avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 798 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Forma juridica pentru un proiect de strangere de ...
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Forma juridica pentru un proiect de strangere de fonduri prin sponsorizari

Scopul demersului este obtinerea de finantare sub forma de donatii/ sponsorizari pentru diferite proiecte individuale prin intermediul unei platforme online specializata. Sponsorii finanteaza cu sume modice proiectul preferat si prin urmare primesc unele beneficii (fenomenul se numeste crowdfunding si are mare succes in strainatate).

Din punctul nostru de vedere, forma juridica ar trebui sa fie tip ONG (asociatie), dar trebuie sa raspunda unor conditii esentiale: personalitatea juridica sa permita strangerea de fonduri in numele beneficiarilor, iar veniturile sa nu fie impozitate indiferent de marimea lor (deoarece asociatia actioneaza ca un intermediar intre sponsor si beneficiar).

Care e cadrul legal (inclusiv fiscal)? Multumim frumos!
Cel mai recent răspuns: camy_a , utilizator 12:06, 11 Iulie 2014
Opinia mea este ca nu suntem in sfera unei intermedieri financiare. Modelul care il descrieti este modelul de crowdfunding care pot viza atat cauze nonprofit cat si forprofit. Cred ca este un compelx de servicii (PR, marketing, know-how, etc) si acces la o platforma online.
"Platitorul" este organizatia/entitatea/persoana care promoveaza si lanseaza o campanie de crowdfunding. Nu cred ca banii trec prin contul celui care organizeaza acest sistem, ci are o intelegere contractuala cu initiatorul, eventual si cu banca care colecteaza acesti bani pentru debitarea directa in caz de succes. Mai greu imi pare respectarea principiului conform caruia initiatorul primeste banii doar in caz de atingere a plafonului de fundrising in termenul stabilit. Asta ar presupune ca banii fie se intorc la donator (minus comisioanele bancare - paypal are comisioane cam mari la tranzactii mici).
Buna ziua arenamieilor. Sunt si eu interesata de acest subiect. Ati reusit sa va concretizati ideea?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cod caen pentru organizatie finantatoare cotletcristian cotletcristian Imi poate spune si mie cineva in ce cod/coduri CAEN se incadreaza o organizatie finantatoare, care colecteaza bani din donatii, granturi, sponsorizari etc. si ... (vezi toată discuția)
Ong-sponsorizare Ovidiu-O Ovidiu-O In statut nu apare niciunde ca la randul nostru ca ONG putem sponsoriza. Va intreb- poate de ex. un ONG sa sponsorizeze o suma de bani, pe baza unui contract, ... (vezi toată discuția)
Donatii internationale online prin intermediul unui website ContSters314115 ContSters314115 Buna ziua, doresc sa realizez un site prin intermediul caruia sa intermediez donatii internationale pentru diverse cazuri sociale sau evenimente ... (vezi toată discuția)