avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 765 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Permis Unguresc
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Permis Unguresc

Buna Ziua. Acum 2 zile am primit Permisul de Conducere Auto din Ungaria unde am obtinut categoriile B si C+E.
Problema este ca si in Romania am un Permis pentru Cat A.
Cum Trebuie sa procedez (preschiba) ca sa am unul Romanesc.

De ce documente am nevoie,si etc.

Doresc sa puna aces pas ca nu vreau sam am probleme cu nici o autoritate. ( mai ales ca Politisti romani ma trag de mustata cand le arat permisul Ungar):((

Astept raspunsul/ Parerile Voastre.
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 09:59, 28 August 2012
faptul ca dvs. aveti doua cetatenii nu are nicio relevanta, problema consta in faptul ca detineti doua permise de conducere nationale, unul eliberat in Romania si unul in Ungaria.

sunt persoane care au trei cetatenii, credeti ca au trei permise de conducere?:)

in mod sigur instructorul pe care l-ati intrebat este cel din Ungaria si cel mai probabil nu cunoaste legislatia romaneasca.

inainte de a urma cursurile si a obtine permisul in Ungaria trebuia sa preschimbati permisul de conducere romanesc (cel cu cat.A) in permis maghiar, sa obtineti categ. B, CE in Ungaria si apoi puteati preschimba permisul de conducere (cu toate cat. A, B, CE) in cel romanesc.
nu exista o limitare a numarului de preschimbari.

legislatia maghiara nu poate fi foarte diferita de cea europeana in care se prevede ca este permisa preschimbarea permisului de conducere dar nu si obtinerea a inca unui permis de conducere.

in momentul de fata dvs. va aflati intr-o situatie care nu este permisa de legislatie (cu 2 permise de conducere). nu se permite nicaieri sa detii cate un permis ptr fiecare tara in care ai domiciliul sau rezidenta.

HG1391
Art. 42. – Permisul de conducere eliberat de o autoritate straina se preschimba, în conditiile legii, de catre serviciul public comunitar regim permise de conducere si înmatriculare a vehiculelor din cadrul institutiei prefectului pe raza careia titularul are domiciliul sau, în cazul cetatenilor straini si al cetatenilor români cu domiciliul în strainatate, resedinta.

Ord. MAI 163/2011 privind preschimbarea permiselor de conducere naţionale eliberate de autorităţile competente ale altor state cu documente similare româneşti

Art. 2. - (1) Pot fi preschimbate cu documente similare româneşti, fără susţinerea unui examen sau test, permisele de conducere naţionale eliberate de autorităţile:
statelor membre prevăzute în anexa nr. 1;
a) statelor membre ale Convenţiei asupra circulaţiei rutiere, încheiată la Viena la 8 noiembrie 1968 şi ratificată de România prin Decretul nr. 318/1980, cu excepţia celor menţionate la lit. a), prevăzute în anexa nr. 2;

CONVENŢIA ASUPRA CIRCULAŢIEI RUTIERE din 1968

Art. 41- Validitatea permisului de conducere
6. Dispoziţiile prezentului articol nu obligă Părţile Contractante:
a) să recunoască valabilitatea permiselor naţionale sau internaţionale, eliberate pe teritoriul unei alte Părţi Contractante persoanelor care-şi aveau reşedinţa normală pe teritoriul lor în momentul acestei eliberări sau a căror reşedinţă normală a fost transferată pe teritoriul lor, după această eliberare;
b) să recunoască valabilitatea permiselor amintite, eliberate conducătorilor al căror domiciliu normal în momentul eliberării nu se găsea pe teritoriul pe care a fost eliberat permisul sau al cărui domiciliu a fost transferat, după această eliberare, pe un alt teritoriu.

In baza art. 41, pct.6, lit.a) din Conventie asupra circulatiei rutiere din 1968 este posibil ca autoritatile romane sa nu va recunoasca valabilitatea permisului de conducere eliberat in Ungaria avand in vedere ca este cel de-al doilea permis.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dilema - atestat (scuter 50cc) "absolvit" in spania xhelazz xhelazz Mi-am scos atestatul (50 cc) in Spania, intrebare: E valabil in Romania? Daca nu, de ce (putin absurda intrebarea poate)? Daca da, ce e de facut? Trebuie ... (vezi toată discuția)
Permis conducere canada cristoc cristoc Buna ziua, va rog sa-mi spuneti daca o persoana (cetatean roman) cu permis de conducere emis in Canada poate lucra in Romania pe masina unei companii ... (vezi toată discuția)
Permis de conducere republica moldova EDWARD85 EDWARD85 Buna ziua ! As dori va rog frumos o informatie... Eu am permis de sedere in Republica Moldova valabil pana pe 18/06/2013 pentru studii. De cateva zile am dat ... (vezi toată discuția)