avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1270 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... plata salariu dupa terminare perioada preaviz
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

plata salariu dupa terminare perioada preaviz

salut.
am plecat de la ultimul loc de munca, prin demisie, respectandu-mi perioada de preaviz. ultima zi de munca a fost pe 19 aprilie; pe data de 20 in fiecare luna se face plata salariilor. nici pana in ziua de azi nu mi-am primit salariul nici pe luna martie (plata acestuia s-a facut in 20 aprilie) si nici salariul pe aprilie. angajatorul sustine ca am de platit cursuri de formare profesionala (in valoare de aprox. 1800 ron,dar in actula ditionat, in care este specificata formarea profesionala, aceasta suma se multiplica de 3 ori; deci in total as avea de platit vreo 5500 ron). ce e de facut pentru a mi se plati salariu? angajatorul poate fi obligat sa-mi plateasca salariu, sau trebuie sa ajung in instanta pentru a fi platii? ce trebuie sa fac? multumesc.
Cel mai recent răspuns: user5652 , utilizator 14:32, 4 Iulie 2012
In principiu. raspunsurile date de ITM nu contin si masurile luate impotriva angajatorilor, dar contin recomandarea de a va adresa instantei de judecata.
ITM-ul constata , dar nu-l poate obliga pe angajator ...

In acest sens, la actiunea in instanta atasati si copia raspunsului dat de catre ITM unde se specifica neplata salariului .. de asemenea, va puteti adresa ITM-ul sa va comunice ce masuri s-a luat impotriva angajatorului si care este termenul de solutionare a acestor masuri.
buna ziua.
astazi am fost la ITM sa vad ce demersuri s-au mai facut. ..........si spre surprinderea mea, cei de la ITM nu am dat la controlul efectuat nici o masura de indeplinit. s-au rezumat doar la faptul ca actualul conflict va fi solutionat de instantele judecatoresti. incep sa cred ca sistemul de "pile si de cunostinte" nu tine cont de aplicarea legilor in vigoare; inclusiv cel care a "facut" controlul imi spunea ca eu ar trebui sa-mi platesc cursurile, ca asa sustine fostul angajator; incerca foarte discret sa ma faca sa cred ca eu nu am dreptate si ca tot ceea ca as vrea sa mai fac, fac degeaba.......
sigur o sa inainteze instantei judecatoresti o actiune de chemare in judecata pentru a-i achita cursurile de formare profesionala; o sa le platesc (daca instanta decide asa), dar sincer banii care ii platesc nu vreau sa ramana la el (la fostul angajator); sper ca in demersurile mele, urmatoare, sa se sesizeze ITM (nu-mi fac prea mari sperante) si sa-i de-a o amenda ceva.
in speranta ca imi puteti da niste sfaturi, astept raspuns.
multumesc.

Ultima modificare: Vineri, 29 Iunie 2012
user5652, utilizator
Angajatorul este obligat sa precizeze valoarea cursului in actul aditional. Multe firme ofera la semnat acte aditionale pentru formare profesionala. Cand de fapt, aceste acte aditionale sunt niste forme de manipulare ale angajatului la locul de munca. Chiar daca actul de formare profesionala este semnat de dumneavoastra si societatea nu exercita exact atributiile ce reies din act (atributii care trebuie specificate intr-un mod foare clar si nu ambigue: cursul dureaza 6 luni dar nu se specifica cate ori, in ce zile , ce se face, etc) automat puteti ''ataca'' acest act aditional. NU inseamna daca ati semnat respectivul act aditional trebuie sa si platiti pentru ca asa are chef firma. O firma poate sa faca abuzuri asupra ta de exemplu: sa nu iti dea salariul la timp, etc Sa nu iti respecte drepturile salariale. Automat in codul muncii este specificat un articol: poti sa iti dai demisia fara preaviz daca angajatorul nu iti plateste automat drepturile salarile. Automat, acel act trebuie sa devina nul. NU inseamna ca firma poate sa isi bata joc cum vor ei. Eu de exemplul cand am vrut sa ma angajez acum cativa ani la o firma erau doua acte aditionale de acest gen: Interesant. Unul era tot asa: Curs de 6 luni, bla, bla ..Nu scria valoarea cursului in act ceea ce este ilegal. Angajatului trebuie sa i se aduca la cunostinte toate aspectele. Nu doar semnam si nu stim ce .

In fine..In act scria ca trebuie sa ramai 3 ani la ei..bla,, bla..Un alt act aditional care de fapt era in antiteza cu primul spunea: Daca pleci de la firma, conf art, 45 (nu mai stiu exact care era) trebuie sa platesti 100 de miloane vechi firmei. Acel art. 45 de fapt reprezenta primul act aditional (cursul). Am intrebat care este valoarea cursului: 150 de lei noi. Si atunci cum sa platesc 100 de milioane cand conform art.45 (care spune despre formare profesionala m daca e gresit art. va rog sa ma corectati, conducerea:))..valoarea cursului este de 150 lei.

Trebuie sa fii f.atent. Eu zic sa ii ameninti. Spune-le ca le faci plangere penala pentru abuz in serviciu daca nu isi vad de treaba. Legat de ITM, poti trimite la comisariatul regional alta reclamatie daca nu esti multumit cu raspunsul initial:). Trebuie doar sa fii informat si ii rezolvi:_). Cu mine seful a dat mana dupa 3 zile cand i-am spus de plangere penala..:)
@ user5652

In sesizarea dvs nu ati facut referire si la salariul neplatit? ...
ba da.
am facut referire la salariul neplatit pe lunile martie si aprilie precum si pentru zilele de concediu neefectuate.
..... si apropo de zilele de concediu: eu am facuta cerere de condcediu pe o zi (29 martie 2012), dar ultima data cand am fost sa mai discut cu ei, acestia mi-au zis ca am 2 zile de concediu efectuate (una fiind cea cu cerere si a doua motivand ei ca nu au lucrat intr-o zi si asa am 2 zile de concediu). eu pentru cea de-a doua zi nu am facut nici o cerere si nici nu am semnat nimic.
imi pot baga pe gat o zi de concediu.
in instanta daca ajungem o sa le cer sa prezinte cererea facuta de mine pentru a doua zi de concediu.

Alte discuții în legătură

Formare profesioanala Vioreld Vioreld stie careva daca actele aditionale de formare profesionala (cand angajatorul suporta cheltuielile si in caz de demisie a salariatului acesta sa dea banii ... (vezi toată discuția)
Te pot obliga sa stai minim 3 ani intrun loc de munca? elena-andreea elena-andreea buna seara.am o intrebare si sper sa imi poata da cineva un raspuns...lucrez la o societate comerciala de 6 luni.in momentul in care m-am angajat in contractul ... (vezi toată discuția)
Demisie in caz de formare profesionala xxandra xxandra Buna, sunt in urmatoarea situatie: sunt angajata la o firma, si am semnat contract aditional contractului de munca in care scrie ceva de genul "salariatul care ... (vezi toată discuția)