Incalcarea prev.art.177 pct.4 Cpp este sanctionata cu vreo nulitate?
In concret, daca inculpatul nu mai locuieste la adresa de domiciliu (fapt confirmat de vecinii de bloc) iar organul de up nu realizeaza citarea si la consiliul local, cum (mai pot) pot folosi sau invoca aceasta nulitate (si evident daca are finalitate invocarea ei) in fata instantei de apel?
La judecarea pe fond nu a observat nimeni acest aspect.
Da, asa se prezinta situatia sub aspect juridic.
Invinuitul sau inculpatul trebuia sa anunte organul de urmarire penala daca a fost audiat anterior.
Legea instituie in sarcina lui aceasta obligatie.
Daca nu a fost audiat niciodata in faza de urmarire penala apar alte discutii...
In acest caz lucrurile se schimba radical dupa parerea mea.
Organul judiciar trebuia sa il citeze in mod legal.
Ca nu a facut-o este problema instantei sa remedieze acest viciu sub sanctiunea nulitatii hotararii.
Se incalca dreptul la aparare.
Intr-un caz in care persoana nu a fost niciodata audiata in faza de urmarire penala si nici in faza de judecata am obtinut...cu greu...este adevarat...dreptul la rejudecare dupa extradare in conditiile in care persoana nu s-a sustras desi asa aparea in toate actele...
S-a prezentat de buna-voie si nu a fost extradata si din acest motiv...au existat probleme.
Dupa ce prima instanta a respins in principiu cererea de rejudecare dupa extradare pe motivul ca s-a prezentat de buna - voie si ca nu a fost extradata, instanta de apel a admis apelul si a trimis cauza spre rejudecare.
Prima instanta se pricepea bine la drept ( chiar scrie carti) si a considerat ca este un apel peste termen.Instanta de apel a inteles foarte bine argumentele expuse...
A fost o rejudecare dupa extradare, asa cum am considerat eu...
Judecatoarea s-a abtinut apoi sa judece.
A facut cerere de abtinere.
Din moment ce o persoana nu a fost legal citata, in cazul dvs., cauza trebuie trimisa spre rejudecare.
In speta dvs. asa trebuie sa se intample in mod normal...
Insa...va trebui sa si argumentati...
Aveti sanse.
De ce spre rejudecare? Cum ar putea instanta de fond - in rejudecare -sa repare ceva ce nu s-a respectat in faza de up?
Mai mult, la fond av. inculpatului si nici instanta nu a aratat/stiut ca inculpatul nu s-a sustras de la up, ca de fapt a fost plecat in perioada urmaririi din tara si deci nu s-a realizat legal citarea.
Considerati ca daca inculpatul nu a fost citat legal in cursul up, in faza apelului se poate restitui cauza procurorului pentru refacerea up - art. 332 (2) teza finala cpp ?
In cazul dvs. ar putea exista si aceasta posibilitate.
S-a emis mandat de arestare in lipsa?
Chestiunea cu rejudecarea privea un aspect oarecum similar.
Persoana in acel caz era condamnata de cativa ani si nu declarase apel...
In cazul dvs. s-a declarat apel.