avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1242 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediul de odihna de 21 de zile este obligatoriu?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediul de odihna de 21 de zile este obligatoriu?

Buna ziua!Doresc sa stiu daca concediu de odihna este obligatoriu pentru angajat?Eu lucrez la o firma si doresc sa nu iau acest concediu.Patronii zic ca trebuie neaparat sa il iau.Chiar asa este?Cum pot scapa de el?Eu nu vreau sa iau acest concediu pentru ca am luat concediu 10 zile anul acesta si am luat un salariu foarte mic plus bonuri taiate.Va rog foarte mult sa ma ajutati!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:08, 19 Iulie 2012
Art. 146. [efectuarea şi compensarea concediului de odihnă]
(1) Concediul de odihnă se efectuează în fiecare an.
(2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), efectuarea concediului în anul următor este permisă numai în cazurile expres prevăzute de lege sau în cazurile prevăzute în contractul colectiv de muncă aplicabil.
(3) Angajatorul este obligat să acorde concediu, până la sfârşitul anului următor, tuturor salariaţilor care într-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihnă la care aveau dreptul.
(4) Compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat este permisă numai în cazul încetării contractului individual de muncă.
Art. 149. [regula efectuării în natură a concediului programat]
Salariatul este obligat să efectueze în natură concediul de odihnă în perioada în care a fost programat, cu excepţia situaţiilor expres prevăzute de lege sau atunci când, din motive obiective, concediul nu poate fi efectuat.
Regula in materie este efectuarea CO in fiecare an , exceptie facand situatiile prevazute de lege sau în contractul colectiv de muncă aplicabil.

deci in concluzie "Nu vreau concediu" nu exista!:( sincer e o lege tampita.Pur si simplu nu ma simt obosit.Multumesc de raspuns!O zi buna
CO este un drept al salariatului si nu o obligatie a acestuia ...

Alte discuții în legătură

Cerere co pt anul trecut seby_red_dogg seby_red_dogg Buna ziua. Va rog sa-mi spuneti daca stiti cumva vreo reglementare noua prin care se spune ca nu mai trebuie intocmita cerere pentru concediu de odihna pe anul ... (vezi toată discuția)
Recuperare bani pe concediul de odihna neefectuat dragos_te28 dragos_te28 cum iti poti recupera banii pe concediul de odihna de anul trecut? (vezi toată discuția)
Concediu de odihna catimicu catimicu Buna ziua, La firma care lucrez seful meu nu mi-a acordat concediu de odihna pe motiv ca nu are cine sa ma inlocuiasca dar totusi m-a pus sa fac o cere de ... (vezi toată discuția)