avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1299 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Poate sa aiba cistig de cauza in defavoarea mea?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Poate sa aiba cistig de cauza in defavoarea mea?

Inanul 2000 am cumparat o proprietate un teren intravilan de 1800  m cu acte in regula adica  contract de vinzare cumparare prin notariat intabulare cadastru carte funciara . Dupa citeva luni de la data cumpararii am aflat ca parintii fostului proprietar de la care am cumparat eu au facut o chitanta de mana sau cum se spune -inscris sub semnatura privata- cu vecinul acestei proprietati .Acest lucru s-a intimplat cu mult timp inainte -in anul 1991-iar in 1992 au decedat ambii parinti ai celui de la care am cumparat ulterior el mostenind terenul si apoi vinzindu-mi-l mie .Acum vecinul acesta cu chitanta de mana il da in judecata pe cel care mi-a vindut terenul [pe mostenitor]si solicita proprietatea pe care eu o detin cu acte in regula .Eu sunt parte la proces ca intervenient.Poate sa -i dea cistig de cauza instanta de judecata ?eu stiu ca o chitanta de mina are o valabilitate de 3 ani .El invoca faptul ca au decedat ambii la scurt timp dupa ce au facut chitanta .Mostenitorul poate fi obigat acum sa-i dea ceva vecinului cu chitanta ?si ce sa-i dea cind terenul este deja vindut catre mine .Pot sa pierd eu aceasta proprietate cumparata cuacte in regula fiind deci cumparator de buna credinta?Multumesc pentru eventuale raspunsuri !
Cel mai recent răspuns: atomol , utilizator 20:56, 18 Ianuarie 2009
Nu puteti pierde acel proces de vreme de dumneavoastra ati incheiat contractul de vanzare -cumparare in forma ceruta de lege,i s-a facut intabularea si ati platit si impozit pe el. Ati respectat toate dispozitile legale.

Si inca ceva.....aveti idee daca vanzatorul stia de incheierea acelui act de vanzare (care nu a respectat dispozitiile legale) incheiat de parintii sai cu acei cumparatori?
Pasivitatea celor care au cumparat inaintea dumneavoastra costa.
Nu stiu daca avea cunostinta de existenta acestei chitante de mana dar fiind fiul lor banuiesc ca da stia dar cine poate sa pretinda contrariul ?.Eu nu pot pricepe de ce nu afacut nimicvecinul acela atitia ani [ din1991 pana in 2000 sunt totusi 9 ani ] dar asta e problema lui , eu ma consider cumparator de buna credinta
ªi eu cred că sunteţi de bună credinţă. Din fericire, şi legea vă prezumă a fi de bună credinţă. În asta constă avantajul dumneavoastră: buna credinţă nu trebuie dovedită. Este obligaţia celui care invocă reaua credinţă să dovedească existenţa ei.

Liviu S.Bordaş
Imi pare rau ca intrebarile mele, menite a determina buna diligenta a cumparatorului, v-au deranjat. :(
Nu era nimic tendentios, am intalnit oameni care au cumparat terenuri pe care nu le-au vazut inainte...
Diligenta cumparatorului e in legatura directa cu buna credinta pe care i-o prezuma legea. Astfel, daca diligentele sunt partiale sau deloc, prezumtia legala de buna-credinta e slaba sau dispare. In termeni populari exprimat.

Dupa cum spuneau si colegii, stati linistit.
Imi pare rau ca eforturile de a determina situatia de fapt saunt rasplatite cu X-(.
Succes!
Intru pe avocatnet destul de des si cunosc raspunsurile profesioniste pe care le afisati AVLIL .Regret ca v-am suparat putin dar cred ca intelegeti situatia prin care trec.stresul inevitabil si toate celelalte ...:">

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Chitanta de mana silviucp silviucp buna ziua !Am si eu o intrebare:daca bunicii au vandut casa si terenul cu chitanta de mana semnata de ambii bunici iar intre timp bunicul a decedat,noi nepotii ... (vezi toată discuția)
Probleme atomol atomol In 1999 am cumparat un teren cu act de vanzare -cumparare carte funciara nr.cadastru intabulare deci toate actele in regula ,vinzatorul fiind mostenitor al ... (vezi toată discuția)
Complicatii incredibile atomol atomol :Am cumparat o proprietate -casa +teren 4000m-in anul 2005, cu contract v.-c. la notar ,intabulare ,totul inregula. De aici incep complicatiile .Am aflat la ... (vezi toată discuția)