avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 624 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA TVA extracomunitar
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

TVA extracomunitar

Buna ziua. Am o problema si cautand pe forum nu m-am lamurit. Firma din Romania platitoare de TVA realizeaza un prototip pentru un produs pentru un client din SUA. Factura se emite cu TVA sau nu? Multumesc
Cel mai recent răspuns: Elena TOCU , Avocat 11:33, 14 Mai 2009
Revin cu problema mea.Legat de regimul TVA
Am ajuns la concluzia ca in momentul in care transport bunurile inafara Comunitatii,respectiv in zona libera,fac o livrare de bunuri care intra d.p.d.v. al TVA la art.143(1)(a), adica operatiuni scutite cu drept de deducere.Fac autofactura, la pretul standard din contabilitate, pe baza careia fac declaratia vamala. calculez TVA la val asta si o declar ca atare in decont.
Vanzarea efectiva are loc din zona libera catre diversi clienti din Turcia.Fac factura la un pret mai mare decat cel din declaratia de export.Ce implicatii sunt d.p.d.v. al TVA?Pot lua in considerare prevederile art 132 (1)(a), sa spun ca locul livrarii este statul membru de import?Astfel declar valoarea facturii in decontul de TVA la randul 3, deci scutit de TVA.
ART. 132
Locul livrării de bunuri
(1) Se consideră a fi locul livrării de bunuri:
a) locul unde se găsesc bunurile în momentul când începe expedierea sau transportul, în cazul bunurilor care sunt expediate sau transportate de furnizor, de cumpărător sau de un terţ. Dacă locul livrării, stabilit conform prezentei prevederi, se situează în afara teritoriului comunitar, locul livrării realizate de către importator şi locul oricărei livrări ulterioare se consideră în statul membru de import al bunurilor, iar bunurile se consideră a fi transportate sau expediate din statul membru de import;

Multumesc.
In contextul expus de dvs. se intelege ca duduceti TVA-ul de doua ori.
- la momentul exportului;
- la momentul vanzarii;

Consider ca aveti voie sa deduceti TVA-ul o singura data, cu documentul justificativ, declaratia vamala de export- ECS. Pentru tranzactiile din zona libera nu mai deduceti TVA.

Cand marfurile ies din ZL, le vindeti in FCA ZL Turcia, iar importatori sunt persoanele juridice - cumparatoare, tot aceste persoane juridice vor plati TVA -ul.
Exprimarea mea a fost prea stufoasa, la concluzia dvs. am ajuns si eu.
Problema este ca eu vanzand la alt pret decat cel din declaratia vamala, va trebui sa modific declaratia vamala(acesta e raspunsul celor de la Vama), de fiecare data cand vand din cantitattea exportata initial. Trebuie sa modific ceva si d.p.d.v. al inregistrarilor contabile si al raportarilor legate de TVA?Imi deduc TVA pt diferenta dintre pretul de vanzare si pretul initial?
Poate fi aplicata procedura declararii simplificate si anume se depune declaratie vamala incompleta in baza unei facturi proforme cu valoare estimata, etc. si ulterior declaratia vamala definitiva cu factura comerciala.
Pentru aceasta e prevazut un termen de 30 de zile cu posibilitate de prelungire.
Astfel va reglati inregistrarile contabile cu declaratia vamala definitiva.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Facturare client ue,livrare tara non-ue tommy22 tommy22 buna seara, Avem o livrare de bunuri in Norvegia,facturarea se face catre o tara membra UE. in acest caz, factura se declara in 390 si in intrastat? ... (vezi toată discuția)
Tva exista la export?? mihavasile mihavasile Buna ziua, Vreau sa export carne in tarile din afara spatiului UE.Vama si firma de shipping nu mi iau TVA spunand ca operatiunile de export sunt scutite de ... (vezi toată discuția)
Tva Deliamustata Deliamustata Am urmatoarea speta: O livrare de bunuri unei firme din Cehia platitoare de TVA dar destinatarul final este o firma din Egipt ( firma din Cehia plateste marfa ... (vezi toată discuția)