avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 605 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Ce inseamna ''declina solutionarea cauzei''?
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Ce inseamna ''declina solutionarea cauzei''?

Buna ziua, m-ar interesa si pe mine ce inseamna: declina solutionarea cauzei (intr-un proces).
multumesc
Cel mai recent răspuns: ili47 , utilizator 18:53, 13 Decembrie 2017
De cate ori se poate declina un proces ?
multumesc
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
ili47 a scris:

Nu prea inteleg, ce se intampla ...


Se întâmplă că ... două instanțe și-au declinat reciproc competența de a judeca același proces.

Ințeleg, din ceea ce povestiți, că o instanță (A) și-a declinat competența în favoarea altei instanțe (B). Iar la rândul său, instanța B, în urma verificării competenței sale, a considerat că exact instanța A era competentă să soluționeze cauza și, prin urmare, s-a dezinvestit și a declinat cauza în favoarea instanței A.

Situația creată se numește conflict negativ de competență.
Acest conflict de competență se soluționează de către instanța imediat superioară și comună celor două instanțe aflate în conflict. (Bunăoară, dacă aceasta situație s-ar ivi intre două judecătorii de sector, atunci instanta superioară și comună lor este Tribunalul București. In speța dvs. concretă nu am de unde să știu despre ce instanțe vorbim, fiindcă nu ne-ați povestit).

Instanța în fața căreia s-a ivit conflictul (instanța B) va sesiza instanta competentă să soluționeze conflictul de competență. Aceasta va decide fără citarea părților și va stabili care dintre instanțe este competentă să soluționeze pricina. Iar dvs. veți primi citație (fie de la intanța A, fie de la instanța B, după cum a decis instanța superioară și comună lor).

Ultima modificare: Miercuri, 13 Decembrie 2017
romascanu, moderator
Multumesc pentru raspunsul Dvs,
( instanta A :tribunal specializat...............B tribunal civil)
Ultima modificare: Miercuri, 13 Decembrie 2017
ili47, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conform carei legi este aleasa instanta urmatoare cand nu poate fi alcatuit completul in curenta instanta? eusaisapte eusaisapte Conform carei legi este aleasa instanta urmatoare cand nu poate fi alcatuit completul in curenta instanta? (vezi toată discuția)
Ce inseamna ? - ce a dispus instanța de judecată oanaportar oanaportar Bună dimineața ! Ieri managerul institutiei in care lucreaza sora mea a avut un proces. La Termenul de judecata din ziua de ieri s-a discutat ... (vezi toată discuția)
Instanta competenta nicolae_vlad nicolae_vlad Am un dosar depus la judecatoria sect 3 prin care cer o solutinare privind rezilierea unui contract de vanzare-cumparare intre mine si un constructor si prin ... (vezi toată discuția)