avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 581 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... accesare date personale
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

accesare date personale

as vrea sa stiu daca un anume politist mi-a verificat datele personale din simpla curiozitate fara a fi anchetat sau a avea dosar penal si ce pot sa fac in privinta aceasta
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 21:52, 12 Iulie 2012
nu cred ca puteti dovedi ca acel politist a incalcat vreo norma de drept.
Din simpla curiozitate politistul nu are dreptul sa faca legitimare si verificare a datelor personale.
LEGE Nr. 218 din 23 aprilie 2002
privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei Române
ART. 31
(1) În realizarea atribuţiilor ce îi revin, potrivit legii, poliţistul este învestit cu exerciţiul autorităţii publice şi are următoarele drepturi şi obligaţii principale:
a) să legitimeze şi să stabilească identitatea persoanelor care încalcă dispoziţiile legale ori sunt indicii că acestea pregătesc sau au comis o faptă ilegală;
Este extrem de greu sa demonstrati dvstra ca respectivul politist a facut acest lucru din pura curiozitate,nu aveti ce sa faceti in aceasta privinta.
Probabil ca se gandeste la un proces in stil american.
In Romania nu prea se merita datorita faptului ca se acorda daune foarte mici pentru asa ceva.
Din acest motiv si abuzurile din partea organelor de politie pot fi destul de dese...
Daca un politist iti verifica datele personale in bazele de date se numeste ,,interogare" a bazei de date. Legitimarea unei persoane se face cand aceasta este de fata. Nici in acest caz nu aveti de unde sa stici daca este sau nu curiozitatea politistului. La urma urmei cu asta se ocupa ... controalele de rutina, filtrele, etc. Ei sunt curiosi ca nu cumva sa fi consumat alcool, ca nu cumva sa fii vreun infractor. Atat timp cat prelucrarea si accesul la datele dvs sunt efectuate conform operatorului de date cu caracter personal nu aveti de ce sa va faceti griji. Datele dvs sunt prelucrate in foarte multe institutii, fie ele de stat sau private.

Alte discuții în legătură

Dreptul de a legitima ContSters292683 ContSters292683 Buna ziua, 1. In ce conditii un politist/jandarm are dreptul de a legitima o persoana pe strada? 2. Exista \\"control de rutina\\" ? 3. In ce conditii un ... (vezi toată discuția)
Am dreptul sa refuz sa ma legitimez in fata politiei romane daca ... AlphaCygnus AlphaCygnus Am dreptul sa refuz sa ma legitimez in fata politiei romane daca nu au motive sa ceara aceasta legitimare? Din cate stiu \"controlul de rutina\" nu exista in ... (vezi toată discuția)
Unde incepe si unde se termina abuzul politiei? heiz heiz Buna ziua, astazi ma aflam mai departe de casa, lucru incriminator ar spune unii, impreuna cu un amic in jurul orei 22:30 langa parcarea unui bloc, mai exact ... (vezi toată discuția)