Subiectul discutiei este mansardarea unui bloc cu 4 etaje, o treaba cunoscuta deja la nivelul intregii tari.
De efectuarea lucrarii propriu-zise ma voi ocupa eu (prin intermediul firmei mele).
Acum, insa, la inceput de drum am cateva nelamuriri iar niste tentative necalificate de a ma sfatui mai rau m-au bagat in ceata...
Am trei nelamuriri:
1. In primul rand sunt nelamurit cu privire la modalitatea prin care eu obtin efectiv dreptul de a construi ceva pe acea terasa de bloc.
Am inteles ca am nevoie de acordul tuturor locatarilor, insa alte voci spun ca s-a introdus nu stiu ce completare prin 2010 care spune ca este necesar acordul numai a 2/3 din totalul proprietarilor. Unii spun ca trebuie sa am act de vanzare-cumparare, altii spun ca acest lucru este imposibil, intrucat acea cota parte indiviza nu se poate instraina independent de apartamentul detinut. Unii spun ca este necesar numai un contract de cesionare, altii spun ca aceasta modalitate este foarte nesigura fiindca nu mai are nici o valoare daca unul dintre proprietari se razgandeste in timp.
2. Doresc sa realizez acest proiect ca si persoana fizica, intrucat am anumite avantaje vis-a-vis de costurile catre stat, mai ales in ceea ce priveste impozitul pe profitul pe care-l fac (apartamentele create vor fi vandute). In aceasta situatie, este posibil sa preiau terasa de la proprietari ca si persoana fizica iar mai apoi sa-mi angajez propria firma spre a realiza constructia ?
3. Ca o persoana prevazatoare cum sunt, am abordat acest proiect de la coada, sa zic asa. Adica mai intai am cautatsi gasit viitorii cumparatori ai apartamentelor si abia ulterior (acum) incep constructia.
Ca sa fiu sigur de faptul ca nu se razgandesc s.a.m.d., doresc sa incheiem de la bun inceput un contract de antrepriza, iar banii imi vor fi acordati esalonat, de-a lungul proiectului, inaintea fiecarei etape importante de lucru. Este posibila aceasta modalitate de colaborare, tinand cont ca eu (dupa cum am specificat la punctul 2) sunt proprietarul acelei terase in calitate de persoana fizica ? Altfel spus, pot eu ca si persoana fizica sa-mi iau calitatea de antreprenor si sa contractez o lucrare cu alte persoane fizice, pe care o va efectua firma mea ?
Nu. Caracter provizoriu trebuie sa aiba doar constructia pe un amplasament inchiriat, in cazul concesiunii nu e nevoie sa fie constructie provizorie, poate fi permanenta.
Domnul poate vinde constructia, pe care are drept de proprietate, dar pe terasa doar va transmite dreptul de concesiune.
Va dau dreptate pentru ca am asemenea exemple practice.
Am inchiriat cateva uscatoare in asociatie. Dar unul din chiriasi (membru al asociatiei) a vrut sa faca o modernizare a uscatorului, cu modificari de tamplarie, sa-si traga instalatii sanitare, sa schimbe efectiv aspectul... Cheltuiala fiind destul de mare, chiriasul a vrut sa faca totul legal, cu aprobari, proiect s.a.m.d.
In acest scop a contactat specialisti in constructii, proiectare, cadastru... care i-au spus ca nu are voie sa faca acele modificari pe baza unui contract de inchiriere, dar poate sa obtina aprobarea propiectului, autorizarie de constructie..., daca ar avea un contract de CONCESIUNE.
Asa ca a venit la asociatie, a solicitat, s-a discutat si s-a intocmit un contract de concesiune pe 49 de ani, cu aceleasi clauze ca si in cel de inchiriere, specificandu-se doar ca poate realiza modificari constructive pe baza de proiect, avize..., conform legislatiei.
Si-a facut legal, cu dosar de proiect aprobat..., o camera ca si o garsoniera cu toata dotarea...
Si plateste luna de luna la asociatie aceeasi suma pe care o platea ca si chirias.
In Bucuresti,in imobil 4 scari ,s-au incercat toate variantele de obtinere acord pentru mansardare
Primaria de sector a comunicat oficial persoanei interesate ca nu poate obtine formalitatile legale de executare constructie,daca nu detine calitatea de proprietar asupra spatiului pentru care solicita autorizatie de constructie
Voi urma sfatul sugerat mai sus si voi lua la rand vreo 2 - 3 notari publici + biroul de urbanism din cadrul primariei locale pentru a ma dumiri si eu, intr-un final ce si cum...
Din ultimele doua posturi am inteles ca intr-o situatia primaria a acordat autorizatia de construire in baza unui contract de concesiune, pe cand in cealalta situatie acest contract nu a fost de ajuns.
Concluzia ?
Oricum, imi pastrez optimismul intrucat aceasta modalitate de construire imobile se desfasoara la nivelul intregii tari, chiar in mod intensiv in vreo 2 - 3 municipii, astfel ca, pana la urma, nu cred ca tocmai eu nu voi fi in stare sa deslusesc misterul realizarii unui astfel de proiect...
Va multumesc pentru interesul acordat acestui subiect, straduinta si sfaturi.
Am mers, dupa cum am spus la 2 cabinete de notariat si la primarie...
Notarii mi-au transmis o varianta (aceeasi) la care nici n-am indraznit sa sper: anume pe de o parte faptul ca pot incheia contract de vanzare-cumparare pentru acel spatiu, in urma a nu stiu ce fel de hotarare pe care trebuie sa o ia asociatia de proprietari si pe de alta parte, am nevoie numai de acordul a 2/3 din proprietari...
Intrucat am declarat ca nu cred acest lucru, ambii notari au cautat cu exactitate acea lege/hotarare (nu stiu cum sa numeste acea carte in care au cautat, cod civil, cumva ?) si dupa cateva minute de cautare ambii mi-au indicat scris negru pe alb ceea ce am spus mai sus.
Situatia actuala imi este foarte favorabila, insa totusi imi este greu sa cred dupa atatea discutii ca este chiar asa de simplu.
La urbanism, strict referitor la subiectul modalitatii prin care eu intru in posesia acelei terase, nu am obtinut o parere concreta, desi cei trei domni care se aflau in acel birou avea la cunostinta si situatia cu acordul a 100% din proprietari cat si varianta cu 2/3, doar ca nu s-a pronuntat nimeni ci mi-au sugerat la randul lor sa vorbesc cu un notar, insa vis-a-vis de ceea ce am eu nevoie pentru a putea construi ulterior, mi-au spus ca in ambele situatii (si in cazul contractului de concesiune si, evident, in cadrul contractului de vanzare-cumparare) pot obtine autorizatia de construire.