avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1337 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... dubla calitate, martor si agent constatator
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

dubla calitate, martor si agent constatator

As dori sa va supun atentiei, aceasta anomalie dupa parerea mea, agentul constatator sa fie citatat si ca martor. Exista vreo reglementare in acest sens? Nu exista subiectivism in depozitia acestuia? Va multumesc anticipat ptr timpul alocat.
Cel mai recent răspuns: ContSters365439 , utilizator 02:34, 28 Iulie 2015
OK am inteles in materie contraventionala, dar in penal este legal ca in lipsa de martor, organul constatator sa fie si martor...... Va multumesc.
andymaurul a scris:

Cred ca sunteti de acord cu mine in ceea ce priveste aspectul conform caruia agentul constatator nu poate fi martor.

Da, absolut. Asta am zis si eu mai sus, nu se pun problema.
Si in penal...ori esti agent constatator, ori esti martor...
Aceeasi situatie am intalnit-o si intr0o speta la Judecatoria Medgidia. Politistul care a intocmit pv era citat ca si martor(dosar penal.) Am solicitat inlaturarea acestuia ca martor deoarece nu putea sa aiba o dubla calitate -ag constatator si martor, chiar daca nu avem o norma de drept cara sa interzica aceasta, am adus in discutie principiul instituit de OG 2/2001. Diferenta dintre contraventional si penal este tocmai pericolul social mai redus al faptei contraventionale, procedand si la aplicarea principiului ad amjori ad minus-ma rog, a tinut, l-a scos pe domnul politist din postura de martor.
Legat de martori si agenti am si eu o nelamurire despre pv-urile de afisare care se intocmesc de politisti (comunitari sau nu) atunci ei afiseaza la domiciliul contravenientului amenda neridicata de la oficiul posta ca recomandata.
In 2009, NU am ridicat 5 asemenea scrisori recomandate (fiind plecat) pentru amenzi de parcare pe spatiul verde ( a se citi noroi) din fata blocului. Drept urmare politistii comunitari de la S2 Bucuresti mi-au intocmit Pv-uri de instiintare pentru fiecare PV-contraventional. Cert e ca nu le-au afisat pe nici unul la domiciliul meu, ci am aflat de amenzi abia in ianuarie 2010 cand a venit instiintarea de plata a impozitelor de la directia de impozite, amenzile fiind prevazute ca datorii catre stat restante pe 2009.
OG 2/2001 ce reglementeaza acordarea si aplicarea contraventiilor specifica la art 19. ca un PV de contraventie nu poate fi semnat ca martor de alt agent constatator. Insa articoului 27 din aceeasi OG, prin care se specifica modul de instiintare a contraventiei, ii scapa acest lucru si stipuleaza: "Operatiunea de afisare se consemneaza intr-un proces-verbal semnat de cel putin un martor." Deci lasa posibilitatea infaptuirii de abuzuri in serviciu de catre agentii constatatori care pot semna "legal" PV de afisare ca martori si constantatori.
Toate PV-urile mele de instiintare au ca martori tot politisti comunitari ca si agentii care semneaza ca si constatatori. De fapt, este o deductie a mea deoarece e acelasi nume ca martor pe toate cele 5 Pv-uri de contraventie (este scris doar nume si CNP).
Daca as fi fost instiintat la timp, puteam plati 50% din amenda, dar acum e prea tarziu. Am facut sesizare la pol.com si primarie S2, dar au zis "ne vedem in instanta".
As dori sa aud ceva opinii despre aceasta sitauatie, daca se poate.
Nu sunt de acord cu o asemenea practica,parca copiata din filmele americane,dar aici se profita exact de cele aratate de dl.avocat Surdescu,de faptul ca nu exista nicio prevedere explicita si se merge pe principiul:"ce nu este interzis,este permis".
In astfel de cazuri este evident subiectivismul celui care poate fi citat in calitate de martor,situatie care consider eu,impiedica stabilirea adevarului si in mod vadit declaratia sa, nu poate contribui la pronuntarea unei hotarari impartiale

Alte discuții în legătură

Inmanare proces verbal amenda de contraventie Just-drept Just-drept Agentul sanctionar trebuie sa inmaneze contravenientului procesul verbal privind amenda de contraventie. Contravenientul a primit procesul verbal a amenzii ... (vezi toată discuția)
Refuzul primirii procesului verbal: consecinte simona lorenada ghimpau simona lorenada ghimpau Ordonanta nr. 2/2001 (actualizata), privind regimul juridic al ... (vezi toată discuția)
Martor la afisarea procesului verbal de contraventie aley aley Poate figura ca martor la afisare , un angajat al institutiei publice care a intocmit procesul verbal de constatare ? Am gresit, am fost sanctionati, iar ... (vezi toată discuția)