin violenta reprezinta infractiunea de talharie.

Nu are nici o relevanta faptul ca acel contract a expirat, sau ca ar fi fost incalcate clauzele acestuia. Toate divergentele legate de contract se pot rezolva pe cale amiabila sau printr-o actiune civila.

Dupa parerea mea, in acest caz e esentiala conduita lui A, dar si a lui B in timpul urmaririi penale. Daca va fi sesizata instanta prin rechizitoriu, sub aspectul savarsirii infractiunii de tentativa la talharie in forma agravanta, sunt foarte mari sanse ca A sa fie judecat si condamnat pentru aceasta infractiune.
1.Este tentativa de talharie.
2 Schimbarea incadrarii juridice nu este posibila.
3 ( A ) trebuie sa se foloseasca de circumstantele atenuante judiciare si posibile legale.
4 In cazul in care este deja arestat trebuie sa se foloseasca de institutiile juridice ce-i confera posibilitatea sa se judece in libertate.
Incadrarea juridica a faptei este corecta. Se poate solicita cercetarea in libertate,avandu-se in vedere circumstantele comiterii faptei,precum si conduita faptuitorului ,inainte de savarsirea faptei. Angajati un avocat ,care va sti ce trebuie facut.

Alte discuții în legătură

Schimbare incadrare juridica dia2120 dia2120 la un dosar cu incadrare talharie- violenta prin deposedare o suma de bani,unde partea vatamata in primul termen in instanta declara ca si-a gasit banii,fiind ... (vezi toată discuția)
Cam confuz steli100 steli100 care este diferenta dintre talharie , furt calificat , santaj ....deoarece sunt anchetat intr' un caz de \"furt calificat\" ...si as vrea sa stiu exact la ce ... (vezi toată discuția)
Talharie sau abuz de incredere ? latosu latosu Buna seara avocatnet.ro . Am si eu nevoie de niste opinii . Intai va voi povestii pe scurt. Intr-o anumita seara am iesit cu un prieten, care la randul lui a ... (vezi toată discuția)