avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1233 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Concluzii doar prin avocat la toate instantele
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Concluzii doar prin avocat la toate instantele

Art. 83. - (1) In fata primei instante, precum si in apel, persoanele fizice pot fi reprezentate de catre avocat sau alt mandatar. Daca mandatul este dat unei alte persoane decat unui avocat, mandatarul nu poate pune concluzii asupra exceptiilor procesuale si asupra fondului decat prin avocat, atat in etapa cercetarii procesului, cat si in etapa dezbaterilor.
(2) In cazul in care mandatarul persoanei fizice este sot sau o ruda pana la gradul al doilea
inclusiv, acesta poate pune concluzii in fata oricarei instante, fara sa fie asistat de avocat, daca
este licentiat in drept.

(3) La redactarea cererii si a motivelor de recurs, precum si in exercitarea si sustinerea recursului, persoanele fizice vor fi asistate si, dupa caz, reprezentate, sub sanctiunea nulitatii, numai de catre un avocat, in conditiile legii, cu exceptia cazurilor prevazute la art. 13 alin. (2).

(4) In cazul contestatiei in anulare si al revizuirii, dispozitiile prezentului articol se aplica in mod corespunzator.

Reprezentarea conventionala a persoanelor juridice
Art. 84. - (1) Persoanele juridice pot fi reprezentate conventional in fata instantelor de judecata numai prin consilier juridic sau avocat, in conditiile legii.

(2) La redactarea cererii si a motivelor de recurs, precum si in exercitarea si sustinerea recursului, persoanele juridice vor fi asistate si, dupa caz, reprezentate, sub sanctiunea nulitatii, numai de catre un avocat sau consilier juridic, in conditiile legii.

(3) Dispozitiile alin. (1) si (2) se aplica in mod corespunzator si entitatilor aratate la art. 56 alin. (2).


prn urmare, rezulta de aici ca mandatarii
[nu mai pot pune ni un fel de concluzii la instantele de fond, cum prevedea vechiul cod ce procedura civila,atat in etapa cercetarii procesului, cat si in etapa dezbaterilor.
, prin umrare practica prin care un mandatar prin procura ducea procesul pana la finalizare si punea concluzii scrise inceteaza, Noul cod prevazand expres ca mandatarul nu poate pune concluzii asupra exceptiilor procesuale si asupra fondului decat prin avocat,.
Incluzandu-se explicit si faza cercetarii inseamna ca practic, manadatarul nu mai poate efectua, nici un act procesual in instanta, orice discutie juridica in contradictoriu in instanta fiind obligatorie a fi facuta prin avocat!

astept opiniile voastre...
Irina S. a scris:

1.D.na, mai documentati-va in privinta asistentei juridice prin procurator (mandatar neavocat)!
Mandatarul neavocat, in baza procurii judiciare poate DOAR reprezenta partea care i-a incredintat acest mandat.
Asistenta juridica poate oferi doar avocatul!

2. Mandatul cu tilu oneros dat unei persoane fizice (neavocat) trebuie declarat de catre mandatar (ca venit) la finante in vederea impozitarii. Cei de la finante sunt interesati sa incaseze taxele aferente sumelor declarate si..cam atat.
Daca nu ati vazut dvs. un astfel de mandat nu inseamna ca el nu exista.


as dori sa imi indicati si temeiul legal al celor sustinute.....ca sa vad ca exista!:D

in ce priveste plata taxelor si impozitelor, acest lucru este posibil doar daca mandatarul se inscrie ca persona fizica autorizata....v-as ruga sa-mi indicati de unde obtine autorizarea pentru asemenea activitate...de reprezentare
Ultima modificare: Joi, 23 August 2012
Antoanela Geaman, Avocat
Irina S. a scris:

1.D.na, mai documentati-va in privinta asistentei juridice prin procurator (mandatar neavocat)!
Mandatarul neavocat, in baza procurii judiciare poate DOAR reprezenta partea care i-a incredintat acest mandat.
Asistenta juridica poate oferi doar avocatul!

2. Mandatul cu tilu oneros dat unei persoane fizice (neavocat) trebuie declarat de catre mandatar (ca venit) la finante in vederea impozitarii. Cei de la finante sunt interesati sa incaseze taxele aferente sumelor declarate si..cam atat.
Daca nu ati vazut dvs. un astfel de mandat nu inseamna ca el nu exista.


procurator.....:-/ (bine ca nu procuror sau procurator de fonduri...:stunned:)


2. sunt chiar foarte interesat...si cum te declari las fisc: mandatar de profesie ...sau procurator neautorizat:stunned:

chiar as dori sa stiu cum se poate asta?

atunci de ce se mai omoara toti sa intre in Barou?????nu stiu ca se poate si fara????
Ultima modificare: Joi, 23 August 2012
Traian ionescu, utilizator
1. Fara sa doresc sa fiu malitioasa, va rog sa cititi prev. din C.civ. ref la mandat si va lamuriti singura.
2. Intrebati la finante sau un contabil. Stiu ca este posibila declararea acestui venit obtinut in baza unui mandat (procura judiciara) dar nu va pot lamuri exact cum se procedeaza.
3. @Traian ionescu: se vede ca nu faceti instanta! Termenul de "procurator" este folosit de catre instanta cand partea este reprezentata de un mandatar prin procura judiciara.

Da, se poate inregistra contractul de mandat la Finante fara sa fii nici PFA, nici SRL, etc. pur si simplu ca persoana fizica. Sunt cateva contracte, ca tot suntem la contracte(vezi si contractul de agent, de asistent in asigurari, etc) care se pot inregistra pur si simplu la Fisc.
Ceea ce nu inteleg eu este altceva. Cum dreptul a devenit un domeniu atat de vast si nu este nicidecum rusinos sa nu stii o parte din el sau anumite parti din el, mi se pare in schimb lipsit de eleganta daca nu stii ceva sa te arunci in explicatii si mai mult sa-i si ironizezi pe altii....
P.S. Mesajul nu face referire la utilizatorul Irina S.
Ultima modificare: Vineri, 24 August 2012
ContSters259670, utilizator
articol nr. 82 : Legea 255/2004 (intrata in vigoare la data de 26 iunie 2004) care a modificat Legea 51/1995 privind organizarea si exercitarea profesiei de avocat,

„...persoanele fizice sau juridice care au fost autorizate in baza altor acte normative sau care au fost infiintate in baza unor hotarari judecatoresti sa desfasoare activitati de consultanta, de reprezentare sau de asistenta juridica, in orice domenii isi inceteaza de drept activitatea si, de asemenea cu aceeasi data, inceteaza de drept efectele oricarui act normativ, administrativ sau jurisdictional (hotarari judecatoresti) prin care au fost recunoscute ori incuviintate activitati de consultanta, reprezentare si asistenta juridica in mod contrar dispozitiilor din Legea nr. 51/1995”.


e valbila din 2004!

pe articolul asta a fost condamnat si vestitul Bota.....

prin urmare....
Ultima modificare: Vineri, 24 August 2012
Antoanela Geaman, Avocat

Alte discuții în legătură

Mandatarul consilier juridic nu poate pune concluzii în instanþã?! Niunin Tiberiu Niunin Tiberiu Art. 68 alin. 4 C.p.civ. s-a modificat cumva şi nu îi mai este recunoscut dreptul mandatarului consilier juridic de a formula concluzii în instanţă şi ... (vezi toată discuția)
Pot reprezenta o ruda in instanta? lylygry lylygry eu in calitate de fiica il pot reprezenta in instanta pe tatal meu pe baza unei procuri notariale? dar pe bunica mea? va rog, daca puteti, sa imi ... (vezi toată discuția)
Mandat de reprezentare doberv doberv daca un prieten are pe rol un proces civil si nu stie ce sa vorbeasca in instanta si este si emotiv daca imi face mandat de reprezentare prin notar ma pot duce ... (vezi toată discuția)