avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1311 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... dubla calitate, martor si agent constatator
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

dubla calitate, martor si agent constatator

As dori sa va supun atentiei, aceasta anomalie dupa parerea mea, agentul constatator sa fie citatat si ca martor. Exista vreo reglementare in acest sens? Nu exista subiectivism in depozitia acestuia? Va multumesc anticipat ptr timpul alocat.
Cel mai recent răspuns: ContSters365439 , utilizator 02:34, 28 Iulie 2015
Depuneti plangere la judecatorie impotriva acestui proces verbal.Daca agentul constatator nu avea martor,incheia procesul verbal,facand mentiune in procesul verbal despre faptul ca nu a existat martor la abaterea constatata.Este inadmisibil ca cel care incheie procesul verbal sa fie si martor,sub sanctiunea nulitatii absolute a acestui proces verbal,conform OUG 2/2001.
koleus a scris:

In primul rand va multumesc ptr raspunsuri, dar totodata vreau sa revin cu cateva copletari si anume. Prev art 19 alin 2 face referire la martorul procedural (asistent). Nu am gasit o alta reglementare care sa interzica citarea agentului constatator (in contraventional) sau a organului constatator ( in penal) . Mai concret sa ma fac inteles , nu mi se pare normal ca un politist de ex sa aiba calitatea si de organ constator si de martor. Asa cum am spus acesta poate avea o depozitie subiectiva pe de o parte si va avea obligatiile prev de lege ca martor pe de alta parte. Ce se intampla daca este citat in instanta de fiecare data pe cel care constata contraventia sau infractiunea. Nu mi se pare normal indiferent de care parte a baricadei prv lucrurile. Daca cunoasteti vreo reglementare in acest sens va rog sa o expuneti si va multumesc.


Nu exista o reglementare explicita, dar dupa cum v-am spus in postul anterior chiar acel art la care faceti dvs referire il exclude implicit.


Repet.Sub nici o forma agentul constatator ( in speta cel care a incheiat procesul verbal ) nu poate sa aiba calitatea de martor,potrivit legii.In fata instantei de judecata,veti invoca faptul ca nu puteti sa aduceti obiectiuni pertinente in cauza,impotriva acestui proces verbal,sau impotriva modului si imprejurarilor in care a fost incheiat acesta,tocmai pentru faptul ca nu a existat un martor care sa fie de fata la abaterea constatata sau la incheierea procesului verbal.Cu alte cuvinte ,domnule,pe langa sanctiunea nulitatii absolute a acestui act,conform art.19 din O.U.G.2/2001,conform caruia agentul constatator trebuia sa indice in scris un martor (mentionand in mod expres datele din actul sau de identitate,martorul trebuind sa semneze),puteti arata ca prin acest aspect v-a fost incalcat dreptul la aparare.Martorul avea rolul de a arata daca cele artate de agentul constatator sunt conform realitatii.La fel si in cazul intocmirii procesului verbal.
In cazul intocmirii unui proces verbal de contraventie, NU ESTE OBLIGATORIE prezenta unui martor pt ca acesta sa fie valabil si sa produca efecte juridice. Lipsa unui martor nu reprezinta sub nici o forma un caz de nulitate absoluta. Daca persoana sanctionata refuza semnarea procesului verbal de contraventie, atunci trebuie trecut pe procesul verbal un martor care sa ateste acest lucru. Mai exista pt pv o rubrica: "De fata nu a fost nici un martor deoarece...." asta in cazurile in care datorita locului/imprejurarilor in care a fost comisa contraventia, pur si simplu nu se afla nici o persoana care ar fi putut fi indicata ca martor.
Pt dl andy: in peste 90 % din cazuri, daca la intocmirea unu pv de contraventie nici organul constatator nici contravenientul nu au martori, instanta va retine ca adevarata fapta prevazuta in procesul verbal. Procesul – verbal de contraventie, fiind un act administrativ si intocmit de o autoritate competenta se bucura de prezumtia simpla de adevar si legalitate, putand fi rasturnat prin orice mijloace legale de proba.
Pt.domnul blasim.Este vorba de nerespectarea oug 2/2001.Cred ca sunteti de acord cu mine in ceea ce priveste aspectul conform caruia agentul constatator nu poate fi martor.
Cu respect.

Alte discuții în legătură

Inmanare proces verbal amenda de contraventie Just-drept Just-drept Agentul sanctionar trebuie sa inmaneze contravenientului procesul verbal privind amenda de contraventie. Contravenientul a primit procesul verbal a amenzii ... (vezi toată discuția)
Refuzul primirii procesului verbal: consecinte simona lorenada ghimpau simona lorenada ghimpau Ordonanta nr. 2/2001 (actualizata), privind regimul juridic al ... (vezi toată discuția)
Martor la afisarea procesului verbal de contraventie aley aley Poate figura ca martor la afisare , un angajat al institutiei publice care a intocmit procesul verbal de constatare ? Am gresit, am fost sanctionati, iar ... (vezi toată discuția)