avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1291 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Cînd pot sã redobândesc permisul auto?
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Cînd pot sã redobândesc permisul auto?


Bună ziua !
Am şi eu mai multe neclarităţi în legătură cu o sentinţă pe care tocmai am primit-o ! Menţionez că, în iulie 2008 am avut un accident de circulaţie care s-a soldat cu moartea unei persoane din maşina cu care m-am ciocnit. De la acea dată până la 31.05.2012 am avut, lunar, o decizie de prelungire a dovezii de circulaţie.Mă interesează ÎN SPECIAL şi URGENT (deoarece sunt şofer profesionist şi, deci, din asta trăiesc) când pot să obţin, din nou, permisul de conducere care, prin această sentinţă, mi-a fost anulat. Din ceea ce ştiam eu, din ceea ce am mai auzit despre astfel de cazuri şi din alte surse, aş putea să mă prezint la examenul de obţinere a noului permis, după UN AN !
De asemeni, menţionez faptul că am citit aceste articole de lege care sunt redate în sentinţa mea dar totuşi nu înţeleg dacă pot să dau de permis după un an de când a fost publicată sentinţa, ce ar trebui să fac în acest sens şi, mai ales, CINE ÎMI POATE SPUNE ACEST LUCRU (dacă există vreo autoritate).
De aceea, vă rog, dacă puteţi să mă ajutaţi să înţeleg această sentinţă pe care o citez :
Curtea de Apel B -Secţia penală şi pentru cauze cu minori- Dosar nr. 7801/197/2011 Decide : În temeiul art.38515 pct.2 lit.d C.pr.pen. admite recursul declarat de Parchetul de pe lângă Judecătoria B împotriva sentinţei penale 2387/2011 a Judecătoriei B, pe care o casează sub aspectul individualizării judiciare a executării pedepsei principale. Rejudecând în aceste limite: Face aplicarea art. 86 ind. 1 Cod pen. şi dispune suspendarea executării pedepsei de 2 an închisoare sub supraveghere pe o durată de 4 ani , care constituie termen de încercare , potrivit art. 86 ind. 2 Cod pen. În temeiul art. 86 ind. 3 Cod pen. pe durata termenului de încercare condamnatul are obligaţia de a se supune următoarelor măsuri de supraveghere din partea Serviciului de Probaţiune de pe lângă Tribunalul B a) să se prezinte, la datele fixate, la judecătorul desemnat cu supravegherea lui sau la Serviciul de protecţie a victimelor şi reintegrare socială a infractorilor; b) să anunţe, în prealabil, orice schimbare de domiciliu, reşedinţă sau locuinţă şi orice deplasare care depăşeşte 8 zile, precum şi întoarcerea; c) să comunice şi să justifice schimbarea locului de muncă; d) să comunice informaţii de natură a putea fi controlate mijloacele lui de existenţă. În temeiul art. 86 ind. 3 al. 3 lit. e Cod pen. pe durata termenului de încercare condamnatul nu va conduce nici un vehicul. În temeiul art. 71 al. 5 Cod pen. dispune suspendarea executării pedepsei accesorii pe durata suspendării sub supraveghere a executării pedepsei închisorii. În temeiul art. 359 Cod pr. pen. atrage atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor art. 86 ind. 4 Cod pen. a căror nerespectare are ca urmare revocarea suspendării pedepsei sub supraveghere. În temeiul art.38515 pct.1 lit.b C.pr.pen. respinge ca nefondat recursul declarat de inculpatul X , partea civilă Y şi societatea de asigurare SC..........SA . Respinge cererea recurentului inculpat X de prelungire a dovezii de circulaţie. a În baza art.192 alin. 2 şi 3 C.pr.pen.obligă recurenţii inculpatul X , partea civilă Y şi societatea de asigurare SC .......SA la plata cheltuielilor de judecată în sumă de câte 100 lei fiecare, restul cheltuielilor judiciare avansate de stat rămânând în sarcina acestuia. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 31.05.2012.
Vă rog să mă ajutaţi să înţeleg dacă POT sau NU POT obţine permisul după un an !



Cred că puteţi şti cu certitudine , chiar de la persoana însărcinată cu suspravegherea, căreia îi veţi putea solicita lămuriri , atunci când vă veţi prezenta la datele fixate .
@Pătraşcu Răzvan, este posibil să aveţi dreptate cu privire la dreptul de a conduce, însă nu cumva cu privire la posibilitatea dobândirii unui nou permis , după trecerea unui an de la rămânerea definitivă a hotărârii de condmanare, nu este afectată de această măsură de supraveghere?
ªtiu că ar suţinerea probei practice presupune şi şofatul, însă, poate, cu acordul celor de la serviciul de probaţiune s-ar putea obţine o derogare. Măsurile de supraveghere dispuse trebuie respectate, dar nu există totşi o rigiditate aşa de mare încât , pentru motive temeinice şi cu titlu provizoriu, să nu se poată deroga de la unele dintre ele.
Ultima modificare: Vineri, 15 Iunie 2012
Ana Cristina Margu Birou de mediator , Mediator
@legally_aid:
Daca considerati ca cei de la serviciul probatiune au puterea sa suspende o obligatie prevazuta in dispozitivul hotararii definitive de condamnare,personal nu mai intru in polemica cu dvstra,totusi utilizatorul trebuie sa stie clar ca pe durata termenului de incercare nu va conduce nici un vehicul.
Mulţumesc foate mult pentru faptul că daţi atenţie şi cazului meu.
Înţeleg din discuţiile dumneavoastră că ar exista posibilitatea ca cei de la serviciul probaţiune sunt cei care pot hotări dacă după un an pot să mă prezint la examen?
@Profesorderomână , când se va implini anul, întrebaţi-i pe cei de la serviciul de probaţiune , dacă veţi putea uza de prevederile art. 116 din OUG 95/2002.
Am lămurit aspectul privind suspendarea pedepselor accesorii, însă una dintre măsurile de supraveghere constă în interdicţia de a conduce vehicule pe perioada termenului de încercare.
Art .116 din ordonanţa susmenşionată permite persoanelor condamnate la pedepse cu suspendarea executării condiţionată şi cu suspendarea executării sub supraveghere, să redobândească permisul după trecerea unui an de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare.
A redobândi permisul, nu înseamnă a conduce vehicule , prin dispozitivul hotărârii vi s-a impus obligaţia de a nu conduce vehicule, şi nu aceea de a nu susţine examenul pentru obţinerea unui nou permis.
Dealtfel, acest aspect îl şi vizează întrebarea dvs. Dacă puteţi susţine examenul, în condiţiile legii. Câtă vreme nu aveţi această înterdicţie şi vă încadraţi in prevederile art. 116 din oug 195 pe 2002, , opinez că puteţi susţine examenul, cu obţinerea permisiunii de a susţine proba practică , de la judecătorul însărcinat cu suspravegherea dvs.
Din păcate nu am nicio speţă similară acum, pentru a vă oferi vreo certitudine. Încerc doar să vă explic ceea ce prevede legea. După cum v-am explicat şi în mesajele private, susţin ideea de a ţine cont de părerea avocatului dvs., cu care veţi colabora şi în continuare, pentru orice demers efectuat în termenul de încercare.
Ultima modificare: Vineri, 15 Iunie 2012
Ana Cristina Margu Birou de mediator , Mediator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna! ma poate lamuri cineva ? moritsu moritsu \\" In baza dispozitiilor art. 71 alin 1, 2 C.pen. aplica inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor prevazute de art 64lit. (a) teza a II-a si ... (vezi toată discuția)
Cerere atasat la rechizitoriu Ioananiculae26 Ioananiculae26 Am primit o comunicare de rechizitoriu in care mi s-a gresit starea civila. Obiectul cauzei: conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor ... (vezi toată discuția)
Noul cod penal/redobandire permis auto Andrusca86 Andrusca86 Solutia pe scurt: Decizia penală nr. 840 din 09 mai 2013. În baza art. 385 ind. 15 pct. 2 lit. d cod de procedură penală admite recursurile declarate de ... (vezi toată discuția)