avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 667 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Toate actele autentice sunt titluri executorii?
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Toate actele autentice sunt titluri executorii?

Spre deosebire de codul de procedura civila (conform art. 374), inca in vigoare potrivit caruia un act poate fi executat dacă este învestit cu formula executorie, conform noului cod de procedură civilă actele autentice constituie titluri executorii art. 638 alin. 1 pct. 2.
De asemenea potrivit .codului pr. civ actual instanţa, printre altele, poate respinge cererea de încuviinţare a executării silite daca titlul nu a fost învestit cu formulă executorie, dacă, potrivit legii, această cerinţă este necesară pentru pornirea executării silite.
Ori potrivit art. 665 alin 7 din noul cod de pr. civ. formula executorie este cuprinsă în cererea de încuviinţare a executării silite imobiliare.

Deci nu va mai fi nevoie de introducerea unei cereri separate de învestire cu formulă executorie?

Am postat art. 10 ptr a arata ca nu articolul referitor la derogarea de la norma speciala este cel aplicabil in speta cu biletele la ordin ci articolul 10.

In alta ordine de idei, nu impartasesc punctul de vedere referitor la investire. Investirea este data ope legis, nicidecum nu este data prin aplicarea acelei stampile cu formula executorie. Titlul are putere executorie prin efectul legii.

Temeiul pentru care a fost scoasa investirea cu formula executorie este faptul ca, in mod inutil, 2 judecatori verificau aceleasi aspecte, odata la investire si mai apoi la incuviintarea executarii silite. Nu ma refer aici la hotararile Instantei ci la alte inscrisuri ce trebuiau investite, cum ar fi actul autentic sau cambia si biletul la ordin. Investirea era inutila.
Aveți dreptate în principiu.
Dar totuși, având în vedere aceste aspecte, care ar fi rostul acelei „formule” executorii pe încheierea de încuviințare?
Care ar fi sancțiunea în cazul unei încheieri de admitere a încuviințării dar care nu ar conține formula de investire și cum s-ar justifica, pe logica D-voastră, această sancțiune?
Avand in vedere ca aceste incheieri se redacteaza pe template-uri, nu cred ca exista sanse sa avem o astfe de situatie reala. Daca, prin absurd, am avea o incheiere de incuviintare in care nu apare aceasta formula, consider ca reprezinta o simpla eroare materiala, si nu este o cauza de nulitate a incheierii. Cauzele de nulitate sunt prezentate in alin 3 al art. 665 si in pctele a-m ale alin 1 al art. 233 NCPC. In mod normal, executorul ar trebui sa sesizeze eroarea si sa solicite indreptarea ei. Daca aceasta lipsa ar trece neobservata si s-ar incepe executarea silita, ma indoiesc de faptul ca un judecator ar admite ca si cazua de nulitate o astfel de lipsa.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Investirea cu formula executorie a unui contract de inchiriere sub semnatura privata, inregistrat la fisc madoiclimber madoiclimber Poate fi investit cu formula executorie un contract de inchiriere sub semnatura privata, si inregistrat la administratia financiara? Care este procedura in ... (vezi toată discuția)
Punere in executare somatii de plata pronuntate anterior intrarii ncpc advsys advsys Buna ziua, Detinem hotarari avand ca obiect somatii de plata, anterior intrari ncpc era necesar ca instanta sa le declare definitive si irevocabile urmand ... (vezi toată discuția)
Cum se procedeaza ? rolex rolex Am un contract de arenda cu o societate comerciala. Contractul este autentificat la notar si este titlu executoriu creanta fiind certa lichida si exigibila ... (vezi toată discuția)