avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1315 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Concluzii doar prin avocat la toate instantele
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Concluzii doar prin avocat la toate instantele

Art. 83. - (1) In fata primei instante, precum si in apel, persoanele fizice pot fi reprezentate de catre avocat sau alt mandatar. Daca mandatul este dat unei alte persoane decat unui avocat, mandatarul nu poate pune concluzii asupra exceptiilor procesuale si asupra fondului decat prin avocat, atat in etapa cercetarii procesului, cat si in etapa dezbaterilor.
(2) In cazul in care mandatarul persoanei fizice este sot sau o ruda pana la gradul al doilea
inclusiv, acesta poate pune concluzii in fata oricarei instante, fara sa fie asistat de avocat, daca
este licentiat in drept.

(3) La redactarea cererii si a motivelor de recurs, precum si in exercitarea si sustinerea recursului, persoanele fizice vor fi asistate si, dupa caz, reprezentate, sub sanctiunea nulitatii, numai de catre un avocat, in conditiile legii, cu exceptia cazurilor prevazute la art. 13 alin. (2).

(4) In cazul contestatiei in anulare si al revizuirii, dispozitiile prezentului articol se aplica in mod corespunzator.

Reprezentarea conventionala a persoanelor juridice
Art. 84. - (1) Persoanele juridice pot fi reprezentate conventional in fata instantelor de judecata numai prin consilier juridic sau avocat, in conditiile legii.

(2) La redactarea cererii si a motivelor de recurs, precum si in exercitarea si sustinerea recursului, persoanele juridice vor fi asistate si, dupa caz, reprezentate, sub sanctiunea nulitatii, numai de catre un avocat sau consilier juridic, in conditiile legii.

(3) Dispozitiile alin. (1) si (2) se aplica in mod corespunzator si entitatilor aratate la art. 56 alin. (2).


prn urmare, rezulta de aici ca mandatarii
[nu mai pot pune ni un fel de concluzii la instantele de fond, cum prevedea vechiul cod ce procedura civila,atat in etapa cercetarii procesului, cat si in etapa dezbaterilor.
, prin umrare practica prin care un mandatar prin procura ducea procesul pana la finalizare si punea concluzii scrise inceteaza, Noul cod prevazand expres ca mandatarul nu poate pune concluzii asupra exceptiilor procesuale si asupra fondului decat prin avocat,.
Incluzandu-se explicit si faza cercetarii inseamna ca practic, manadatarul nu mai poate efectua, nici un act procesual in instanta, orice discutie juridica in contradictoriu in instanta fiind obligatorie a fi facuta prin avocat!

astept opiniile voastre...
da. sunt de aceasi parere.in textul legal se prevede stirct termenul de avocat , adica cel ce exercita profesia conform Legii 51 republicata si Statutului avocatilor.mai ales ca exercitarea fara drept a profesiei de avocat constiue infractiune!
Nu stiu de ce am senzatia ca dupa o perioada se vor modifica mai multe articole din acest cod de procedura civila. Dupa tipete si vaiete ca lumea nu are bani cum sa-si angajeze un avocat, o sa vedeti ca se vor schimba lucrurile. Au incercat ei sa usureze si munca instantei si sa mai dea si o gura de oxigen avocaturii, dar glasul multimii se pare ca va triumfa.
Greu de spus...

Parerea mea este ca se poate modifica legislatia referitoare la asistenta juridica gratuita referitor la cuantumul veniturilor.
Partajele reprezinta o problema foarte mare pentru oameni deoarece taxele de timbru sunt destul de ridicata si sa isi angajeze si avocat ar putea sa fie destul de complicat sub aspect financiar daca partile nu se inteleg.
O problema ar putea insa sa o constituie faptul ca acesti bani s-ar achita din bugetul de stat ( ma refer la asistenta juridica gratuita ) si statul nu este prea darnic...

Pe de alta parte, nu cred ca ar fi chiar imposibil ca un om sa isi permita sa isi angajeze avocat daca vrea cu adevarat deoarece onorariile intre avocati difera foarte mult la unele procese iar la altele sunt destul de reduse.

Cred ca oamenii ar mai avea la dispozitie si posibilitatea de a-si cauta avocat din timp, sa existe ceva la modul unui contract de asistenta juridica de tipul asigurarilor medicale in care sa se plateasca cate putin lunar si sa se adune un fond.
Ma refer la situatia de a-si alege singur avocatul si nu la un sistem de tipul asigurarilor de sanatate in care sa cotizeze catre stat.
Eu nu inteleg unde vedeti marea schimbare. Nici in actuala reglementare nu era posibil sa depui concluzii orale in fata Instantei in calitate de mandatar. Ce-i schimbat acum? Unde-i marea noutate?
Nu inteleg de ce numai avocatii pot depune concluzii orale, dar asta-i alta problema.
imi pot reprezenta angajatorul intr-un litigiu de milioane de Eur si nu imi pot reprezenta sotia intr-un litigiu de 100 lei?
Ha?
ca sa intru in barou trebuie sa tocesc mai rau ca in facultate, sa dau subiecte de sinteza la 40 ani, dupa 15 ani de litigii, inclusiv la ICCJ? E normal, in conditiile in care cei mai slabi studenti dintre colegii mei au fost facuti avocati doar in baza unui interviu si a doua semnaturi de la 2 avocati? Unde-i egalitatea?
stagiarii dau examen grila la definitivat si cei cu vechime in functie juridica dau sinteza? E normal?
Dupa ce ai o groaza de avocati prost pregatiti, te gandesti sa iti faci casta. Mi se pare nedrept.
Pana acum prin concluzii se interpretau doar concluziile finale.prin urmare mandatarul , la judectorie putea efectua acte in cercetarea judectoreasca( propunea probe, facea cereri discuta exceptii) acum nu mai poate sa propuna macar probe, ci doar prin avocat. prin urmare procesul este blocat. nu mai vorbesc de exceptii , ce se judeca cu prioritate. la recurs nu mai poate face nimic existand sanctiunea nulitatii daca cererea nu este redactata de avocat .
la restul nu ma pricep....este o chestiune de organizarea profesiei de avocat, nu tine de subiectul in speta, aplicarea Noului cod de procedura.
dupa opinia mea trebuie sa se dea un examen serios pentru absolut toata lumea...asa cum nici noi, avocatii nu ne putem face notari sau magistrati fara examen:D...nu mai vorbesc ofiteri de politie sau magistrati militari.....nu vad de ce toate profesiile sunt protejate iar avocatura sa nu fie ?


si dupa parerea mea solutia ar fi cea pe care o da colegul Lascoschi.



Cred ca oamenii ar mai avea la dispozitie si posibilitatea de a-si cauta avocat din timp, sa existe ceva la modul unui contract de asistenta juridica de tipul asigurarilor medicale in care sa se plateasca cate putin lunar si sa se adune un fond.
Ma refer la situatia de a-si alege singur avocatul si nu la un sistem de tipul asigurarilor de sanatate in care sa cotizeze catre stat.


acesta este rezolvarea civilizata si folosita in toate tarile civiliazate...nu gratuitati peste gratuitati acordatate oricui oricum doar ca, in ultimul moment se gandeste sa faca actiuni..trebuie sa se responsabilizeze un pic si societatea
Ultima modificare: Vineri, 17 August 2012
Antoanela Geaman, Avocat

Alte discuții în legătură

Mandatarul consilier juridic nu poate pune concluzii în instanþã?! Niunin Tiberiu Niunin Tiberiu Art. 68 alin. 4 C.p.civ. s-a modificat cumva şi nu îi mai este recunoscut dreptul mandatarului consilier juridic de a formula concluzii în instanţă şi ... (vezi toată discuția)
Pot reprezenta o ruda in instanta? lylygry lylygry eu in calitate de fiica il pot reprezenta in instanta pe tatal meu pe baza unei procuri notariale? dar pe bunica mea? va rog, daca puteti, sa imi ... (vezi toată discuția)
Mandat de reprezentare doberv doberv daca un prieten are pe rol un proces civil si nu stie ce sa vorbeasca in instanta si este si emotiv daca imi face mandat de reprezentare prin notar ma pot duce ... (vezi toată discuția)