avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 662 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Codul rutier - purtarea centurii de siguranta
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Codul rutier - purtarea centurii de siguranta

Buna dimineata.
Supun atentiei dumneavoastra urmatoarea situatie:
O tanara in varsta de 24 de ani a decedat in urma unui accident rutier, fiind pasagera intr-un autovehicul (maxi-taxi) cu 16 locuri.
In momentul producerii tragicului eveniment tanara se afla pe unul din locurile de langa sofer alaturi de o alta colega nici unua din ele nepurtand centura de siguranta deoarece dispozivele de prindere ale centurilor erau defecte si acoperite cu husa de protectia a scaunelor (s-a constatat ulterior prin raportul de expertiza auto).
Precizez ca in momentul producerii evenimentul din cele 16 locuri erau ocupate 6, ramanand libere 10.
Instanta de judecata a hotarat a retine intreaga culpa a accidentului in sarcina conducatorului auto pentru neadaptarea vitezei de circulatiei la conditiile meteorutiere ( polei si ninsoare puternica ) insa asiguratorul face recurs cerand retinerea culpei ca si culpa comuna si diminuarea reparatiilor banesti deoarece pasagera decedata se putea pozitiona pe un alt scaun ramas liber cu centura functionala.
Intrebarea mea este urmatoarea:
Ca si pasager , conform legii (OUG 195/2002 republicata privind circulatia pe drumurile public, actualizata prin OUG nr. 63/2006, articolul 36, paragraful 1), esti obligat a purta centura de siguranta insa as vrea sa stiu modalitatea prin care pasagerul trebuia sa intre in posesia acestei informatii. Cine are obligatia de a te informa ca centura nu este functionala , ca nu este normal a fi acoperita cu husa de protectie a scaunului si ca ar trebui sa ocupi un alt loc in autovehicul?
Avand in vedere ca respectiva cursa in care se afla victima era una pusa la dispozitie de angajator pentru a le asigura transportul de la serviciu catre domiciliu, [b]avea angajatorul obligatia de a le face un instructaj de protectie a muncii care sa cuprinda si un instructaj de legislatie rutiera?

Va multumesc anticipat pentru raspunsul dumneavoastra.
Cel mai recent răspuns: Georgian2all , utilizator 13:11, 3 Mai 2012
pasagerul este singurul responsabil ptr purtarea centurii de siguranta. daca pasagerul constata ca scaunul nu are centurile de siguranta functionale, se muta pe un al scaun ce este dotat cu centuri functionale. in caz contrar, isi asuma riscul urmarilor unui potential eveniment rutier.
in speta dvs, chiar daca soferul anunta victima sa isi schimbe locatia si sa aleaga un scaun cu centuri funcitonale iar pasagerul ar fi refuzat, nu ar fi existat nici un mijloc de a obliga pasagerul sa isi schimbe opinia.
este normal ca urmarile accientului sa fie suportate - partial -si de catre victima, nu numai de catre soferul masinii / firma unde era angajat (de fapt, de catre asiguratorul RCA).
Am rugamintea de a ma ajuta cu un articol de lege in privinta a ceea ce ati spus dumneavoastra. Avand in vedere ca acest transport era asigurat de catre angajator nu ar fi trebuit facut un instructaj de protectie a muncii si cu privire la comportamentul pe timpul transportului cu mijlocul de transport pus la dispozitie?
Spuneti-mi va rog de unde rezulta obligatia pasagerilor de a sti ca sunt obligati a purta centura de siguranta. In aceste conditii inseamna ca inclusiv in transportul in regim maxi-taxi pe o cursa, de exemplu, Bucuresti-Buftea cu un microbuz de aceeasi capacitate (16 locuri) fiecare pasager trebuie sa aiba obligatia de a-si pune centura de siguranta insa acestea sunt total inexistente (atat locurile fata cat si restul microbuzului).
Cine ar trebui sa informeze de obligativitatea purtarii centurii de siguranta persoanele ce nu au circulat anterior cu o masina proprietate personala sau nu, nu detin carnet de conducere si nu cunosc legile rutiere?

Va multumesc frumos de raspuns.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Transport copii NNorbert NNorbert Buna seara! Intrebarea mea este: cum pot transporta copilul de 4 ani in masina, fara sa fiu amendat, pe bancheta de spate cu cetura de siguranta? In ... (vezi toată discuția)
Accident cu 2 raniti pe scaunele din fata si 5 in spate mdmilan mdmilan Buna seara, In urma cu cca 2 ani sotia mea a fost implicata intr-un accident rutier astfel: Venea de pe o strada cu semn de cedeaza trecerea, a incetinit ... (vezi toată discuția)
Trebuie pusa centura de siguranta in taxi / calator pe scaun dreapra sofer? zdanut zdanut Buna ziua, Circul mereu cu masini TAXI mici. Calatorind pe scaunul din dreapta soferului, de fiecare data caut sa-mi pun centura, pentru siguranta mea si ... (vezi toată discuția)