avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 617 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţii politice şi legislaţie ... Referendum si cvorum
Discuție deschisă în Discuţii politice şi legislaţie electorală

Referendum si cvorum

cum credeti ca se impaca (cum se justifica) decizia Curtii Constitutionale a Romaniei care a hotarat marti ca, pentru validarea scrutinului de demitere a presedintelui romaniei, la vot trebuie sa se prezinte cel putin jumatate plus unul dintre cetatenii inscrisi in listele electorale (cvorum de participare) cu CODUL DE BUNE PRACTICI ÎN MATERIE DE REFERENDUM AL COMISIEI EUROPENE PENTRU DEMOCRAŢIE PRIN DREPT (COMISIA DE LA VENEŢIA) Adoptat de Consiliul pentru Alegeri Democratice la cea de-a 19a reuniune(Veneţia, 16 decembrie 2006) şi de Comisia de la Veneţia la cea de-a 70a Sesiune Plenară (Veneţia, 16-17 martie 2007)?

7. Cvorum

Nu se recomandă următoarele:

a. un cvorum (prag, procentaj minimal) de participare, întrucât îi asimilează pe cei care se abţin cu partizanii votului negativ;

b. un cvorum de aprobare (acceptarea de către un procentaj minimal din numărul
alegătorilor înscrişi), întrucât riscă să creeze o situaţie politică dificilă în cazul când proiectul este adoptat cu o majoritate simplă, inferioară însă cvorumului (pragului) necesar.


[ link extern ]

justificarea comisiei europene...

50. Bazându-se pe experiența pe care o are în domeniul referendumurilor, Comisia de la Veneția a decis să recomande ca nicio hotărâre să nu fie luată cu privire la regulile cvorumului.

51. Un cvorum de participare (un procentaj minim) înseamnă că este în interesul unei propuneri a opoziției să se abțină decât să voteze împotriva lui. Spre exemplu, dacă 48% din electorat este în favoarea propunerii, 5% sunt împotrivă și 47% tind să se abțină, cei 5% din adversari trebuie doar să părăsească cabina de vot pentru a-și impune punctul de vedere, deși sunt cât se poate de clar în minoritate. În plus, absența lor din campanie cel mai probabil va crește numărul de abțineri și, astfel, cel mai probabil cvorumul nu va fi atins.

Încurajarea fie a abținerii de la vot fie a impunerii punctului de vedere al minorității nu este sănătoasă pentru democrație . Mai mult, există o mare tentație de falsificare(denaturare) a ratei de participare în fața opoziției slabe.

52. Un cvorum de aprobare (acceptarea unui procent minim al votanților înregistrați) poate fi, de asemenea, neconcludent. Poate fi atât de mare încât să facă excesiv de dificilă schimbarea. Dacă un text este aprobat – chiar și cu o rată substanțială – de către o majoritate a votanților fără ca cvorumul să fie atins, situația politică devine extrem de dificilă/apăsătoare pentru că majoritatea va simți că a fost privată de victorie fără a exista un motiv adecvat; riscul ca rata de participare să fie falsificată (denaturată) este același ca în cazul cvorumului de participare....


full text:
[ link extern ]

... sau n-are nicio justificare (democratica) decizia curtii constitutionale a romaniei (e data numai asa, sa ajute/favorizeze una din parti- practic, sa faca imposibila demiterea lui traian basescu)?









Ultima modificare: Vineri, 13 Iulie 2012
ContSters257414, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters257414 , utilizator 00:29, 28 Iunie 2013
Conform CCR, obiectia de neconstitutionalitate a dispozitiilor proiectului legislativ a fost respinsa de magistrati in cadrul sedintei de miercuri. "Curtea Constitutionala, cu majoritate de voturi, a respins obiectia de neconstitutionalitate a dispozitiilor Legii pentru modificarea si completarea Legii nr.3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului", anunta institutia pe site-ul propriu.

In acelasi timp, insa, magistratii CCR au constatat ca dispozitiile proiectului de lege sunt constitutionale in masura in care nu se aplica referendumurilor organizate in decurs de un an de la data intrarii in vigoare a legii.


CCR a decis: Pragul de 30% la referendum se va aplica abia la un an de la intrarea in vigoare
www.avocatnet.ro/content/art...

asta inseamna ca sunt constitutionale (dispozitiile proiectului de lege) la un an de la intrarea in vigoare...

pai asa puteau sa zica, nu la 1 an (de ce 1 (unu) an:rolleyes:, de unde pana unde?!), ci la 3 luni, sau la 30 de ani de la intrarea un vigoare a legii!:slap:

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am votat sau nu la referendum 2012 freeanifer freeanifer Consider interesanta situatia fiecaruia. Eu de exemplu peste 15 minute ma duc sa votez. Invit pe cei care doresc sa spuna daca au votat sau nu vor vota sau ... (vezi toată discuția)
Comisia de la venetia : guvernul ponta a respectat statul de drept si constitutia la referendum n53 n53 Supun discuției din partea celor interesați pe acest forum a următoarelor aspecte : [b]Comisia de la Venetia : guvernul Ponta a respectat statul ... (vezi toată discuția)
Care credeti ca va fi rezultatul referendumului din 29.07.2012? Cabinet de Avocat Cabinet de Avocat "Stan Petru Radu" 1. Se vor prezenta la urne [b]50%+1[/b] dintre alegatori? 2. Care va fi procentajul [b]Pro si Contra[/b] demiterii presedintelui? (vezi toată discuția)