avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1370 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe profit contract cu CAS pentru PFA
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe profit

contract cu CAS pentru PFA

Salut!
Mi-am facut PFA de cam jumatate de an si am inteles ca trebuie sa inchei un contract si cu casa de asigurari de sanatate, dar ca nu ar fi obligatoriu.
Intrebarea mea este : acest contract este optional pentru PFA, sau este obligatoriu?
Si daca este, trebuie incheiat la o anumita perioada de la infiintarea PFA-ului?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: george16 , utilizator 20:47, 13 Ianuarie 2010
buna tuturor!
Sunt traducator autorizat-pfa si chiar azi am fost pe la CAS sa inchei si eu contract cu ei. Imi desfasor activitatea de mai bine de un an dar inca nu am platit nimic la ei pana acum (mi-au zis de o contributie de 31 si ceva% din venitul pe care il voi trece in contract). Mi-au spus si ca trebuie sa platesc din urma contributia pt veniturile pe care le-am realizat in 2008, ceea ce inseamna destul de multi bani :(( Eu credeam ca incep sa platesc din momentul in care inchei contractul, nu retroactiv...
Voi ce stiti despre asta? Sa ma astept la aceeasi veste si de la cei de la CASS?
Am si eu un PFA din anul 2005. Platesc impozit pe norme de venit si PFA-ul este singura sursa de venit (nu sunt salariat in alta parte).
NU am avut NICIODATA contract cu Casa de asigurari de sanatate, si nici NU DORESC sa am vreodata.

Din ce am citit aici, si din legea 95/2006, am reusit sa extrag urmatoarele:
ART. 211 alineatul 1:
(1) Sunt asigurati, potrivit prezentei legi, toti cetatenii romani cu domiciliul in tara, precum si cetatenii straini si apatrizii care au solicitat si obtinut prelungirea dreptului de sedere temporara sau au domiciliul in Romania si fac dovada platii contributiei la fond, in conditiile prezentei legi. In aceasta calitate, persoana in cauza incheie un contract de asigurare cu casele de asigurari de sanatate, direct sau prin angajator, al carui model se stabileste prin ordin al presedintelui CNAS cu avizul consiliului de administratie.

ART. 213 alineatul 4:
(4) Categoriile de persoane care nu sunt prevăzute la alin. (1) şi (2) au obligaţia să se asigure în condiţiile art. 211 şi să plătească contribuţia la asigurările sociale de sănătate în condiţiile prezentei legi.

ART. 257 alineatul 1:
(1) Persoana asigurata are obligatia platii unei contributii banesti lunare pentru asigurarile de sanatate, cu exceptia persoanelor prevazute la art. 213 alin. (1).

ART 258 alineatul 3::
(3) Nerespectarea prevederilor art. 257 alin. (1) duce la diminuarea pachetului de servicii de baza, potrivit prevederilor art. 220. Diminuarea pachetului de servicii de baza are loc dupa 3 luni de la ultima plata a contributiei

Intrebari:
- Ce se intimpla daca nu imi indeplinesc "obligatia" de a ma asigura la CJAS (in afara de faptul ca nu beneficiez de servicii medicale in spitalele de stat, nu pot avea un medic de familie, ...)?
- Exista alta lege/ordonanta/hotarire care stabileste alte consecinte si/sau infractiuni in afara de articolul 258 din legea 95/2006 (citat mai sus) in cazul in care NU am incheiat un contract cu CJAS si NU am platit CASS?

Mentionez inca odata ca NU am beneficiat vreodata de servicii medicale in nici o unitate medicala de stat, si nici nu doresc sa beneficiez vreodata in viitor.

Ultima modificare: Joi, 18 Iunie 2009
calin_gocan, utilizator
platiti CASS aferent venitului obtinut si declarat la fisc, penalitat/dobanzi de intarziere, amenda nedepunere declaratii
In calitate de PFA sunteti obligat
mihaela_cva a scris:

platiti CASS aferent venitului obtinut si declarat la fisc, penalitat/dobanzi de intarziere, amenda nedepunere declaratii
In calitate de PFA sunteti obligat

Mentionez inca odata ca NU am acest contract cu CJAS/CNAS:
[ link extern ]

Deci NU am calitatea de asigurat. Intrebarea mea era ce se intimpla in cazul in care NU imi indeplinesc "obligatia" de a deveni asigurat (nu discut temeiul legal/constitutional prin care o persoana este "obligata" sa se asigure la CNAS ...)

Deci, despre ce declaratii este vorba?
legea spune ca sunteti obligat la plata, iar in vederea platii si obtinerii asigurarii faceti contract
Nici mie nu imi place impozitul minim forfetar, dar ce pot sa fac? mai mult de a actiona in justitie ...sunt obligata sa il platesc

Alte discuții în legătură

Cass Serban Aurel Serban Aurel Daca am un contract de munca pe durata nedeterminata si un PFA, de cate ori trebuie sa platesc contributia pentru CASS (vezi toată discuția)
Contributie cass iulius dogan iulius dogan Buna ziua, Sunt un PFA inregistrat in iunie 2009 si am platit 5.5% CASS + 0.85% CM din venitul estimat pentru 2009. Pe langa venitul realizat pe PFA mai am ... (vezi toată discuția)
Asigurari de sanatate - salariat si pfa dacibeze dacibeze Plata asigurarilor de sanatate in cazul in care esti salariat si ai si un P.F.A. este obligatorie? (vezi toată discuția)