avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 589 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Vatamare corporala serioasa
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Vatamare corporala serioasa

Buna seara,

In urma cu aproximativ 3 saptamani am fost pe un teren sintetic de fotbal, cu un coleg de munca. Din diferite motive (legate de fotbal, bineinteles) un coechipier s-a luat la cearta cu mine, aducandu-mi diferite injurii, injurii la care am reactionat, in masura egala. Dupa injurii, ma indreptam catre individ, cand de la spate, fratele acestuia a venit cu avant de aproximativ 5-6m si m-a lovit cu pumnul.
Agresorul mi-a provocat o fractura dubla (respectiv malar si os zigomatic - osul din spatele pometului stang, si osul din coada ochiului; care au fost infundate). Din fericire, am fost operat cu succes si acum sunt bine.
Am ridicat certificatul medico-legal de la IML si am de gand sa ma duc la politie sa dau o a 2-a declaratie mai amanuntita (pe prima am dat-o dupa cateva zile de la incident).
Intrebarea mea este, exista vreo posibilitate ca agresorul sa iasa nevinovat in tribunal, tinand cont de faptul ca am si un martor (colegul de servici) care declara in favoarea mea?
In cazul in care este gasit vinovat, care este prejudiciul pe care mi-l pot recupera, cu aproximatie, sau eventual unde se incadreaza, pe langa cheltuielile de spitalizare (sa nu mai vorbim de spagi la doctori asistente etc.)
Care este probabilitatea ca individul sa ajunga in inchisoare, tinand cont de faptul ca este la prima abatere.

Va multumesc anticipat, o seara cat mai placuta.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Mihai , Avocat 14:21, 16 Decembrie 2008
Nu ne-aţi spus esenţialul: cîte zile de îngrijiri medicale prevede certificatul medico-legal. În funcţie de aceasta se stabileşte şi încadrarea faptei - vătămare corporală sau vătămare corporală gravă. Infracţiuni care sunt pedepsite în mod diferit şi pentru care procesul penal începe la plîngerea prealabilă a persoanei vătămate sau din oficiu.
tinand cont ca de la un motiv ce se bazeaza pe injurii se porneste toata povestea, daca ti s-au adresat injurii nu trebuia sa raspunzi cu aceeasi moneda, ci sa iti vezi de treaba, asa se procedeaza constiincios si moral atunci cand tii la viata ta, mai ales ca nu mai suntem la gradi, iar batausul desi poarta vina nu se va alege cu mare lucru, de puscarie nici nu poate fi vorba , ca isi ia si el avocat , si nu se poate obtine nici daune prea mari, iar spagile date la doctori e treaba ta pentru ca nu te-a obligat nimeni sa dai spaga si in plus spaga se pedepseste cu inchisoare asa ca daca ajungi la proces sa nu te lauzi in viata ta ca ai dat spaga ca nu e de bine. in cel mai bun caz ti se achita zilele de ingrijiri medicale , medicamentele cumparate in acea perioada si poate si ceva daune morale, si cam atat. e mai bine sa ai grija pe viitor decat sa te implici in treburi din astea , sau daca tot te implici, ca intre barbati fie vorba, sa dai tu bataie nu sa iei. multa bafta!!
In primul rand vreau sa va multumesc pentru raspuns.

Da am uitat sa precizez zilele de ingrijire medicala. Este vorba de 16-18 zile, asa scrie pe certificat. Nu stiu daca in aceste zile sunt incluse si cele in care am fost internat (6 zile). Din cate stiu este nevoie de 21 + zile de ingrijiri medicale pentru un proces penal din oficiu.
In acest caz.. revin cu intrebarile de la primul post.

Multumesc!
Elmauss:

Sa-ti ofer o mica justificare..

Pai, daca ma injura un putoi de 18 ani.. oricata minte ai avea si oricat ai incerca sa nu raspunzi, nu te poti abtine sa nu-i zici sa se potoleasca, fapt care s-a si intamplat. In prima faza i-am zis sa-si vada de treaba lui, dupa care iar l-am auzit bombanind injuraturi, m-am enervat si eu, ca doar sunt om.

Cat despre sfatul tau..
1. Suntem pe un forum de sfaturi in masuri legale, raspunsul oferit de tine este total aiurea, si nu are nici o prevedere legala.
2. Prima oara imi zici sa tac si sa-mi vad de treaba mea, si pe urma imi spui sa dau bataie nu sa iau. Te cam contrazici. Aici nu s-a pus problema de dat bataie sau de luat, individul a venit pe la spate, cu avant, si m-a pocnit, mi-am pierdut constiinta cateva secunde, si pe urma nu mai stiam unde mi-am parcat masina. Doctorii (de la Spitalul Clinic Militar Central) mi-au spus ca daca lovitura era cu 7 milimetri mai sus aveam o sansa foarte mare sa mor. Deci nu eram in masura sa dau bataie nimanui, si hai sa fim seriosi, nimeni nu ar fi fost, in situatia mea.
3. Chestia cu spaga era o socoteala proprie, am vrut doar sa subliniez sistemul nostru de sanatate publica, si faptul ca daca nu le bagi ceva in buzunar nu te baga nimeni in seama, si se comporta cu tine ca cu un caine, chestie care este stiuta de toti oamenii care nu sunt complet ignoranti. Si sincer, cat de tampit sa fii sa spui intr-o sala de judecata faptul ca ai dat spaga la doctori? Chiar nu aveam de gand sa spun asa ceva, dar mersi pentru sfat.
4. Zici ca daca esti injurat sa mergi mai departe sa-ti vezi de treaba ta.. dar unde traim, in jungla? Sincer, astea sunt situatii in care oameni diferiti reactioneaza in modalitati diferite, ma indoiesc ca un judecator va spune "a, daca el te-a injurat tu de ce l-ai injurat inapoi, bine ti-a facut frat'su ca te-a plesnit". Sincer...


Iti multumesc si tie pentru raspuns. Stima..
Faceti o plangere penala, pentru ca este vorba de o infractiune "de plangere prealabila".
Acum, daca se stabileste vinovatia persoanei respective poate primi o amenda penala.
Dvs. faceti si o cerere prin care va constituiti parte civila si cereti atat daune materiale cat si daune morale. Sa aveti chitante cu care dovedti daunele materiale.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Agresiune fizica ContSters180748 ContSters180748 Buna seara, Ma confrunt cu urmatoarea situatie: am fost lovit de un angajat al fostului patron, nu il cunosc prea bine pe agresor. Dupa cele 3 zile de ... (vezi toată discuția)
Depunere plangere mariuscrisan mariuscrisan Baiatul meu a fost la un majorat intr-un sat. Acolo l-a injurat pe unul dintre cei prezenti. Un prieten de-al celui injurat i-a dat un pumn in mandibla. S-a ... (vezi toată discuția)
Lovit pe trecerea de pietoni cosm1n cosm1n Acum 3 zile am lovit cu masina 2 persoane pe trecerea de pietoni , sot si sotie , au ajuns amandoi la spital , ea avand clavicula dislocata, medici au ... (vezi toată discuția)