avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1289 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Nedumerire...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Nedumerire...

Bună seara. Vă rog frumos să mă lămuriţi şi pe mine o chestie. Am trecut cu maşina peste marcajul continuu şi oamenii de bine mi-au luat permisul, în data de 28 iulie 2008, pentru 30 de zile.(Off-topic pt care vă rog să mă iertaţi:D ştiu pe unul care a trecut cu maşina peste doi oameni şi a rămas cu permisul, dar el a fost pe plajă...) Am făcut contestaţie, mi-au dat permisul înapoi, şi de atunci până la data de azi mă tot judec cu ei. Există vreun termen în care fapta să se prescrie şi eu să nu le mai dau permisul înapoi? De când curge acest termen? ªtiu că era o prevedere prin legea circulaţiei care spunea că dacă instanţa nu dă o soluţie în termen de un an de la data săvârşirii faptei aceasta se prescrie. Acum alineatul acela s-a abrogat şi termenele ar trebui să fie după ordonanţa 2/2002 care reglemenează contravenţiile. NU ştiu, de aceea întreb: există vreo şansă să nu le mai dau permisul înapoi, chiar dacă instanţa de judecată îmi respinge plângerea?
Cel mai recent răspuns: eugen68octavian , utilizator 19:47, 31 Ianuarie 2009
Hai să răspund tot eu ca să nu-i las pe alţii în ceaţă. M-am interesat pe la diverse persoane care le au cu legile şi mi-au zis că termenul de prescripţie în acest caz e de 5 ani. Mai precis se aplică prevederile codului fiscal în legătură cu prescrierea amenzilor contravenţionale... În termenul acesta vă caută băieţii şi în gaură de şarpe... Deci dacă sunteţi în situaţia de a preda permisul după o plângere respinsă plecaţi din ţară sau de la domiciliul trecut în C.I. cam 5 ani şi o zi de la rămânerea definitivă şi irevocabilă a hotărârii şi apoi veniţi şi le fluturaţi pe la nas oamenilor de bine de la rutieră pv de contravenţie că n-au ce vă face:P. Dar 5 ani e mult rău de tot aşa că mai bine îl daţi şi scăpaţi... Afară de faptul în care n-aveţi pe cineva în parlament.=D>:D
Art. 118. - (1) Împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiilor se poate depune plângere, în termen de 15 zile de la comunicare, la judecătoria în a cărei rază de competenţă a fost constatată fapta.
(2) Plângerea suspendă executarea amenzilor şi a sancţiunilor contravenţionale complementare de la data înregistrării acesteia până la data rămânerii definitive şi irevocabile a hotărârii judecătoreşti.
(3) Dovada înregistrării plângerii depuse la judecătorie în termenul prevăzut la alin. (1) se prezintă de contravenient la unitatea de poliţie din care face parte agentul constatator, care va efectua menţiunile în evidenţe şi îi va restitui permisul de conducere.
(4) În termen de 15 zile de la data rămânerii definitive şi irevocabile a hotărârii judecătoreşti prin care instanţa a respins plângerea împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiei, contravenientul este obligat să se prezinte la serviciul poliţiei rutiere care îl are în evidenţă pentru a preda permisul de conducere.
(5) Neprezentarea contravenientului în termenul prevăzut la alin. (4), în mod nejustificat, atrage majorarea cu 30 de zile a duratei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce.

Iar pe undeva prin Regulament (art 209) scrie ca
Suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule operează în ziua următoare celei în care a fost predat permisul de conducere sau, după caz, a expirat termenul de predare a acestuia.

Voi cum ...puneti cap la cap cele 2 texte ?
Politia zice ca suspendarea opereaza numai de la ...predare. (facand, se pare, abstractie de momentul expirarii termenului de predare - nu stiu daca toti, dar stiu sigur pe unii)
Pai si daca .. eu ti-l predau in 2015? :-/ (apropos: eu nu conduc din 3 motive: femeie, blonda si ...prea chioara)

Nu ar fi mai ...logic (discutam de principiu, chiar daca n-ar fi pe placul unora) sa se considere ca, si in cazul in care nu l-ai predat in 15 zile, permisul e totusi supendat din ziua urmatoare celei in care a expirat termenul de predare ? (cu toate consecintele care curg de aici ...o eventuala conducere cu permis suspendat?)

Sau ...:tomato: ..visez eu urat?

Până în 2015 stimată doamnă vă caută băieţii cu ochi albaştrii şi-n gaură de şarpe...Normal ar fi să aplice textul de lege adică aşa cum aţi spus să îţi suspende permisul a doua zi după expirarea termenului de recurs pentru prima instanţă sau de la pronunţarea hot definitive şi irevocabile, nu să aştepte să ţi-l ia efectiv, că până la urmă permisul e al meu, l-am plătit am dat examen pentru el, ei trebuie să-mi suspende doar dreptul de a conduce nu să mi-l ia din buzunar. Să te înştiinţeze că nu ai dreptul să conduci pentru 30 60 90 de zile, fără majorări anapoda şi dacă te ţine să conduci conduci pe barba ta. Însă se poate întâmpla să mergi pe undeva pe la Cuca Macăii şi miliţistul de acolo să habar nu aibă de asta şi ăştia sunt sensibili rău dacă există vreo posibilitate să-i tragi în piept, că baza de date unitară n-au, dar Logane de 70000 de euroi au...
Dacă te duci la miliţie să predai permisul fără hot judecătorească ştampilată definitivă şi irevocabilă miliţiştii nu ţi-l iau că aşa "e" ei capete pătrate....Pun carul înaintea boilor de multe ori. Eu am fost în situaţia asta, cu hot din primă instanţă am mers la poliţie să-l predau şi nenea miliţistu de acolo de la ghişeu a zis că nu mi-l ia pentru că programul de calculator îi cere să introducă numărul de hotărâre definitivă şi irevocabilă, altfel îl dau degeaba nu începe să curgă suspendarea...(eu cu permis dar fără permis) Aşa că... am făcut recurs. ªi asta ziceam că fiind întâmplată problema în alt judeţ decât în cel cu onoare stau, hot jud definitivă şi irevocabilă de la instanţă va veni acasă exact a doua zi după paştele cailor dar... miliţiştii, spun că n-am dat interes şi în loc de 30 de zile au să-mi dea 60 că nu l-am depus în termen de 15 zile de la pronunţare, (aici uită de luarea la cunoştiinţă) Am spus acolo când m-am dus cu permisul să-l predau că opţiunea de recurs îmi aparţine şi voi scrie pe spatele hot jud că nu fac recurs... Ţi-ai găsit să te înţelegi cu capete pătrate??? #-oÎn ruptul capului NU.
eugen68octavian a scris:

Până în 2015 stimată doamnă vă caută băieţii cu ochi albaştrii şi-n gaură de şarpe...

Dacă te duci la miliţie să predai permisul fără hot judecătorească ştampilată definitivă şi irevocabilă miliţiştii nu ţi-l iau că aşa "e" ei capete pătrate....Pun carul înaintea boilor de multe ori. Eu am fost în situaţia asta, cu hot din primă instanţă am mers la poliţie să-l predau şi nenea miliţistu de acolo de la ghişeu a zis că nu mi-l ia pentru că programul de calculator îi cere să introducă numărul de hotărâre definitivă şi irevocabilă, altfel îl dau degeaba nu începe să curgă suspendarea...(eu cu permis dar fără permis)

Pe mine pot sa ma caute doar ca sa-mi ia ...caii de la bicicleta...
Pe de alta parte, nu inteleg de ce sa-l caute pe om daca, atunci cand se duce el insusi sa-l predea, ei il trimit la plimbare pentru te miri ce motive? (lasand la o parte faptul ca ei sunt parte in cauza in care s-a pronuntat hotararea si ca aceasta li se comunica si lor.)
Eu il puneam pe nenea de la ghiseu sa-mi dea in scris de ce nu mi-l ia.

Adica...zau daca pricep...Dupa acest mod de a proceda, suspendarea ar depinde...dupa capul lor...,exclusiv de momentul cand vrea muschiul detinatorului sa predea carnetul. Ceea ce n-are logica...juridica. Poate doar militieneasca, pentru ca sanctiunea nu are cum sa depinda exclusiv de vointa sanctionatului.

Foarte corect suneţi şi vă mulţumesc pentru răspuns. Însă vă rog să mă credeţi, mi s-a întâmplat chestia asta, M-am dus cu hotărârea din primă instanţă în care mi se respinsese plângerea, să dau permisul şi ei nu mi l-au luat. De dat în scris motiv... cred că glumiţi.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prescriptie suspendare permis romi_codrean romi_codrean salut as vrea sa aflu pareri in urmatoarea speta cu care se confrunta un coleg in mai 2007 a fost surpris in timp ce circula in localitate cu 104 km/h adica ... (vezi toată discuția)
Daca se prescrie amenda pt neprimirea p.v densorean densorean daca se prescrie amenda pt.neprimirea p.v conform o.g 2 2001 art.14 se prescrie si suspendarea dreptului de a conduce autovehicole acsta fiind suspendat pt ... (vezi toată discuția)
Termen prescriere raulTM raulTM Buna ziua.Spuneti-mi va rog dupa cat timp se prescrie o sentinta judecatoreasca privind suspendarea permisului de conducere?Va multumesc (vezi toată discuția)