avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1299 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Neplata drepturilor salariale
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Neplata drepturilor salariale

Ma confrunt si eu cu neplata salariului. Am lucrat pe perioada deteriminata pe 3 luni iar in ultima luna cand le-am spus ca numai vreau sa lucrez la acea firma acestia au inceput sa se comporte foarte urat cu mine si nici nu mi-au mai platit ultima luna de munca.
As avea si eu cateva intrebari.
1. Trebuia sa ii anunt inainte de a lua decizia de a nu semna prelungirea contractului? Ei au adus in discutie prelungirea contratului dupa ce le-am zis ca numai vreau sa prelungesc contractul.
2.Voi face o sesizarea la ITM dar voi avea vreo sansa sa imi recuperez salariul?
3.Am gasit pe acest site un model de actiune in instanta ("www.avocatnet.ro/content/con... ?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:17, 23 Aprilie 2012
Contractul de munca pe peroada determinata inceteaza la expirarea perioadei pentru care a fost incheiat. Asadar, la finele celor 3 luni contractul dvs. inceteaza de drept. ITM va raspunde solicitarii pe care o formulati, in 30 de zile, insa nu este competent sa solutioneze disputa dvs. cu privire la plata drepturilor salariale, doar instanta de judecata.
Dupa 2 saptamani am tot incercat sa il contactez si prin email si telefonic fara niciun rezultat pana cand i-am spus ca il voi reclama la ITM si a raspuns ca il amenint si ca sa am grija ca sanajul si amenintarea intra sub incidenta penalului, motiv pentru care m-am hotarat sa ii fac o reclamatie la ITM.


Fiti linistita, nu poate fi vorba de amenintare, i-ati spus ce solutie legala veti adopta daca nu isi indeplineste obligatiile.
De regula ITM raspunde in 30 de zile dar exista posibilitatea depasirii termenului datorita aglomerarii cu sesizari sau controale sau a complexitatii controlului.
Pentru depunerea cererii in instanta prin care solicitati plata drepturilor salariale neachitate aveti termen de 3 ani de la nasterea dreptului invocat. Asa ca puteti astepta raspunsul ITM-ului sau il puteti atasa asa cum v-a sugerat @freeelis.
Am inteles.
Situatia imi este mult mai clara.
Am gasit pe acest site un model de actiune in instanta (www.avocatnet.ro/content/con... ?
Totodata am gasit pe site-ul ITM un model de reclamatie pe care o voi completa si o voi depune.
O alta problema care ma macina este faptul ca lunar eu primeam salariul pe card si niciodata nu am semnat vreun stat de plata sau fluturas ceva care sa justifice ca am primit salariul si ma gandesc ca in instanta cei de la firma pot spune ca mi-au dat salariul (desi nu l-am primit). Este posibil sa pierd o eventuala actiune in instanta? Imi trebuie un avocat sau ma poate reprezenta avocatul din oficiu de la tribunalul respectiv?
Mentionez ca salariul restant este de 1000 ron plus zilele de concediu.

Multumesc mult pentru raspunsuri
Angajatorul va trebui sa dovedeasca in instanta, cu extrase de cont, ca va platit salariul pe card.
Va puteti prezenta fara a angaja avocat, cererea avand un obiectiv clar. Nu veti primi avocat din oficu dar daca vreti sa angajati unul solicitati si plata de catre angajator a cheltuielilor de judecata cu onorariul avocatului. De regula avocatul va cere pe langa onorariu pe care il puteti recupera si un asa zis onorariu de succes (chiar daca onorariul este pentru a va presta serviciul de reprezentare in cauza) pe care nu aveti de unde sa-l recuperati si la suma asta nu stiu cu ce ramaneti, asa ca mergeti fara avocat.
In acest caz, plata salariului se va face prin ordinul de plata cu care s-a platit .... exista sanse atat de castigare a litigiului, dar si este posibil sa pierdeti ...

Nu este obligatoriu sa va angajati avocat ... avocat din oficiu nu se primeste .. in cel mai bun caz faceti cerere de acordare a ajutorui public judiciar, potrivit OUG nr.51/2008.
Art.8 din OUG nr.51/2008:
(1) Beneficiaza de ajutor public judiciar in formele prevazute la art. 6 persoanele al caror venit mediu net lunar pe membru de familie, in ultimele doua luni anterioare formularii cererii, se situeaza sub nivelul de 300 lei. In acest caz, sumele care constituie ajutor public judiciar se avanseaza in intregime de catre stat .
(2) Daca venitul mediu net lunar pe membru de familie, in ultimele doua luni anterioare formularii cererii, se situeaza sub nivelul de 600 lei, sumele de bani care constituie ajutor public judiciar se avanseaza de catre stat in proportie de 50%.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sesizare itm + actiune in instanta so2ro so2ro [b]Buna ziua, Se poate ca in acelasi timp sa inaintez atat sesizare catre ITM cat si actiune in instanta ( deci pe 2 fronturi ) pentru neplata ultimelor ... (vezi toată discuția)
Patroni hoti mihaela_d_a mihaela_d_a Acum 3 luni m-am angajat la o firma, societatea isi incepuse activitatea de putin timp din decembrie 2012. Fiind angajata pe postul de secretara am vazut ca ... (vezi toată discuția)
Dreptul la un avocat! gheorghe d gheorghe d Daca neplata drepturilor salariale nu se rezolva pe cale amiabila, cum pot beneficia de asistenta unui avocat in instanta, pentru rezolvarea incalcarii acestor ... (vezi toată discuția)