avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1340 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Complicitate la inselaciune
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Complicitate la inselaciune

Am si eu o nelamurire. Va dau un exemplu concret in care sunt implicata:
2 persoane ajuta 10 indivizi sa obtina credite bancare prin inmanarea de acte false , cu care cei 10 indivizi sau prezentat la banca si au obtinut credite ulterior.Deci cele 2 persoane au calitatea de complici si celelalte 10 persoane, de autori, care au savarsit fapta cu intentie.
Dupa obtinerea creditelor respective, la sesizarea bancii, a inceput urmarirea penala impotriva celor 12 persoane, care , la intocmirea rechizitoriului, cele 2 persoane , ca si complici la faptele savarsite de cei 10 invinuiti, au fost trimise in judecata pentru complicitate la inselaciune, iar cei 10 invinuiti , care au fost incadrati la infractiunea de inselaciune prev. de art.215 al1,2 si 3 Cp si la art.291 Cp care prev.uz de fals , au fost scosi de sub urmarirea penala si incadrati la art.10 lit b Cpp raportat la art.18.1 Cp si citati in acelasi timp ca si martori la proces.
Ca sa vedeti cat de dreapta e legea noastra si mai ales a celor care o aplica.
1. cum pot fi citati ca si martori in propriul proces , chiar persoanele care au fost invinuite de o infractiune , cand un martor trebuie sa fie o persoana neutra de proces nu implicata activ.
2. cum poate fi trimis in judecata un complice, cand autorul a fost scos de sub urmarirea penala, avand in vedere ca complicele este strans legat de faptele autorului si daca nu exista fapta autorului, nu exista complice.
Iar celor doi complici sau emis chiar si mandate de arestare preventiva in timpul urmarii penale, iar instanta nu sa sesizat de eroarea respectiva si nici avocatii celor doi.
Deci, astept raspunsurile voastre.

#-o
Modalitatea participatiei improprii intentie si lipsa vinovatiei

Este reglementata prin dispozitiile alineatului 2 al art. 31 C. pen., potrivit caroraexista participatie improprie si atunci când are loc o determinare, ajutare sau înlesnire în orice mod cu intentie la savârsirea unei fapte prevazute de legea penala de catre opersoana care actioneaza fara vinovatie.

Spre deosebire de modalitatea intentie si culpa,la modalitatea intentie si lipsa de vinovatie, autorul, determinat si în acest caz cu intentiesau sprijinit prin înlesnire sau ajutor cu intentie, savârseste fapta prevazuta de legeapenala fara vinovatie, datorita iresponsabilitatii (art. 48 C. pen.), minoritatiifaptuitorului (art. 50 C. pen.), erorii de fapt (art. 61 C. pen.), constrângerii fizice saumorale (art. 46 C. pen.), betiei fortuite complete (art. 49 alin. l C. pen.). Trebuie precizatca, pentru a înlatura vinovatia faptuitorului, oricare dintre cauzele la care ne-am referittrebuie sa existe în momentul savârsirii faptei.


Contributiile date de participanti(determinarea si înlesnirea sau ajutorul) constituie si în acest caz instigare si, respectiv,complicitate la infractiunea savârsita cu intentie. Autorul însa nu va raspunde penal, întrucât nu a actionat cu vinovatie.


Inteleg ce ziceti dvs. insa fapta complicilor este mai grava decat cea a autorilor.
Fapta autorilor nu putea fi comisa in cazul dat fara complicitatea celor doua persoane.
Modalitatea concreta si pericolul public concret scazut al autorilor a determinat aceasta solutie in raport insa si de necesitatea audierii lor in calitate de martori.
Infractiunea exista insa raportarea se face in mod special la persoana invinuitilor care au dobandit calitatea de martori.

Spuneam ca am avut cazuri de acest fel in urmarirea penala in care clientii mei au devenit martori iar altii care nu au avut avocat au fost trimisi in judecata impreuna cu autorii.
In faza judecatii am aparat doi dintre cei pe care nu i-am aparat in faza de urmarire penala si s-a aplicat o pedeapsa cu suspendare.
Daca i-as fi aparat in faza de urmarire penala poate ca ar fi fost tot martori deoarece le-as fi spus ce sa faca.

Nu este nimic in neregula sub aspect juridic.
Mimi85 a scris:

Au savarsit fapta cu intentie, fiind incadrati la art.215 al.1,2 si 3 Cp, desemeni din declaratiile lor reiese faptul ca au cunoscut si prevazut fapta .
Atunci cand o persoana a savarsit o fapta prevazuta de legea penala fara intentie, fiind determinata de o actiune efectuata cu intentie de o alta persoana, cel care a executat fapta trebuie sa fie considerat ca autor imediat, nepedepsibil , iar cel care cu intentie la ajutat trebuie sa fie ca autor mediat, pedepsibil.Ori, in acest caz, se disting clar ca faptele celor 10 invinuiti sunt intentionate,acest lucru rezultand chiar din declaratiile lor.


V-am raspuns in al doilea mesaj la aceasta chestiune.
Nu are relevanta faptul ca au savarsit fapta cu vinovatie.
Da , este adevarat, dar numai in cazul in care autorul savarseste fapta din culpa sau fara vinovatie, pe cand nu este cazul la cei 10 invinuiti., acesti recunoscandu-si faptele .
Ori, treapta de ierarhizare a participatiei e : autor, coautor, instigator si complice.
Iar ajutorul dat de complice autorului este unul accesoriu, neputand determina in nici un fel actiunea autorului decat prin ajutorul dat, actiunea sau inactiunea autorului fiind decisiva .
am scris si mai sus ca au savarsit fapta cu intentie, nu este o participare improprie a complicelui.

Alte discuții în legătură

Desfasurarea unui proces penal pentru infractiuni economice ContSters328245 ContSters328245 Doresc sa depun o plangere penala ca parte vatamata impotriva unor persoane care au savarsit infractiuni economice. Impotriva acestor persoane si a faptelor ... (vezi toată discuția)
savarsirea faptei de trei sau mai multe persoane impreuna ContSters125947 ContSters125947 \"Savarsirea faptei de trei sau mai multe persoane impreuna\" Daca esti acuzat de o fapta de inselaciune care a avut caracter continuat insa tu nu ai stiut ... (vezi toată discuția)
Speta - participatie improprie smara smara as dori daca se poate sa aflu un exemplu la: participatia improprie in forma intentie-culpa, cand instigatorul si complicele actioneaza cu intentie iar autorul ... (vezi toată discuția)